Αναζητούν έξοδο διαφυγής

Κλείσαμε με 207 διασωληνωμένους, φάγαμε ξύλο και ανοίγουμε με 650.

Μετά το αποτυχημένο μείγμα του μεγαλύτερου lockdown στην Ευρώπη σε συνδυασμό με το κρεσέντο κατασταλτικής αυθαιρεσίας η κυβέρνηση αλλάζει ρότα. Από τη στρατηγική της έντασης περνά στη στρατηγική του κατευνασμού. Κοινή συνισταμένη αποτελεί η ασυνείδητη διαχείριση που αποσκοπεί στην «επικοινωνία και όχι στην ουσία». Η νέα επικοινωνιακή φόρμουλα υιοθετείται για να «επιπεδοποιήσει» όχι την καμπύλη της πανδημίας αλλά αυτήν της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Και μόνο ότι το δεύτερο lockdown επιβλήθηκε στις 7 Νοεμβρίου με 207 διασωληνωμένους ενώ το επικείμενο άνοιγμα συντελείται με περισσότερους από 650 και ασθενείς σε ράντζα αντί για ΜΕΘ αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Χωρίς καν να έχει συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, μέτρα «αποσυμπίεσης της βαλβίδας» διέρρευσαν από το Μέγαρο Μαξίμου στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Την ώρα που οι πολίτες ενημερώνονταν για το ρεκόρ κρουσμάτων εν μέσω διαδοχικά αυστηροποιημένου lockdown η μιντιακή αρμάδα πέταξε σωσίβιο μπας και αντιστραφεί η εικόνα του κυβερνητικού ναυαγίου. Στήνοντας παζάρι ελπίδας στους πάγκους των δελτίων ειδήσεων, μετέδιδαν την κυβερνητική πρόθεση άρσης των «έξυπνων μέτρων» χωρίς επιστημονική επικύρωση. Ετσι λάνσαραν την εικόνα της κυβερνητικής ενσυναίσθησης πετώντας το μπαλάκι στους επιστήμονες.

Έχασε τον έλεγχο

Την ημέρα που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 3.465 κρούσματα και 630 διασωληνωμένοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε διεθνώς διαπιστευτήρια απώλειας κυβερνητικού ελέγχου. Μιλώντας στο CNN δήλωσε ότι «αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες 48 ώρες», χωρίς όμως «να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική μας στρατηγική που στόχο έχει την ανάσχεση της πανδημίας». Τη σκυτάλη πήρε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία αναπαρήγαγε το παράλογο σχήμα που πρώτος διατύπωσε ο πρωθυπουργός. «Δεν πρόκειται για άνοιγμα αλλά για εργαλεία που θα βοηθήσουν στην εκτόνωση του κόσμου. Εργαλεία που δεν θα βάλουν σε κίνδυνο την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, προκαλώντας το ερώτημα γιατί αυτά τα ακίνδυνα «εργαλεία» δεν είχαν τεθεί σε εφαρμογή όλο αυτό το διάστημα και –κυρίως– γιατί λήφθηκαν τα «έξυπνα μέτρα» που αίρονται.

Η ασυνέπεια λόγων και έργων αλλά και η άρνηση παραδοχής των αλλεπάλληλων λανθασμένων αποφάσεων αναμένεται να επιτείνουν το έλλειμμα κοινωνικής εμπιστοσύνης προς την κυβερνητική διαχείριση. Διότι πριν από λίγες μέρες πολίτες ξυλοφορτώνονταν σε πλατείες ή εισόδους πολυκατοικιών επειδή διαμαρτύρονταν για την πρακτική «φέρε τόσες παραβάσεις» που αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας. Και τώρα που η πανδημία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα έξαρσης και «κρασαρίσματος» του ΕΣΥ ανοίγουν πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής. Ο… εκκολαπτόμενος Πέτσας, Ακης Σκέρτσος, ανακοίνωσε παγκόσμιες πρωτοτυπίες κι ας υιοθετείται το αυστριακό μοντέλο μαζικής δειγματοληψίας, self-testing και εμπλοκής των φαρμακείων. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 ξηλώθηκε, αλλά ο περιορισμός μετακινήσεων με κωδικό 6 μόνο με τα πόδια παραμένει. Και βέβαια όλα καλά καμωμένα είναι για την κυβέρνηση γιατί φταίνε η κόπωση, οι μεταλλάξεις και οι διαδηλώσεις.

«Κανένα άνοιγμα»

Μέλος της επιτροπής που είχε χαρακτηρίσει «βλακείες» τα «έξυπνα μέτρα», τα οποία τώρα ξηλώνει η κυβέρνηση (Documento, τεύχος 225, 7.3.2021), επανέρχεται και υπογραμμίζει στο Documento ότι «δεν πρέπει να γίνει κανένα άνοιγμα» εξαιτίας της επικίνδυνης επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. «Είχα πει τέλη Ιανουαρίου να γίνει lockdown τύπου Μαρτίου και δεν έγινε» επισημαίνει και αμφισβητεί την πρόβλεψη που διατύπωσε στο CNN ο Κυρ. Μητσοτάκης περί επιπεδοποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης «μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή στις δέκα επόμενες ημέρες».

Επιπλέον, αρνείται να σχολιάσει την τακτική διαρροών της κυβέρνησης δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την ενόχλησή του στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να φέρει προ τετελεσμένου την επιτροπή. Μάλιστα, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων κάνοντας λόγο για «ευχής έργον».

«Χαθήκαμε χωρίς τεστ»

Επιστήμονας με συναφή εξειδίκευση και άρτια γνώση όσων διαμείβονται στην επιτροπή των ειδικών σχολιάζει ότι η κυβέρνηση αλλάζει μοτίβο αντιμετώπισης της πανδημίας εξαιτίας της πλήρους αποτυχίας του προηγούμενου σχεδίου. «Το “ακορντεόν” δεν δουλεύει και αλλάζουν ρότα» συμπεραίνει και προειδοποιεί πως αν η αλλαγή πλεύσης δεν συνοδευτεί με μαζικές δειγματοληψίες, τότε θα ζήσουμε στιγμές Μπέργκαμο. «Η κοινωνία πρέπει να ανοίξει –πλην των κέντρων διασκέδασης– με πολλά και επαναλαμβανόμενα τεστ παντού. Πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 100.000 δειγματοληψίες την ημέρα για να είναι ασφαλές το άνοιγμα» κρίνει και συμπληρώνει: «Αν ανοίξουμε με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς μαζικά και στοχευμένα τεστ, τότε χαθήκαμε».

Οσον αφορά την «εξαφάνιση» και την αλλαγή στρατηγικής από τον Σωτήρη Τσιόδρα, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην αποκάλυψη της εισήγησής του από το documentonews.gr πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής την Παρασκευή, ο επιστήμονας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ανάσχεσης του κορονοϊού υποθέτει ότι ο επικεφαλής της επιτροπής σπεύδει να προλάβει τυχόν ενοχοποίησή του. «Φυλάγεται…» λέει με νόημα. Στο ερώτημα αν οι εισηγήσεις για υιοθέτηση του αυστριακού μοντέλου υπήρχαν νωρίτερα, απαντά σιβυλλικά: «Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε ήδη να έχουν παραιτηθεί τα μέλη της επιτροπής». Επ’ αυτού προσάπτει υστεροβουλία σε συγκεκριμένα μέλη της επιτροπής, τα οποία –κατά τα λεγόμενά του– προσδοκούν ή έχουν ήδη εξαργυρώσει τις υπηρεσίες τους. «Δεν είναι όλοι αθώες περιστερές» υποστηρίζει.

Ετικέτες