Ανδρέας Μαρτίνης: Θα καταγγείλω υπουργούς στη Βουλή για το «Ντυνάν»

Ανδρέας Μαρτίνης: Θα καταγγείλω υπουργούς στη Βουλή για το «Ντυνάν»

Ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου μιλάει για το σκάνδαλο και τις πιέσεις που δέχθηκε από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: «Μόνο ο Καραμανλής και ο Τσίπρας δεν μου ζήτησαν ποτέ τίποτα»

«Το πρώτο που πρέπει να εξεταστεί είναι το ακριβές ποσό με το οποίο εξαγόρασε η Τράπεζα Πειραιώς το δάνειο που είχαμε από την Τράπεζα Κύπρου»

«Δέχτηκα να ρίξω το συμβούλιο ακούγοντας μια φωνή στο τηλέφωνο να μου λέει: Ναι, Ανδρέα, κάνε έτσι για να σωθεί το “Ντυνάν”. Αυτός που μου το είπε ήταν πιο πάνω από υπουργό»

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς την αξιωματική αντιπολίτευση στέλνει ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και προφυλακισμένος σήμερα Ανδρέας Μαρτίνης λίγο πριν από την κλήτευσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία. Ο κ. Μαρτίνης βάζει στο κάδρο των ευθυνών πέντε υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει ότι το περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν ενήμερο για όλα, ενώ ξεκαθαρίζει πως μόνο δύο πολιτικά πρόσωπα δεν τον ενόχλησαν ποτέ και για τίποτα, «ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέξης Τσίπρας».

Έχετε δώσει πολύ σημαντική κατάθεση στις εισαγγελικές αρχές σε ό,τι αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν», όπου καταγγέλλετε πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και μεθοδεύσεις. Τι σκοπεύετε να πείτε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία;

Θα ήθελα να αποκαταστήσω μία ανακρίβεια στην οποία βασίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Εγώ προφυλακίστηκα επειδή δήθεν πήρα μίζα το 1998. Για την οικονομία της συζήτησης εγώ θα πω ναι, τα πήρα, πράγμα που δεν συνέβη. Τι σχέση έχει αυτό και θα το κρίνει η Δικαιοσύνη με τους διορισμένους από τον κ. Γεωργιάδη και από τις κυβερνήσεις αυτές; Δικαιούται να διαπραγματεύεται οποιοσδήποτε πολιτικός με τραπεζίτη το νοσοκομείο;

Μιλάτε για τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Βορίδη και τον κ. Λοβέρδο;

Βεβαίως, μιλάω για τους υπουργούς στους οποίους αναφέρθηκα και για τους οποίους η εφημερίδα σας ήταν η πρώτη που έγραψε κάτι.

Υπήρξε κάποιο σύμφωνο για την πώληση του «Ντυνάν» με τον κ. Γεωργιάδη όταν ήταν υπουργός Υγείας;

Ναι, βέβαια, υπήρξε και δεν ήταν σύμφωνο αλλά μνημόνιο και μάλιστα τριμερές, δηλαδή μεταξύ του κ. Γεωργιάδη, εκπροσώπων της Τράπεζας Πειραιώς και εκπροσώπων των διορισμένων από τον ίδιο τον κ. Γεωργιάδη.

Τι θα πρέπει να εξετάσει η Βουλή στην περίπτωση του «Ντυνάν»;

Το πρώτο που πρέπει να εξεταστεί είναι το ακριβές ποσό με το οποίο εξαγόρασε η Τράπεζα Πειραιώς το δάνειο που είχαμε από την Τράπεζα Κύπρου. Τότε θα τιναχτούν όλα στον αέρα. Ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης μού είχε εκμυστηρευτεί ένα ποσό που δεν τολμώ να πω. Τα 115 εκατ. συναρτώνται με το ποσό με το οποίο αγοράστηκε το δάνειο.

Υπήρξε μεθόδευση γύρω από την απόκτηση του «Ντυνάν» από την Ημιθέα ΑΕ;

Αυτό θα το κρίνει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Επειδή με ρωτάτε όμως θα σας πω ότι συμφωνώ απολύτως.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος πώς λειτούργησε απέναντί σας;

Ο Αν. Βγενόπουλος λειτούργησε σε βάρος του «Ντυνάν». Η σύμπραξη που επέτρεπε το καταστατικό μας με το Ιατρικό Κέντρο για να δημιουργήσουμε ένα κόσμημα γυναικολογικής κλινικής ήταν η αφορμή για να μας καταγγείλει η τράπεζα το δάνειο, παρά το γεγονός ότι είχαμε ειδοποιήσει εγκαίρως. Στην κατάθεσή μου αναφέρω ότι πήγα στον Αν. Βγενόπουλο και του είπα πως κανονικά, εφόσον λειτουργείς σαν τραπεζίτης, η σύμπραξη με τον Αποστολόπουλο μου αποφέρει έσοδα 5-6 εκατ. ευρώ και θα έπρεπε να χαίρεσαι, αλλά λειτουργείς ως κλινικάρχης άλλων κλινικών που θίγονται. Και μου απάντησε: «Θα σε λιώσω».

Σας ζήτησε ο κ. Λοβέρδος να ανακαλέσετε τη μήνυσή σας σε βάρος του Αν. Βγενόπουλου;

Ο κ. Λοβέρδος έθεσε θέμα στη Βουλή προκειμένου να ανακαλέσω τη μήνυση σε βάρος του Αν. Βγενόπουλου.

Είχαν προτείνει ως μέλη στο ΔΣ του «Ντυνάν» τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά Κώστα, Μπούρα και τη σύζυγο του κ. Σάλλα;

Αυτές ήταν αιτήσεις του κ. Γεωργιάδη για το ποιος θα διοριστεί.

Σας το είπε προφορικά ή εγγράφως;

Όχι εγγράφως.

Είχαν και άλλοι υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενεργό ρόλο πλην όσων αναφέρετε στην κατάθεσή σας στις εισαγγελικές αρχές;

Ο κ. Κώστας Χατζηδάκης και ο κ. Νότης Μηταράκης είχαν επίσης ενεργό ρόλο. Διότι ο τότε υφυπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος παρενέβη ως υπουργός και με αγνόησε τελείως στο συμβούλιο. Συζητούσε μόνο με τον Χαραμή, τον Μηταράκη και τον Χατζηδάκη. Εδώ όμως θέλω να σας πω το εξής: Πολλές φορές και με διάφορους τρόπους πολιτικοί –και όχι μόνο– εσκύλεψαν το «Ντυνάν».

Υπήρξε έγγραφο του κ. Γεωργιάδη προς εσάς που έλεγε ότι ο κ. Σάλλας ζητά τις παραιτήσεις σας;

Ναι, βεβαίως και υπήρξε. Ο κ. Γεωργιάδης έστειλε επιστολή που έλεγε ότι ο Σάλλας ανέλαβε το δάνειό σας και ζητά τις παραιτήσεις σας. Έδωσε δηλαδή εντολή στον υπουργό.

Το τότε πρωθυπουργικό γραφείο δηλαδή ήταν ενημερωμένο για ό,τι συνέβαινε;

Απολύτως. Θα πω ακριβώς στη Βουλή γιατί δέχτηκα να ρίξω το συμβούλιο ακούγοντας μια φωνή στο τηλέφωνο να μου λέει: «Ναι, Ανδρέα, κάνε έτσι για να σωθεί το “Ντυνάν”».

Ποιος σας το είπε αυτό;

Αυτός που μου το είπε ήταν πιο πάνω από υπουργό.

Πρωθυπουργός δηλαδή;

Δεν ξέρω, θα τα πω στη Βουλή.

Υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα που δεν σας χτύπησαν ποτέ την πόρτα;

Το μόνο που έχω να πω είναι ότι δύο άνθρωποι από τους επώνυμους δεν με ενόχλησαν ποτέ για τίποτα: ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέξης Τσίπρας.

Θα τα πείτε όλα αυτά αναλυτικά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής;

Θα αισθανθώ πάρα πολύ άσχημα εάν αφού καταθέσω δεν με θέσουν κατ’ αντιπαράσταση με τους τότε υπουργούς. Όλους αυτούς που καταγγέλλω.

Η αναφορά Μαρτίνη στις εισαγγελικές αρχές

Το Documento και η δημοσιογράφος Κατερίνα Κατή είχαν αποκαλύψει όσα είχε καταθέσει ο κ. Μαρτίνης στην εποπτεύουσα των φυλακών Κορυδαλλού, εισαγγελέα Βικτωρία Μαρσιώνη, αναφορικά με την εμπλοκή πρώην υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην εκχώρηση του «Ερρίκος Ντυνάν». Το νοσοκομείο εκχωρήθηκε το 2014 μέσω της διαδικασίας του πλειστηριασμού στην εταιρεία Ημιθέα ΑΕ, συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Μαρτίνης στην κατάθεσή του ενέπλεκε τρία πολιτικά πρόσωπα, τους πρώην υπουργούς Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Μάκη Βορίδη. Ειδικά για τον νυν αντιπρόεδρο της ΝΔ ο κ. Μαρτίνης ήταν λάβρος στην κατάθεσή του στις εισαγγελικές αρχές. Όπως ανέφερε, επί των ημερών του «ο Μιχάλης Σάλλας εξαγόρασε το δάνειο του νοσοκομείου από την Κύπρου (κατά πληροφορίες αντί ευτελές ποσού), στη συνέχεια κατήγγειλε τα δάνεια, το νοσοκομείο βγήκε σε πλειστηριασμό, για να το αποκτήσει η Ημιθέα ΑΕ».

Σε ό,τι αφορά τον κ. Λοβέρδο ο κ. Μαρτίνης κατέθεσε ότι ήταν αυτός που τον πίεσε προκειμένου να ανακαλέσει τη μήνυση την οποία είχε καταθέσει σε βάρος της Marfin Bank του ομίλου του Ανδρέα Βγενόπουλου. Η μήνυση κατετέθη μετά την απόφαση της τράπεζας να καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις που είχε υπογράψει με το «Ερρίκος Ντυνάν». Οι συμβάσεις, συνολικής αξίας 115 εκατ. ευρώ, είχαν υπογραφεί το 2006 με τη Marfin Popular Bank της Λευκωσίας. Η τράπεζα, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του κ. Μαρτίνη, απαίτησε να της εκχωρηθούν όλες οι απαιτήσεις του ιδρύματος προς τα ταμεία και τις ασφαλιστικές, ενώ παράλληλα ενέγραψε προσημείωση για όλα τα υλικά και άυλα στοιχεία του νοσοκομείου.

Το 2009 το «Ερρίκος Ντυνάν» συνέπραξε με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών προκειμένου να επεκτείνει τις κλίνες του και τη δομή του γυναικολογικού – μαιευτικού τμήματος. Η σύμπραξη απέφερε έσοδα της τάξεως των 5-6 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, όπως κατέθεσε ο κ. Μαρτίνης, η άμεση αντίδραση του Αν. Βγενόπουλου ήταν να καταγγείλει τη σύμβαση και να καταστήσει τα δάνεια απαιτητά. Ο κ. Μαρτίνης κατέθεσε τότε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της Marfin. Για την υπόθεση ασκήθηκε τελικά δίωξη για απόπειρα εκβίασης. Η εκδίκαση μάλιστα προσδιορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2012. Δεν εκδικάστηκε όμως ποτέ καθώς μετά τις πιέσεις του κ. Λοβέρδου προς τον κ. Μαρτίνη ο τότε πρόεδρος του «Ντυνάν» αναγκάστηκε να αποσύρει τη μήνυση.

«Υπήρξαν αναγκαστικές πιέσεις και εκ μέρους του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και εντέλει αναγκάστηκα να ανακαλέσω τη μήνυση και εκδόθηκε βούλευμα, παρόλο που ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε συμφωνήσει να γίνει ανάκληση στο ακροατήριο» ανέφερε στην κατάθεσή του ο κ. Μαρτίνης.

Οι τροπολογίες Λοβέρδου

Ο πρώην πρόεδρος του «Ντυνάν» στέκεται επίσης σε δύο τροπολογίες που ψηφίστηκαν επί των ημερών του κ. Λοβέρδου και μία του κ. Βορίδη. Οι δύο πρώτες ψηφίστηκαν λίγο προτού αποχωρήσει ο κ. Λοβέρδος από το υπουργείο. Με αυτές, σύμφωνα με την κατάθεση Μαρτίνη, αποσύρθηκε η θεσμοθετημένη εκπροσώπηση του υπουργείου από το ΚΙΕΝ. Επίσης επανήλθε το καθεστώς διαχωρισμού του διορισμού του συμβουλίου αμιγώς από τον Ερυθρό Σταυρό και παρείχετο η δυνατότητα πώλησης του νοσοκομείου. Το τελευταίο ήταν κάτι που αρχικά αμφισβητούσε ο κ. Λοβέρδος, στη συνέχεια όμως το επέτρεψε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρτίνη αυτό «είχε ως αποτέλεσμα να απολεσθούν μεγάλες οικονομικές προσφορές αγοράς του και μπορεί βάσιμα πλέον να υποστηριχθεί ότι αποτέλεσε την απαρχή του σχεδίου εκχωρήσεως-παράδοσης του νοσοκομείου».

Ο Βορίδης και μία ακόμη τροπολογία

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η Τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε τα δάνεια και το «Ντυνάν» βγήκε σε πλειστηριασμό, για να περάσει στη συνέχεια στην Ημιθέα ΑΕ. Οι τότε διοικήσεις του «Ντυνάν» αμέλησαν να υποβάλουν ισολογισμό για το 2013. Το αποτέλεσμα ήταν να «μην αναγγελθεί το δημόσιο για οφειλόμενους φόρους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ». Πέντε μέρες πριν από τον πλειστηριασμό, όπως καταγγέλλει ο κ. Μαρτίνης, ο κ. Βορίδης πέρασε μία τροπολογία η οποία «κάλυψε με επιπλέον ασυλία όχι μόνο για τυχόν σφάλματα ή παρατυπίες προηγουμένων αιρετών διοικήσεων αλλά σκανδαλωδώς και για πράξεις και παραλείψεις και επί των ημερών τους, προφανώς για να αδρανήσουν στον πλειστηριασμό υπέρ της τράπεζας και εις βάρος του ΕΕΣ και του ελληνικού δημοσίου».

Ο έλεγχος της εφορίας, ο οποίος άργησε δύο χρόνια, είχε αποτέλεσμα να δεσμευτεί η προσωπική περιουσία του κ. Μαρτίνη και δύο ακόμη προσώπων. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε ο κ. Μαρτίνης, «αν και η διοίκηση και ειδικότερα οι φορολογικές αρχές γνώριζαν στο ακέραιο τις έναντι αυτών οφειλές του ΚΙΕΝ, δεν προέβησαν στις προσήκουσες ενέργειες εισπράξεως με αποτέλεσμα να μην αποκτήσει το ελληνικό δημόσιο νόμιμο τίτλο εισπράξεως και να υποστεί αντίστοιχη ισόποση ζημιά η οποία δεν θα συνέβαινε εάν η αρμόδια φορολογική αρχή αναγγελλόταν εγκαίρως στον πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε 10 μήνες αργότερα ύστερα από επίσπευση της Πειραιώς, όπου το νοσοκομείο κατακυρώθηκε στην “ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ” έναντι τιμής 115.135.251 ευρώ».

Documento Newsletter