Ο Μητσοτάκης εκβιάζει την ψήφο του β’ γύρου και εργαλειοποιεί τον πόλεμο στη Γάζα
Εγκλωβισμένος στο αφήγημα που ο ίδιος έχει συνθέσει για τον εαυτό του πορεύτηκε για τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το ρεσιτάλ χυδαιότητας των εκβιασμών των υπουργών του στους πολίτες για την ψήφο στους «γαλάζιους» εκλεκτούς έβαλε απλώς τη σφραγίδα του στην απαξίωση που επιφυλάσσει ο ίδιος για την αυτοδιοίκηση.
Πρώτα ο Αδωνης Γεωργιάδης, έπειτα ο Λευτέρης Αυγενάκης και στο ενδιάμεσο ο… Αχιλλέας Μπέος, άπαντες με κοινή συνισταμένη την εκβιαστική στρατηγική με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να βάψει γαλάζιο τον χάρτη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η απόφαση του πρωθυπουργού να συνδέσει το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών με τη ζωτικότητα της κυβέρνησής του είχε αποτέλεσμα να πέσουν οι μάσκες, με τη δεύτερη Κυριακή να απειλεί με ακόμη μεγαλύτερα επικοινωνιακά πλήγματα.
Ξέπλυμα μέσα στον βούρκο
«Είναι δεδομένο ότι για να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό και στην τοπική αυτοδιοίκηση να είναι άνθρωποι που συμμερίζονται την ίδια λογική με εμάς» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μόλις δύο 24ωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες, πιστοποιώντας ότι ο φόβος του Μεγάρου Μαξίμου για τα «πολιτικά χαρακτηριστικά» που προσέδωσε στις εκλογές, στην προσπάθειά του να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών, είναι πλέον διάχυτος.
Το κεντρικό αυτό μήνυμα επιχείρησε να νοθεύσει την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός με υποκριτικές αναφορές στην πρόθεση της κυβέρνησης «να συνεργαστούμε με κάθε περιφερειάρχη και κάθε δήμαρχο», όμως οι υπουργοί του απέδειξαν ότι απλώς επιχειρεί να πατήσει σε δύο βάρκες: του… φιλελευθερισμού και του προσφιλούς του αυταρχισμού.
Εκτός όμως από τη Θεσσαλία και το… Χαλάνδρι, οι μάχες σε δήμους όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εκθέτουν προσωπικά τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Από τη μία ο ανιψιός Κώστας Μπακογιάννης φτάνει αγκομαχώντας στη δεύτερη Κυριακή, όπου ακόμη και εάν τελικά επικρατήσει, βγάζει εαυτόν και παράταξη βαθιά πληγωμένους από την εκλογική μάχη. Ακόμη χειρότερα, από την άλλη, στη μάχη της Θεσσαλονίκης, την επιλογή του να στηρίξει τον απερχόμενο Κωνσταντίνο Ζέρβα εγκατέλειψε ακόμη και ο ίδιος, αφού δεν βρέθηκε στο πλευρό του ενόψει δεύτερου γύρου.
Οπως έγραψε από την πρώτη στιγμή το documentonews.gr, το ποντάρισμα του Κυρ. Μητσοτάκη στην απόλυτη πολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών έγινε στο πλαίσιο της επικοινωνιακής επιχείρησης «επανεκκίνησης» της κυβέρνησης έπειτα από ένα εφιαλτικό τρίμηνο, πρωτίστως για τους πολίτες. Την ώρα που η επόμενη ημέρα των εκλογών μοιάζει κάθε άλλο παρά αυτή που στο πρωθυπουργικό γραφείο σχεδίαζαν, η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί εφαλτήριο για τη νέα επικοινωνιακή παραχάραξη της πραγματικότητας.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό δεν δίστασαν να την εργαλειοποιήσουν ακόμη και κατά των πολιτικών τους αντιπάλων, όπως έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά του υποψήφιου δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, τον οποίο κατηγόρησε πως επειδή έχει δηλώσει τη στήριξή του στο διεθνώς αναγνωρισμένο αίτημα για κράτος Παλαιστίνης, δεν είναι… ικανός για να διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια!
Πολιτικά παιχνίδια και ακροδεξιά
Βγαλμένη από το εγχειρίδιο διαχείρισης κρίσεων αυταρχικών ηγετών, η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην κρίση της Μέσης Ανατολής βλέπει μια «ευκαιρία» για αυτήν. Με δηλώσεις-μνημεία μικρομεγαλισμού και απολύτως ευθυγραμμισμένες με τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης ξηλώνει πόντο πόντο το δόγμα ουδετερότητας της χώρας για να αναγνωρίσει το «νόμιμο δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ» ακόμη και τη στιγμή που η Γάζα ισοπεδώνεται και χιλιάδες άμαχοι σκοτώνονται ή τραυματίζονται.
Στο πλαίσιο αλλαγής της ατζέντας, μεσοβδόμαδα συγκλήθηκε ακόμη και Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) για να διατρανωθεί η πλήρης υποστήριξη του Ισραήλ, μόλις μία ημέρα μετά την αυθαίρετη απόφαση του προεδρείου της Βουλής να φωταγωγήσει το κτίριο στα χρώματα της χώρας του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Εκτός όμως από την αλληλεγγύη προς το Ισραήλ –χωρίς αναφορά στο αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων– που έσπευσε να δηλώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το ΚΥΣΕΑ χρησιμοποιήθηκε και για αναθέρμανση των διαύλων του με την εγχώρια ακροδεξιά.
Το ότι «η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση», όπως ανακοινώθηκε, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς τους πιο αντιδραστικούς ψηφοφόρους της ΝΔ –και– ενόψει ενδεχόμενου κύματος προσφύγων από τη Γάζα και άλλες εμπόλεμες περιοχές της Μ. Ανατολής. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης «διέγραφε» τον όρο του πρόσφυγα μιλώντας για «μετανάστες από εμπόλεμες ζώνες», κρατώντας ανοιχτή τη συζήτηση ακόμη και για αναθεώρηση του καθεστώτος παροχής ασύλου για τους Παλαιστίνιους. Μάταια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθούσε να τα μαζέψει την επόμενη ημέρα, αφού για την κυβέρνηση φαίνεται να επικρατεί ο λόγος του Θάνου Πλεύρη έναντι ακόμη και της διεθνούς νομιμότητας. Εξού και όταν ερωτήθηκε από το documentonews.gr εάν θα στείλει η κυβέρνηση ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα σφύριζε αδιάφορα.
Αλά καρτ αντιμετώπιση των κτηνωδιών
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται αντιμέτωπη στην πράξη με το τέρας της ακροδεξιάς που τάισε προεκλογικά. Η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός με τα οποία «έπαιξε» για να καταφέρει τις καλοκαιρινές νίκες την αναγκάζουν να κάνει ακριβώς αυτό που υποστηρίζει πως απορρίπτει: αντιμετωπίζει αλά καρτ τις κτηνωδίες και, μάλιστα, ποντάρει σε αυτή των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων ώστε να κρύψει πίσω από τις πολεμικές ιαχές τις δικές της αδυναμίες.