Αναζητούν κοινή γραμμή Φάμελλος, Πολάκης, Τεμπονέρας – Διαφοροποιήσεις για πολιτικό μέτωπο, Προανακριτική

Αναζητούν κοινή γραμμή Φάμελλος, Πολάκης, Τεμπονέρας – Διαφοροποιήσεις για πολιτικό μέτωπο, Προανακριτική

Διαφορετικές εκτιμήσεις για τη γραμμή της ηγεσίας της Κουμουνδούρου έχουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα τις διατυπώσουν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που έχει προγραμματιστεί για τις 2.30 το μεσημέρι.

Δεν είναι κάθετες διαφωνίες αλλά διαφοροποιήσεις που θα εκφραστούν (ως συμβολή και όχι αντιπαραθετικά) κατά τη συζήτηση στο κορυφαίο όργανο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης και Διονύσης Τεμπονέρας, θα αναπτύξουν ο μεν ένας προτάσεις για την τακτική των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών και ο άλλος για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στη λογική των συγκλίσεων με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις για διάλογο και συγκρότηση μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης.

Δεν τίθενται αντιπαραθετικά οι προσεγγίσεις αλλά διαμορφώνουν ένα πλαίσιο για πιο καθαρές επιλογές, και με προοπτική για την επόμενη μέρα.

Οι εξελίξεις με επίκεντρο την τραγωδία των Τεμπών, οι πολιτικοί χειρισμοί αλλά και η προοπτική να διαμορφωθεί μια εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης στην Κουμουνδούρου μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του υπό τον πρόεδρο του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο.

Αναμένεται ότι θα υπάρξει ανάλυση των πολιτικών δεδομένων ενόψει και της πανελλαδικής απεργίας της 28ης Φεβρουαρίου, και ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και η προανακριτική στη βουλή για τις ευθύνες του υφυπουργού παρά των πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου σχετικά με την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος των Τεμπών (μπάζωμα).

Ηδη, εκ των κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης έχει υποστηρίξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταθέσει μια πρόταση για σύσταση προανακριτικής κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου που θα αφορά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα ( η πρόταση του ΠΑΣΟκ αφορά πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα) και μάλιστα να παραπεμφθεί άμεσα η υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, ο Παύλος Πoλάκης θα θέσει το θέμα αυτό στην Πολιτική Γραμματεία, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή του στο Documento και μάλιστα θα επισημάνει ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών Βασίλης Κόκκαλης έχει συντάξει «ένα πλήρως τεκμηριωμένο κατηγορητήριο» για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, που εντοπίζει «αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης κακουργηματικής απιστίας, ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη – παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης». Το κατηγορητήριο αυτό ευθυγραμμίζεται με τα αιτήματα των συγγενών , όπως σημείωσε ο Παύλος Πολάκης, και «είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτό που συνέταξε το ΠΑΣΟΚ και έσπευσε να ανάψει το πράσινο φως η ΝΔ…».

Παράλληλα, παρέμβαση θα κάνει στην Πολιτική Γραμματεία ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της 25ης Φεβρουαρίου. Οπως ήδη έχει αναφέρει το όπως ήδη έχει επισημάνει σε ρεπορτάζ του το Documento (Τεύχος 432 Κυριακή 23.2.2025) , επαναφέρει την πρόταση για μια κοινή, διαρκή συντονιστική Επιτροπή όσων κομμάτων του προοδευτικού χώρου επιθυμούν να εμπλακούν σε διάλογο για επεξεργασία προγραμματικής συμφωνίας σε βασικούς άξονες πολιτικής, όπως ακρίβεια-οικονομία-παραγωγική ανασυγκρότηση, δημοκρατικοί θεσμοί, στήριξη κοινωνικού κράτους, εξωτερική πολιτική-διεθνείς εξελίξεις (με συμμετοχή συνδικάτων, ΓΣΕΕ, επιμελητηρίων, ενώσεων Καταναλωτών, αυτοδιοίκησης, Ινστιτούτων-Think Tanks, προσωπικοτήτων, όπως η Λούκα Κατσέλη, σημαντική τη συμβολή και πολιτικών συμμαχιών («Κόσμος», «Πράττω», κ.ά.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διονύσης Τεμπονέρας θα επισημάνει στην Πολιτική Γραμματεία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να στοχεύει σε έναν στείρο αντικυβερνητισμό αλλά να σχηματοποιήσει ένα πεδίο διαλόγου και προτάσεις ώστε η κοινωνική αντιπολίτευση να βρει πολιτική έκφραση.

Μάλιστα, με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών, και την ανάγκη να μην υπάρξουν νέα Τέμπη, θα θέσει εμφατικά την πρόταση για επανακρατικοποίηση του σιδηρόδρομου. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας ασκεί κριτική στην τακτική του πολυμέτωπου αγώνα που θεωρεί ότι ακολουθεί η ηγεσία της Κουμουνδούρου (κατά Νέας Αριστεράς, κατά ΠΑΣΟΚ κλπ) και προτάσσει τη σταθερότητα στην επιδίωξη, μαζί με την κομματική ανασυγκρότηση, να συγκροτηθεί Πολιτικό Μέτωπο με επεξεργασία προτάσεων , πολιτικό σχέδιο εναλλακτικής λύσης.

Στο μεταξύ, το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου , σε δημόσια παρέμβασή του (ANT1 TV) o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος, κατακεραύνωσε την τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ ενόψει του συλλαλητηρίου για τα Τέμπη, σημειώνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κυβερνήσει με τον φόβο, αλλά οι πολίτες δεν φοβούνται πια». Ο Γιώργος Καραμέρος υπογράμμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι απονομιμοποιημένος κοινωνικά. Και υπάρχει εμπεδωμένη η πεποίθηση στους πολίτες ότι όσο είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ούτε όλη την αλήθεια θα μάθουμε ούτε θα αποδοθεί η δικαιοσύνη».

Μάλιστα, έθεσε ως μείζον το αίτημα της πολιτικής αλλαγής.

Ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Εμείς θέλουμε να φύγει ο Μητσοτάκης. Αν δεν φύγει ο Μητσοτάκης, ούτε για τα Τέμπη θα μάθουμε την αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη, ούτε στις υποκλοπές, που, δυόμισι χρόνια μετά, δεν έχουμε μάθει τίποτα, ενώ τη μήνυση του κ. Ανδρουλάκη την αρχειοθέτησε η ηγεσία του Αρείου Πάγου. Ούτε θα σπάσουν τα καρτέλ στην ενέργεια, στα καύσιμα, στις τράπεζες, στα τρόφιμα, σε μια σειρά ζητημάτων που έχουν κάνει τη ζωή των πολιτών χειρότερη. Και το απάντησαν αυτό και στη συγκεκριμένη ερώτηση, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που είπαν ότι το 2019, μόλις έναν χρόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, επί Τσίπρα, περνούσαν καλύτερα απ’ ό,τι σήμερα. Άρα, πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση. O καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Δεν είμαστε σχολιαστές. Να συγκροτηθεί μια ισχυρή αντιπρόταση προοδευτική, για να αλλάξει η κατάσταση».

Τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος επιμένει και λέει πρόταση μομφής, πρόταση δυσπιστίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη , απευθύνοντά του μάλιστα δηκτικά το ερώτημα «γιατί δεν έρχεται στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης. Θα πετάει χαρταετό η Βουλή και το πολιτικό σύστημα;». Για να συμπληρώσει: «Εδώ έχει και μια ευθύνη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Γιατί είναι πολύ βολικό για τον κ. Μητσοτάκη έναν μήνα να μην έρχεται στη Βουλή να μιλήσει για τα Τέμπη. Και εδώ, ενώ μπορούσαμε με 50 βουλευτές να καταθέσουμε την πρόταση μομφής, δεν έγινε αυτό. Άκουσα τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να λέει ότι είναι η μέρα των γονιών. Προφανώς κι είναι η μέρα των γονιών και των συγγενών. Αλλά όλο αυτό δεν είναι απολίτικο. Δηλαδή η Βουλή τι πρέπει να κάνει; Να κάθεται να κοιτάει;».

Επίσης αξίζει να επισημανθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία σχετικά με τη μη παραγραφή υπουργικών αδικημάτων. Οπως τόνισε ο Γιώργος Καραμέρος,
«για τις ευθύνες υπουργών και υφυπουργών και την αποσβεστική προθεσμία, εμείς φέρνουμε μια τροπολογία, τον εφαρμοστικό νόμο της αλλαγής του Συντάγματος που πρότεινε η κυβέρνηση Τσίπρα και εφαρμόστηκε το 2019 στο Σύνταγμα, για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, να μην παραγράφονται τα αδικήματα μετά το τέλος της δεύτερης της δεύτερης τακτικής

Συνόδου της επόμενης βουλευτικής περιόδου. Να υπάρχει εικοσαετία, όπως υπάρχει για τους πολίτες». Μάλιστα κάλεσε και τη Νεα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα να ψηφίσουν αυτήν την τροπολογία αυτή την εβδομάδα.

Αναφορικά με το συλλαλητήριο της 28ης Φεβρουαρίου ο Γιώργος Καραμέρος σημείωσε τα εξής:

«Δεν χρειάζεται ούτε θυμός, ούτε οργή, ούτε ο φόβος. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και οι πολίτες να αποφασίσουν τι θέλουν ακριβώς να κάνουν. Να μη φοβηθούν τα ουρλιαχτά των υπουργών του κ. Μητσοτάκη. Να μη φοβηθούν διάφορες εικασίες και διάφορες γραμμές που βγαίνουν και αλλάζουν. Είναι εξόχως προβληματικό αυτό. Αλλά τι να περιμένει κανείς από έναν πρωθυπουργό, ο οποίος το πρώτο πράγμα που έκανε όταν έγινε πρωθυπουργός ήταν να πάρει στην αρμοδιότητα του την ΕΡΤ, τη δημόσια τηλεόραση, την ενημέρωση δηλαδή, και την ΕΥΠ.

Γι’ αυτό πρέπει να φύγει ο κ. Μητσοτάκης. Και οι πολίτες θα δώσουν το μήνυμά τους με τον τρόπο που ξέρουν, ειρηνικά και χωρίς οργή και θυμό. Ο κ. Οικονόμου της ΝΔ είπε μια φράση: Ότι έγιναν λάθος χειρισμοί και στα Τέμπη και σε μια σειρά ζητημάτων. Θα πω εγώ την σειρά των ζητημάτων. Στην υπόθεση των υποκλοπών έγιναν όλα καλά; Ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τα κινητά των υπουργών κι εσείς, κύριε Οικονόμου, σε λίγο θα μας πείτε ότι δεν υπήρχαν υποκλοπές ή ακόμη κι ότι δεν υπήρξε σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κυβερνήσει με τον φόβο, αλλά οι πολίτες δεν φοβούνται πια».

Διαβάστε επίσης: 

Πούτιν: Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τη συμμετοχή των Ευρωπαίων στη διαδικασία διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Πέθανε στα 93 του ο πράκτορας της Secret Service που προσπάθησε να σώσει τον Τζον Κένεντι (Video)

Εντυπωσιακές κοντινές εικόνες του Φεγγαριού κατέγραψε το διαστημικό σκάφος Blue Ghost (Video)

Τραμπ – Μακρόν: Έντονες διαφωνίες για την Ουκρανία παρά τις φιλικές χειραψίες

Πρόεδρος Φινλανδίας: Εάν ο Πούτιν νικήσει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ χάνουν

Documento Newsletter