Αναζητούνται πόροι για σχολικά κτίρια

Αναζητούνται πόροι για σχολικά κτίρια

Τα προβλήματα της σχολικής στέγης στοχεύει να λύσει η συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών  και Μεταφορών-Υποδομών με τους δημάρχους

Η συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής, που θα αναζητήσει πόρους για τη σχολική στέγη σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, Μεταφορών – Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης και Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη με δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.

“Ενημέρωσα τους δημάρχους για την κατάσταση της ωριμότητας των σχολείων που υπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Για να δούμε ποιοι λένε ψέματα και ποιοι λένε αλήθεια”, είπε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

“Να στείλουν οι δήμοι ποια σχολεία είναι ώριμα, ώστε τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ και να βγουν διαγωνισμοί ώστε να γίνουν τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, με έμφαση στις δυτικές συνοικίες και τους περιφερειακούς δήμους που για αρκετά χρόνια ήταν ξεχασμένα”, πρόσθεσε ο κ.Σπίρτζης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, υπάρχουν μελέτες για έντεκα σχολεία που είναι ώριμες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων οι πέντε στα δυτικά της πόλης) και θα μπουν στους δυο διαγωνισμούς του ΣΔΙΤ. Οι διαγωνισμοί στου ΣΔΙΤ για τα 11 σχολεία αναμένεται να τρέξουν εντός του 2018.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε: “Αποφασίσαμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Να υπάρξει συντονισμός με τους δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους πόρους που διαθέτουμε για να απαντήσουμε στο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί απαιτείται η συνεργασία όλων σε όλα τα επίπεδα”, πρόσθεσε ο κ.Σκουρλέτης.

Τον συντονισμό θα τον έχει το υπουργείο Παιδείας και θα αφορά το σχεδιασμό των σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο, οι δήμαρχοι από την πλευρά τους εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα της σύσκεψης στο ΥΜΑ-Θ.

“Δεν είμαστε αισιόδοξοι, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, απλά μετέχουμε στον διάλογο, διεκδικούμε και θα πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Κρατάμε μόνο ότι αναγνώρισαν την σπουδαιότητα του προβλήματος”, δήλωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και Δήμαρχος Αμπελόκηπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

“Συγκεκριμένη απάντηση για την σπουδαιότητα του προβλήματος δεν πήραμε. Δεν ζητάμε χρηματοδότηση των δήμων μας. Ζητάμε να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση, που είναι δική της υποχρέωση, προγράμματα αγοράς οικοπέδων για κατασκευή διδακτηρίων. Και όπου τα οικόπεδα είναι έτοιμα, να ετοιμαστούν καινούρια σχολεία”, πρόσθεσε ο κ. Κυρίζογλου.

Απάντηση στα λεγόμενα του κ.Κυρίζογλου έδωσε ο υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης: “Οι δήμαρχοι που βγήκαν πριν είναι πολλών ταχυτήτων. Κάποιοι για όλα τα θέματα νομίζουν ότι είναι εκπρόσωποι της Ν.Δ. Άλλοι είναι δήμαρχοι και άλλοι δήμαρχοι με αποτελεσματικότητα. Για να μην μπω εγώ στη λογική να τους κατατάξω, να το κάνετε μόνοι σας”.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αποχώρησε από τη σύσκεψη χωρίς να κάνει δηλώσεις καθώς έπρεπε να αναχωρήσει για την Αθήνα, ενώ στη συζήτηση ήταν παρών και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, συντονιστής στην Επιτροπή Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου για την Παιδεία και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΕΔΚΜ αποτελούμενη -εκτός από τον κ. Κυρίζογλου- από τους δημάρχους Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, Θέρμης, Θεόδωρο Παπαδόπουλο και Λαγκαδά, Ιωάννη Καραγιάννη, καθώς και τους Απόστολο Αντωνούδη από τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και Κώστα Ξανθόπουλο από τον δήμο Παύλου Μελά.

Documento Newsletter