Αναζητείται η Ισότητα των Φύλων στην Κυβέρνηση της ΝΔ

Αναζητείται η Ισότητα των Φύλων στην Κυβέρνηση της ΝΔ

Η έντονη παρουσία της δεξιάς και της ακροδεξιάς στη Βουλή δεν προμηνύει προοδευτικές ρυθμίσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αποτυπώνει την πρόθεση της Ν.Δ για τις πολιτικές που σκοπεύει να ακολουθήσει στον τομέα της Ισότητας των Φύλων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να δημιουργήσει ένα Υπουργείο Ισότητας των Φύλων, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο θα χάραζε και θα εφάρμοζε οριζόντιες πολιτικές για όλα τα θέματα που απασχολούν τη  ζωή των γυναικών σε όλη τη διάρκεια του βίου τους και στα οποία εμφανίζονται μεγάλες έμφυλες ανισότητες (συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της συμφιλίωσης οικογενειακής  και επαγγελματικής ζωής), δημιούργησε  υπουργείο κοινωνικής συνοχής και οικογένειας, εμμένοντας  δογματικά σε αναχρονιστικές αντιλήψεις που θέλουν η γυναίκα κυρίως  να τεκνοποιεί, φορτώνοντας της και το δημογραφικό πρόβλημα.

Στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία της,  η  Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αφού μετονομάστηκε με το Π.Δ.84/2019 σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, με το νέο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης και το Π.Δ.3/2021 μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων.  Στοχευμένα ξεκίνησε την υποτίμηση της ΓΓ Ισότητας των Φύλων για να φτάσουμε σήμερα στην κατάργηση “ των Φύλων ” εντελώς πια και από τον τίτλο της νέας Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΦΕΚ τεύχος Α’ 130/27.06.2023).

Επιπλέον, απογοητευτική είναι και  η σύνθεση της νέα κυβέρνησης,  που αποτελείται μόνο από 15 γυναίκες σε σύνολο 64 υπουργών (4 υπουργοί, 1 αναπληρώτρια, 10 υφυπουργοί) δηλαδή μόλις το 25% του υπουργικού συμβουλίου, παρά τις  συχνές εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχουμε πολλές περισσότερες γυναίκες. Μήπως μας πει πάλι ότι «δεν υπάρχουν τόσες πολλές γυναίκες που να ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική»;

Τη μικρή συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνηση επιβάρυνε και η προκλητική τοποθέτηση της  Χριστίνας Αλεξοπούλου στη θέση της υφυπουργού, η οποία έχει ανοικτά εκφραστεί κατά των αμβλώσεων και της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, υιοθετώντας τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού». Δε ξεχνάμε το σκοταδιστικής έμπνευσης βίντεο για το αγέννητο παιδί της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής και τη διανομή φυλλαδίων της Εταιρείας στις 19 Νοεμβρίου 2021 που τα ενέκρινε το υπουργείο Παιδείας για να αποτελέσουν εκπαιδευτικό υλικό σε Γυμνάσια της χώρας και τα ανακάλεσε στη συνέχεια, μετά την έντονη κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θυμίζω ότι στο βίντεο  η γυναίκα παρουσιάζεται πανάξια μόνο για παιδομηχανή, ως μέσο για να φέρει στον κόσμο απογόνους, κατά προτίμηση αρτιμελείς, υγιείς και στρέιτ. Στο σχεδόν τρίωρο οπτικοακουστικό υλικό με τίτλο «Προγεννητική Αγωγή, προετοιμασία για τη γονεϊκότητας. Σεξουαλικότητα – Γονιμότητα – Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα» προβάλλονταν ψευδοεπιστημονικές θεωρίες κατά της αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών.

Εξαρχής, η Ν.Δ δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά  για τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών αλλά συνεχίζει την επικίνδυνη οπισθοδρόμηση της προηγούμενης θητείας της για δικαιώματα τους, ενώ η  χώρα μας βρίσκεται τελευταία στα θέματα της  ισότητας  των φύλων στην ΕΕ και απαιτούνται ουσιαστικά και επείγοντα μέτρα για την εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων.  Αντί να προταθούν θεσμικές προοδευτικές αλλαγές, βαδίζουμε σε εποχές σκοταδισμού και στα δικαιώματα των γυναικών. 

Η Φωτεινή Κούβελα είναι Συντονίστρια του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Πρ. Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter