Ανδρέας Πάτσης: Διάτρητο το πόθεν έσχες του βουλευτή της ΝΔ

Ανδρέας Πάτσης: Διάτρητο το πόθεν έσχες του βουλευτή της ΝΔ

Εκτεθειμένος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας

Οταν ένας βουλευτής δεν δηλώνει στο πόθεν έσχες του ότι συμμετέχει μετοχικά σε πέντε επιχειρήσεις και δεν δηλώνει επένδυση εταιρείας συμφερόντων ύψους 1 εκατ. ευρώ, η οποία μάλιστα έχει δεσμευτεί από την αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, τότε η παράλειψη είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή. Οταν αποκαλύπτεται πως ο ίδιος βουλευτής είναι συνέταιρος με σύζυγο υπουργού σε εταιρεία που και οι δύο δεν έχουν δηλώσει στο πόθεν έσχες τους, τότε η υπόθεση γίνεται αυτόματα πολιτικά ενδιαφέρουσα. Ο βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Πάτσης είναι ο προαναφερόμενος βουλευτής και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είναι ο «ξεχασιάρης» υπουργός.

Ο Ανδ. Πάτσης είναι γνωστός δικηγόρος των Αθηνών. Εχει αναλάβει στο παρελθόν προβεβλημένες από τα ΜΜΕ υποθέσεις και η δικηγορική του εταιρεία Ανδρέας Πάτσης & Συνεργάτες, η οποία ιδρύθηκε το 2005, αποτελεί τη μητρική εταιρεία μιας ομπρέλας εταιρειών με ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες εκτείνονται από την είσπραξη και διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων χρεών έως τις εκτιμήσεις ακινήτων και από τη διαχείριση περιουσίας έως τις λογιστικές και φοροτεχνικές υπηρεσίες. Παραδόξως η δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) του Ανδ. Πάτση για το 2019 (εισοδήματα 2018), όπως δημοσιοποιήθηκε από τη Βουλή, δεν αποτυπώνει τα επιτεύγματά του ως δικηγόρου και επιχειρηματία.

Σύμφωνα με το πόθεν έσχες του κ. Πάτση, ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ είχε το 2018 καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες συνολικού ύψους 22.563,56 ευρώ, ενώ από επιχειρηματική δραστηριότητα είχε εισόδημα μόλις 12,94 ευρώ! Το πόθεν έσχες του βουλευτή αναφέρει πως η (πρώην) σύζυγός του είχε το 2018 καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές ύψους 11.845,81 ευρώ, ενώ από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα είχε εισόδημα 301,97 ευρώ. Ο ίδιος εμφανίζεται δικαιούχος ή συνδικαιούχος σε οκτώ τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι αθροιστικά το 2018 είχαν καταθέσεις ύψους 3.340 ευρώ. Δήλωσε δε πως διαθέτει 34 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς αξίας 94,04 ευρώ.

Ως προς τα ακίνητα που δήλωσε ο βουλευτής Γρεβενών η εικόνα έχει ως εξής: διαθέτει τέσσερα διαμερίσματα, μία μονοκατοικία, δύο θέσεις στάθμευσης, δύο οικόπεδα και μία αποθήκη. Από αυτά, τα τέσσερα είναι στο όνομά του και τα υπόλοιπα στο όνομα της (πρώην) συζύγου του. Ο κ. Πάτσης δήλωσε ακόμη πως το 2018 διέθετε ένα δίκυκλο 1.170 κ.εκ. το οποίο απέκτησε το 2006 και δύο επιβατικά ΙΧ 3.778 κυβικών εκατοστών και 3.497 κυβικών εκατοστών, μοντέλα του 2008 και του 2006 αντίστοιχα.

Οι συμμετοχές σε επιχειρήσεις

Ως προς την επιχειρηματική του δραστηριότητα ο κ. Πάτσης δήλωσε πως το 2018 διέθετε μετοχική παρουσία σε εννέα επιχειρήσεις, στις οποίες η συμμετοχή του κυμαινόταν από το 40% έως το 100%. Οι επτά εξ αυτών των επιχειρήσεων είναι ελληνικές και οι δύο είναι κυπριακές. Οι κυπριακές εταιρείες είναι οι Sightgreen Ltd και Horselord Ltd οι οποίες συστάθηκαν το 2015 και το 2016 αντίστοιχα και για τις οποίες ο κ. Πάτσης δηλώνει στο πόθεν έσχες του πως του ανήκουν κατά 100%. Οι ελληνικές εταιρείες που δηλώνει είναι η Δικηγορική Εταιρεία Ανδρέας Πάτσης στην οποία μετέχει με ποσοστό 85%, η AP Rent a Car Ελλάδα στην οποία κατέχει το 60%, η Hellenicmedia AE στην οποία κατέχει το 70%, η PGI ΑΕ στην οποία κατέχει 40%, η Credit Action στην οποία κατέχει το 60%, η Φοίνιξ Real Estate στην οποία κατέχει το 50% και η CAG Capital Advisory Group Ελλάδα στην οποία διαθέτει ποσοστό 60%.

Οι «ξεχασμένες» εταιρείες

Παραδόξως το πόθεν έσχες του βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ παρουσιάζει σοβαρότατες ελλείψεις ως προς τις επιχειρηματικές του συμμετοχές που γίνονται αντιληπτές διά γυμνού οφθαλμού. Από έρευνα που διενήργησε το Documento στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και σε ανοικτές βάσεις δεδομένων επιχειρήσεων προκύπτει ότι ο Ανδ. Πάτσης διαθέτει μετοχική παρουσία άμεση ή έμμεση (είναι ο πραγματικός δικαιούχος) σε τουλάχιστον άλλες πέντε επιχειρήσεις, τις οποίες δεν έχει δηλώσει στο πόθεν έσχες του για το 2018.

Η πρώτη εξ αυτών είναι η ΠΛΑΤΩΝ Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού Τιτλοποιήσεων Απαιτήσεων, η οποία συστάθηκε στις 12 Μαΐου του 2010 και στην οποία ο κ. Πάτσης διαθέτει τις 1.960 εκ των συνολικά 2.000 μετοχών. Είναι δηλαδή ο βασικός μέτοχος. Για την ΠΛΑΤΩΝ υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που φιλοξενούν καταγγελίες για συναλλαγές με την Τράπεζα Πειραιώς και αναθέσεις έργων την εποχή που τη διοίκηση της τράπεζας ασκούσε ο Μιχάλης Σάλλας. Οι σχετικές αναφορές υποστηρίζουν πως η ΠΛΑΤΩΝ με μόλις 60.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο απέκτησε από την Τράπεζα Πειραιώς τον Σεπτέμβριο του 2010 χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ! Στο σήμερα, αυτό που έχει σημασία είναι πως ο κ. Πάτσης δεν δήλωσε, ως όφειλε, την ΠΛΑΤΩΝ στη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης.

Μια ακόμη εταιρεία που δεν εμφανίζεται στο πόθεν έσχες του κ. Πάτση είναι η ALL4TOURISM– Εκμετάλλευση Ακινήτων – Κινητών – Τουριστικές – Διαχειριστικές Υπηρεσίες Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και έχει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον γιο του. Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι κατά 50% η κυπριακή Sightgreen Ltd (με 400 μετοχές) και κατά το άλλο 50% η κυπριακή εταιρεία Garath Ltd. Oπως προαναφέρθηκε, η Sightgreen Ltd δηλώνεται στο πόθεν έσχες του κ. Πάτση ως 100% δική του εταιρεία. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ALL4TOURISM, για τη χρήση 01/01/2018 – 31/12/2018, δηλαδή το διάστημα που καλύπτει η δήλωση πόθεν έσχες του κ. Πάτση, η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 710.571 ευρώ και καθαρά κέρδη 237.651 ευρώ. Από τα εν λόγω κέρδη, τα 56.000 ευρώ διανεμήθηκαν το 2018 στους μετόχους της εταιρείας. Το 50%, ήτοι 28.000 ευρώ, διανεμήθηκαν στη Sightgreen Ltd και τα υπόλοιπα στην Garath Ltd. Ωστόσο, τόσο η ALL4TOURISM όσο και τα κέρδη που διένειμε στους μετόχους της δεν αποτυπώθηκαν στο πόθεν έσχες του κ. Πάτση. Αλλά το θέμα έχει και συνέχεια. Στις 12 Μαρτίου 2018 (δηλαδή εντός του χρόνου που καλύπτει το πόθεν έσχες) συστάθηκε η ALL4SEA – Εκμετάλλευση Σκαφών – Τουριστικές Υπηρεσίες – Εμπορική και Ναυτιλιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία. Μοναδικός μέτοχος στην εν λόγω επιχείρηση, η οποία έχει μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ, είναι η ALL4TOURISM. Ωστόσο, ούτε και την εν λόγω εταιρεία εμφάνισε ο κ. Πάτσης στη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης.

Οι παραλείψεις όμως δεν σταματούν εδώ. Από την έρευνα προέκυψε πως η προαναφερόμενη κυπριακή εταιρεία Sightgreen Ltd είναι μέτοχος και σε μια άλλη εταιρεία, τη Liquidation Solutions Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Διαχείρισης και Εκκαθάρισης Επιχειρήσεων, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο του 2016 και έχει επικεφαλής ξανά τον γιο του κ. Πάτση. Η Sightgreen Ltd διαθέτει 1.200 μετοχές στη Liquidation, ήτοι το 50%, και το υπόλοιπο 50% ανήκει στη Maxtor Investment Ltd (εκπροσωπείται από δικηγόρο που εργάζεται για το δικηγορικό γραφείο του Θεόδωρου Σιούφα στον Πειραιά). Δεδομένου ότι η κατά 100% κυπριακή του εταιρεία διέθετε το 2018 το ήμισυ της Liquidation, ο κ. Πάτσης όφειλε να τη δηλώσει. Αλλά δεν το έπραξε.

Οι μπίζνες με τη σύζυγο Τσιάρα

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία εταιρεία που δεν εμφάνισε στο πόθεν έσχες του ο Ανδ. Πάτσης. Πρόκειται για την Elite Executive Transportation Services Υπηρεσίες Μεταφοράς Προσώπων Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, η οποία συστάθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2016 και στην οποία διαχειριστής είναι ο γιος του.

Μέτοχος με ποσοστό 70% στην εν λόγω εταιρεία είναι η ALL4TOURISM, η οποία κατά 50% ανήκει στη Sightgreen Ltd, ιδιοκτησίας Πάτση. Το 30% της Elite Executive Trasportation ανήκει στη STAGG Συμβουλευτική και Εμπορική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, ΙΚΕ η οποία ανήκει στην Α.Σ., σύζυγο του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα.

Αν και η σύζυγος του υπουργού δηλώνει τη STAGG στο κοινό πόθεν έσχες που υποβάλλει με τον κ. Τσιάρα, ωστόσο δεν εμφανίζει την Elite Executive Transportation, η οποία της ανήκει κατά 30%. Κι αυτό σύμφωνα με τη νομοθεσία αποτελεί σοβαρή παράλειψη, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έπρεπε να γνωρίζει.

Σε κάθε περίπτωση, το παράδοξο είναι πως δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εκ των οποίων ο ένας είναι υπουργός Δικαιοσύνης, δεν δηλώνουν μια εταιρεία στην οποία συμπράττουν.

Τον επέλεξε ο Μητσοτάκης, τον αγαπά ο Μαρινάκης, τον πάντρεψε ο Πέτσας

Δηλώνεις ανακριβή περιουσιακά στοιχεία στο πόθεν έσχες, ειδικά όταν είσαι πολιτικός; Δεν ξέρεις τι λένε για τη γυναίκα του Καίσαρα; Τι να υποθέσει κάθε πολίτης όταν ένας βουλευτής «ξεχνά» να δηλώσει μια εταιρεία; Εδώ και χρόνια ο Ανδρέας Πάτσης έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα αλλά ελάχιστα για τις πολιτικές του δραστηριότητες.

Τελικά προσγειώθηκε στο κοινοβούλιο τον Ιούλιο, με τα μέλη της ΝΔ να απορούν που ο δικηγόρος και ιδιοκτήτης εισπρακτικών μεταξύ άλλων εταιρειών γνώρισε τον νομό Γρεβενών μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές. Στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος πάντως γνωρίζουν ότι ο «αλεξιπτωτιστής» επιβλήθηκε λόγω της προσωπικής φιλίας του με τον αρχηγό Κυριάκο Μητσοτάκη (μιλούν για μακρά φιλία με την οικογένεια) και τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά έχει και κουμπάρο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος τον πάντρεψε με τηλεπαρουσιάστρια. Παλαιότερα είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα για την εταιρική –και όχι μόνο– σχέση του με τον Μιχάλη Σάλλα της Πειραιώς και τις υπό διερεύνηση υποθέσεις που αφορούν τον πρώην τραπεζίτη.

Αγορά ακινήτων και εταιρείες

Ακόμη ένα τέχνασμα για τη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος είναι και η αγορά ακινήτων. Ο λόγος είναι ότι με βάση αυτήν τη μέθοδο μπορεί να αποκρυφθεί η πραγματική αξία κατά την πώληση ακινήτων και η εμφάνιση αξιών πολύ μικρότερων από τις εμπορικές. Συχνό είναι και το φαινόμενο στη χώρα μας να ξεπλένεται χρήμα μέσω της σύστασης, λειτουργίας και διαχείρισης νομικών προσώπων (π.χ. εταιρείες). Εκεί συνήθως δραστηριοποιούνται δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και λογιστές φοροτεχνικοί.

Ναρκωτικά και νομότυπες επιχειρήσεις

Το ξέπλυμα παράνομων εσόδων που προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών γίνεται με τη δημιουργία νομότυπων επιχειρήσεων όπως, για παράδειγμα, εστιατόρια, φούρνοι και κέντρα διασκέδασης. Οι επιχειρήσεις αυτές προτιμώνται διότι εμφανίζουν πολύ υψηλές συναλλαγές σε μετρητά. Ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές είναι εύκολο να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα μέσω της έκδοσης εικονικών αποδείξεων και τιμολογίων.

Εργα τέχνης, ενεχυροδανειστήρια και τυχερά παιχνίδια

Μια εναλλακτική μέθοδος ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι και η αγορά έργων τέχνης. Το Hot Doc σε παλιότερο τεύχος είχε περιγράψει αναλυτικά με ποιον τρόπο γινόταν αυτή η διαδικασία, όπως με έργα «επιλεγμένων» καλλιτεχνών, συνήθως άσημων που έπαιρναν ξαφνικά αξία, όπως και γιατί ήταν τόσο διαδεδομένη η πρακτική αυτή. Για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, όπως είναι οι κλοπές κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων αξίας, προσφιλής μέθοδος νομιμοποίησης είναι μέσω των ενεχυροδανειστηρίων, ενώ μια παλιά αλλά διαχρονική τακτική είναι η αγορά κερδισμένων δελτίων τυχερών παιχνιδιών. Οι ενδιαφερόμενοι εντοπίζουν το πρόσωπο με το τυχερό δελτίο και το αγοράζουν σε τιμή πολύ παραπάνω από τα κέρδη που αποδίδει. Με τον τρόπο αυτό και οι ίδιοι ξεπλένουν το μαύρο χρήμα και ο «τυχερός» επωφελείται.

Documento Newsletter