Ανδρέα πάρε το τσεκούρι και άνοιξε το κεφάλι του Κουρή

Ανδρέα πάρε το τσεκούρι και άνοιξε το κεφάλι του Κουρή

Μια επετειακή συνέντευξη του Δημήτρη Κρεμαστινού στο κανάλι της Βουλής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, με σκοπό να τιμήσει τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε θύελλα σχολίων και δημοσιευμάτων που τα είχαν… όλα: μυστικές υπηρεσίες, προτάσεις ή και σχέδια δολοφονίας «ενοχλητικών» για τον πρωθυπουργό εκδοτών, θεωρίες συνωμοσίας και ούτω καθεξής!

Μιλάμε για την πρόταση που φέρεται να δέχτηκε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου για να αντιμετωπίσει τα ενοχλητικά δημοσιεύματα της «Αυριανής» του Γιώργου Κουρή για τη Δήμητρα Λιάνη με τον πλέον… αποτελεσματικό τρόπο: την εκτέλεσή του!

Το Documento συνάντησε τον Δ. Κρεμαστινό στη Βουλή και μετά τη συζήτηση μαζί του αποκαλύπτει σήμερα ποιο ακριβώς ήταν το αντικείμενο αλλά και το περιεχόμενο αυτής της σύσκεψης. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και προσωπικός γιατρός του Αν. Παπανδρέου, που θεωρεί ότι όχι απλώς διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά του, αλλά υπήρξε διασυρμός της συνέντευξης και του ιδίου προσωπικά, σχολίασε ότι ουδέποτε είπε πως αυτή η σύσκεψη (που έγινε μεταξύ 1994 και 1995) ήταν σύσκεψη του πρωθυπουργού με τις μυστικές υπηρεσίες. Αυτό που ανέφερε είναι ότι έγινε σύσκεψη στελεχών, μεταξύ των οποίων υπήρχε και κάποιος από τις μυστικές υπηρεσίες, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, με ένα και μοναδικό αντικείμενο: ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης απέναντι στη δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών της Δ. Λιάνη από την «Αυριανή» του Γ. Κουρή.

«Συζητούσαμε δηλαδή ποια θα ήταν η καλύτερη πολιτικά αντίδραση. Η μήνυση; Μια γραπτή ανακοίνωση; Αυτό και μόνο ήταν το αντικείμενο αυτής της σύσκεψης» διευκρίνισε ο κ. Κρεμαστινός και ξεκαθάρισε ως προς τα περί σχεδίων δολοφονίας του Γ. Κουρή ότι καταρχήν δεν υπήρξε κανένα σχέδιο! Ένα στέλεχος, που όπως μας είπε δεν ανήκε στις μυστικές υπηρεσίες και δεν βρίσκεται πια εν ζωή, πέταξε αυτή την κουβέντα στον πρωθυπουργό – του πρότεινε δηλαδή να κάνει ό,τι και ένας χωριάτης «όταν του πειράζουν τη γυναίκα, να πάρει ένα τσεκούρι και να του ανοίξει το κεφάλι στα δύο»!

Ο Κουρής δάκρυσε

Ο κ. Κρεμαστινός στη συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής αλλά και στη δική μας σύντομη συζήτηση σχολίασε ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Αν. Παπανδρέου, έμειναν βουβοί. Και μας επανέλαβε ότι ο ίδιος έπειτα από λίγες ημέρες ρώτησε σχετικά τον πρωθυπουργό, με τον Ανδρέα να του απαντά χαρακτηριστικά πως «όταν ένας πρωθυπουργός υιοθετεί τέτοιου είδους εγκληματικές σκέψεις, τότε παίρνει διαζύγιο από τη δημοκρατία». Μάλιστα ο Δ. Κρεμαστινός καιρό αργότερα είχε ενημερώσει για το όλο θέμα τον Γ. Κουρή και, όπως είπε στο Documento: «Ο εκδότης της “Αυριανής” δάκρυσε, γιατί ό,τι κι αν είχε μεσολαβήσει, τον αγαπούσε τον Ανδρέα».

Το Documento πάντως ερεύνησε λίγο περισσότερο τη σύνθεση της επίμαχης σύσκεψης και κατέληξε, βάσει έγκυρων πληροφοριών, ότι την περίφημη ατάκα για τη γυναίκα του χωριάτη την είχε ξεστομίσει ένα στέλεχος καθαρά παπανδρεϊκό, με πληθωρική προσωπικότητα (όχι, δεν είναι ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος!) και οργανωτικές ικανότητες, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Αναπληρωτής πρωθυπουργός

Κατά τα λοιπά, ενδιαφέρον παρουσιάζει, σε συνάρτηση και με όσα είπε ο κ. Κρεμαστινός στη συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής για τον Ανδρέα και τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του, η πρόταση που είχε θέσει στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις 18 Ιανουαρίου και η οποία πήρε πιο επίσημη μορφή στη σχετική συζήτηση των προηγούμενων ημερών. Συγκεκριμένα, ο κ. Κρεμαστινός κατέθεσε πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 38 του συντάγματος σχετικά με τον ορισμό αναπληρωτή πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο αδυναμίας άσκησης των καθηκόντων από τον πρωθυπουργό για λόγους υγείας: «Αναθεώρηση του άρθρου 38 παρ. 2 προς την κατεύθυνση της πρόβλεψης ότι, αν ο πρωθυπουργός αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του, να ορίζεται στην αρχή της θητείας του πρωθυπουργού αναπληρωτής πρωθυπουργός ή αντιπρόεδρος με πλήρεις εξουσίες, μέχρις ότου είτε αποκατασταθεί η δυνατότητα του πρωθυπουργού να ασκεί τα καθήκοντά του ή παραιτηθεί ή εκλείψει».

Οπως είχε περιγράψει σε δραματικούς τόνους ο κ. Κρεμαστινός στις 18 Ιανουαρίου, η πρότασή του αυτή έχει άμεση σχέση με τις πιέσεις που δεχόταν ως θεράπων ιατρός του Αν. Παπανδρέου όταν ο τότε πρωθυπουργός βρισκόταν στο Ωνάσειο για να υπογράψει γνωμάτευση ότι αδυνατούσε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

«Στόχος μου ήταν να περάσω στην αντιπροσωπεία την υπευθυνότητα ενός θέματος που εγώ έζησα τραγικά και προσωπικά» είχε αναφέρει στη Βουλή ο Δ. Κρεμαστινός, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά ότι «παρότι το σύνταγμα λέει ότι τον πρωθυπουργό αναπληρώνει ο πρώτος τη τάξει υπουργός, στην πράξη ο αείμνηστος Στεφανόπουλος (σ.σ.: ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας) έλεγε ότι δεν μπορεί συνταγματικά να θεωρηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου πρωθυπουργός. Αρα ζητούσε την παραίτηση του πρωθυπουργού, που ήταν αδύνατο να γίνει».

Και κατέληξε ότι η χώρα ήταν ακυβέρνητη ουσιαστικά για πάνω από έναν μήνα, αλλά «ευτυχώς μετά έγινε η παραίτηση» (του Ανδρέα Παπανδρέου), ενώ τα γεγονότα των Ιμίων ακολούθησαν αργότερα, «ειδάλλως η κατάσταση θα ήταν τραγική για τη χώρα».

Documento Newsletter