Οι αναιτιολόγητες μετακινήσεις, οι αυθαίρετες υποβαθμίσεις υπαλλήλων, οι αδιαφανείς διαδικασίες και η αναξιοκρατία για το βόλεμα γαλάζιων «ημετέρων» φαίνεται ότι προσλαμβάνουν διαστάσεις πανδημίας σε νοσοκομεία και δομές υγείας διαφόρων υγειονομικών περιφερειών της χώρας. Τελευταίο κρούσμα, αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι οι καταγγελίες για αναξιοκρατία και κομματοκρατία διαδέχονται η μία την άλλη, τα φαινόμενα αναιτιολόγητων διώξεων υπαλλήλων είναι στην ημερήσια διάταξη, ο εκφοβισμός και οι απειλές τείνουν να καταστούν κοινή διοικητική πρακτική. Τα παραδείγματα δεκάδες: από το «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα, μέχρι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, και από το «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης, μέχρι το γενικό νοσοκομείο Άμφισσας ή το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», η διοίκηση του οποίου αναιτιολόγητα και παράνομα μετακινεί, υποβαθμίζει και αναβαθμίζει υπαλλήλους παρακάμπτοντας τους διοικητικούς και συνταγματικούς κανόνες, παραβιάζοντας κάθε έννοια χρηστής διοίκησης.
«Έτσι εννοεί τη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος υγείας το καθεστώς Μητσοτάκη: μετατροπή του σε λάφυρο του επιτελικού καθεστώτος, για να το χαρίσει ακόμη πιο εύκολα στα ιδιωτικά συμφέροντα που βγήκαν αρκετά κερδισμένα την περίοδο της πανδημίας» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Το καθεστώς Μητσοτάκη ξεδιπλώνει το όραμά του για την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ασκεί το επιτελικό “έργο” του, στο οποίο συνεπικουρείται από τους γαλάζιους διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ (πρώην πολιτευτές της ΝΔ σε πολλές των περιπτώσεων)» αναφέρουν.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η σπουδή των επιτελικών διοικητών των νοσοκομείων για αναξιοκρατικές μεθοδεύσεις και βολέματα, αλλά και η διαχειριστική ιδιοκτησιακή αντίληψη που τους διακατέχει, θέτουν σε διακινδύνευση τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αποψιλώνουν το έμψυχο δυναμικό του. «Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά και, όπως φαίνεται, σαρώνει εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία και δομές υγείας. Το εξήγγειλε, άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός» υπογραμμίζουν.
Ολόκληρη η ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας:
«Θέμα: Αναξιοκρατία και βόλεμα “ημετέρων” στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”. Αναιτιολόγητη μετακίνηση και βλαπτική υποβάθμιση πρώην Προϊσταμένης του.
Καθ’ όλο το διάστημα της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.ά. βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Εργάστηκαν και εργάζονται νυχθημερόν προσφέροντας με όλες τους τις δυνάμεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εδώ και έναν χρόνο γιατροί, νοσηλευτικό, διοικητικό ή τεχνικό προσωπικό εργάζονται ασταμάτητα, δοκιμάζοντας τις βιολογικές και ψυχικές αντοχές στην μάχη κατά της πανδημίας.
Στα κεντρικότερα και μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι διοικήσεις των νοσοκομείων επιδίδονται σε μη σύννομες και υπηρεσιακά αυθαίρετες μετακινήσεις ή ακόμη και υποβαθμίσεις υπαλλήλων, αποσκοπώντας στο προσωπικό βόλεμα των “ημετέρων”.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, του οποίου η διοίκηση προέβη σε σωρεία αυθαίρετων μετακινήσεων, αλλά και υποβάθμισης υπαλλήλου, προκαλώντας σοβαρές δυσλειτουργίες στην οργάνωση της διοίκησης του νοσοκομείου εν μέσω πανδημίας.
Με μια αναιτιολόγητη απόφαση του διοικητή του ΓΝΑ “Γ. Γεννηματάς”, η Προϊσταμένη του Τμήματος Κίνησης Ασθενών, κατηγορίας ΠΕ Διοικητικού –Λογιστικού με τριάντα τέσσερα χρόνια υπηρεσίας υποβαθμίστηκε σε απλή υπάλληλο, χάνοντας άμεσα και το επίδομα θέσης το οποίο λάμβανε, καθώς και το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί στον συγκεκριμένο βαθμό.
Πρόκειται για πρωτόγνωρη απόφαση στα χρονικά του νοσοκομείου, η οποία επιφέρει όχι μόνο δυσμενείς μισθολογικές και συνταξιοδοτικές συνέπειες σε βάρος της συγκεκριμένης υπαλλήλου, αλλά πλήττει ανεπανόρθωτα την προσωπική και υπηρεσιακή της αξιοπρέπειά καθώς και την ηθική της υπόσταση. Βρίσκεται δε σε πλήρη αντίθεση με τον Υπαλληλικό Κώδικα (Ν. 3528/2007, άρθρο 66 σύμφωνα με το οποίο “Μετακίνηση Προϊσταμένων γίνεται σε αντίστοιχης βαθμίδα οργανική μονάδα”).
Για την εν λόγω αναιτιολόγητη απόφαση δεν προηγήθηκε ενημέρωση της υπαλλήλου, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει ενώπιον της διοίκησης τους ισχυρισμούς της, αλλά απλά της κοινοποιήθηκε η απόφαση υποβάθμισης.
Επιπλέον, η εν λόγω απόφαση της διοίκησης συνιστά διακριτική σε βάρος της μεταχείριση, καθώς ενώ οι μετακινήσεις όλων των υπαλλήλων έγιναν σε ομοιόβαθμες θέσεις, εν προκειμένω υπήρξε όχι απλά μετακίνηση αλλά υποβάθμιση.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε το φαινόμενο αναβάθμισης υπαλλήλου σε βάρος του οποίου υπάρχουν σωρευμένες πειθαρχικές εκκρεμότητες, οι οποίες και είναι γνωστές στη Διοίκηση.
Επειδή, η εν λόγω υποβάθμιση συνιστά μια καθόλα παράνομη διοικητική πράξη.
Επειδή, η πράξη «υποβάθμισης» δημοσίου υπαλλήλου αντίκειται σε βασικές συνταγματικές αρχές, όπως της ίσης μεταχείρισης, της αναλογικότητας.
Επειδή, η συγκεκριμένη διοικητική πράξη υποβάθμισης δημοσίου υπαλλήλου αντιβαίνει πλήρως τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων.
Επειδή, η εν λόγω πράξη θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική και ηθική βλάβη στην συγκεκριμένη υπάλληλο.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
• Τι μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα προκειμένου η υπάλληλος να επιστρέψει στον βαθμό της Τμηματάρχη, τον οποίο μέχρι την έκδοση της απόφασης του Διοικητή κατείχε;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σπίρτζης Χρήστος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης»