Η άμεση νομοθέτηση των εκκρεμοτήτων και η στροφή στην ανάπτυξη είναι τα δύο όπλα με τα οποία θα προσέλθει στο σημερινό EuroWorking Group όσο και στο Eurogroup μία εβδομάδα από σήμερα, η Ελληνική Κυβέρνηση με στόχο την υπέρβαση των διαφορών και την εξεύρεση μιας λύσης που θα οδηγεί το επόμενο καλοκαίρι στις αγορές.
Για το μεν πρώτο η Κυβέρνηση θέλει οι συζητήσεις να επικεντρωθούν αποκλειστικά την εξεύρεση μια λύσης – γέφυρας μεταξύ των διαφορετικών εκτιμήσεων ΔΝΤ και Γερμανικού ΥΠΟΙΚ και να μη δώσει αφορμή για προσχηματικές καθυστερήσεις σε όσους επιδιώκουν να ροκανίσουν τον χρόνο χωρίς να κατηγορηθούν γι αυτό.
Το δεύτερο είναι πιο περίπλοκο και «πατάει» στη Γαλλική πρόταση για αναπροσαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας αλλά και στην έμφαση που δίνει η Κομισιόν και ο Ζ. Κ. Γιουνγκέρ στην Ανάπτυξη.
Με δεδομένο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι έτοιμο να προβλέψει ανάπτυξη άνω του 1% για τα επόμενα 40 χρόνια, στην Ελλάδα ενώ η Γερμανία τη θέλει κοντά στο 2,2% οι συζητήσεις που αυτή τη στιγμή διεξάγονται είναι πως θα κλείσει αυτή η ψαλίδα ώστε το Ταμείο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του και συνοδεύσει το προληπτικό του πρόγραμμα (Stand By Arrangement) και με χρηματοδότηση όταν ανακοινωθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα με μία θετική έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει στο τραπέζι να «πέσουν» συγκεκριμένα μέτρα (αναπτυξιακό πακέτο) για την επόμενη πενταετία που θα ανεβάσουν στροφές στην Ελληνική οικονομία.
Γι αυτό χθες το πρωί κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας για τις τρεις αρχές προκειμένου να δεχθεί η Κυβέρνηση τη λύση που θα τις προταθεί έκανε λόγο για σημαντικές παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης οι οποίες θα οδηγήσουν το Ταμείο να αλλάξει επί το θετικότερο τις προβλέψεις του.
Λίγες ώρες μετά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το απόγευμα στο Concordia Europe Summit είπε πως το κλειδί για να επέλθει η πολυπόθητη σύγκλιση και η γεφύρωση των διαφορών είναι «Να αναλάβει η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες – πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών – για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και που θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ανάμεσα στους θεσμούς, ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Άλλωστε, θυμίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος η θέση για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν έρθει στην Κυβέρνηση.