ΣΥΡΙΖΑ: Αναβολή και χίλια νέα μέλη

ΣΥΡΙΖΑ: Αναβολή και χίλια νέα μέλη

Θετική εικόνα παρά τη μετάθεση των εσωκομματικών διαδικασιών εκλογής προέδρου λόγω των καταστροφών

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κουμουνδούρου, στον έκτο όροφο, η πρόβα τζενεράλε για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε μόλις τελειώσει. Ηταν μια μέρα προτού ξεδιπλωθεί για τα καλά η κακοκαιρία Ντάνιελ, που άφησε πίσω της τα μαύρα σημάδια μιας τραγωδίας με νεκρούς, αγνοούμενους, κατεστραμμένες περιουσίες, σπίτια, αγροτική γη, υποδομές και ανεξίτηλες τις ευθύνες κυβερνητικών πολιτικών που θεωρούν τις ζωές μας κόστος.

Πρωί Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου 2023. Διαμορφωμένος ο χώρος με βιντεογουόλ, υπολογιστές, τηλεπικοινωνιακά συστήματα ώστε σε σύντομο χρόνο η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) για τις εσωκομματικές εκλογές να έχει εικόνα για την ομαλή διεξαγωγή τους. Ολα πήγαν καλά στην τελική πρόβα για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως πιστοποίησαν και ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ συνταγματολόγος Γιάννης Δρόσος και τα μέλη της, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι νομικοί. Στα 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα ήταν όλα έτοιμα.

Εγγραφές νέων μελών

Μάλιστα, μια είδηση που έφτασε στα γραφεία της Κουμουνδούρου στις αρχές Σεπτέμβρη, αν και δεν ήταν για να στοιχηματίσει κάποιος σχετικά με την εκλογική συμμετοχή, εντούτοις είχε προσμετρηθεί στα συν: μέσα σε μία εβδομάδα υπήρξαν περισσότερες από 1.000 εγγραφές νέων μελών μέσω isyriza. Αλλωστε, πέρα από τα πολιτικά επίδικα, οι πέντε διεκδικητές της προεδρίας Εφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος κρίνουν τόσο από πολιτική άποψη όσο και από πρακτική ως κρίσιμη παράμετρο να έρθουν στις εσωκομματικές κάλπες όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι. Κι αυτό ανεξαρτήτως των υπολογισμών που γίνονται για την ανθρωπογεωγραφία της κάλπης που μπορεί να «σηκώσει» ή να αποδυναμώσει κάποιος από τους υποψήφιους προέδρους. Για παράδειγμα, πολλοί θεωρούν ότι μεγαλύτερη δεξαμενή από νέα μέλη φέρνει ψήφους στην υποψηφιότητα Κασσελάκη, του εξ Αμερικής ορμώμενου αποδήμου, ο οποίος διεκδικεί να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ διά της ανάληψης από τον ίδιο των ηγετικών ηνίων (ασύνηθες για τα ειωθότα αριστερών κομμάτων), χωρίς να έχει περάσει από τη βάσανο συλλογικών και κομματικών διαδικασιών με πρότυπο το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ.

Τα «στρατόπεδα»

Το βέβαιο είναι ότι η συμμετοχή κομματικών μελών που είναι εγγεγραμμένοι προ του Σεπτεμβρίου αποτυπώνει με πιο αδρές γραμμές τη χαρτογράφηση των δυνάμεων της Κουμουνδούρου. Με ανακατατάξεις στρατοπέδων, υπό την έννοια ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι με τα διαφορετικά αλλά όχι ανταγωνιστικά σχέδια για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χαρτογραφούνται ως πάλαι ποτέ προεδρικοί (κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, με επιμέρους διαφοροποιήσεις), ενώ κομματικά η εσωκομματική αριστερή αντιπολίτευση πολιτικά εκφράζεται από την υποψηφιότητα Τσακαλώτου.

Ο Στέφ. Τζουμάκας μεταφέρει την πείρα ΠΑΣΟκογενών που πέρασαν διά πυρός και σιδήρου από τα χρόνια του Πολυτεχνείου ως την υπουργική πράσινη κυβερνητική δυναμική για να ενταχθούν αντιμνημονιακά στον ΣΥΡΙΖΑ, απαιτώντας μετά την «πτώση» του μαζικό κόμμα με πολιτική αντανάκλαση και κοινωνική γείωση για κυβερνητική διεκδίκηση απέναντι στη ΝΔ.

Η Εφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται με ήπιο πολιτικό λόγο, που επιδιώκει να αγκαλιάσει διευρυμένα τους πολίτες που επιζητούν κράτος δικαίου, κοινωνική πρόνοια, οικονομικό σχέδιο για την ευημερία των πολλών –σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας με κοινωνικές προτεραιότητες και κόμμα με οργανωτική δομή στη βάση καταστατικών αρχών– αντίστιξη με χαλαρές (διαλυτικές) οργανωτικές δομές.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και ο Ν. Παππάς, ο οποίος μάλιστα βγαίνει πιο μετωπικά και με οξυμένο λόγο στην πολιτική κριτική του απέναντι στη Δεξιά και σε κάθε ευκαιρία με έντονα αντιπαραθετικές θέσεις απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, οι διαφορετικές αποχρώσεις στην εκφορά της αντιπολιτευτικής στάσης έγιναν πιο εμφανείς κατά τη διάρκεια του εξελισσόμενου δράματος με τις πλημμύρες, όπου τοποθετήθηκαν για τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αρρυθμίες στον σχεδιασμό

Η μετάθεση των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν άλλαξε τη στόχευση της Κουμουνδούρου, που επιδιώκει την… εν κινήσει οργανωτική και κυρίως πολιτική ανασυγκρότησή του. Αλλωστε ήταν επιβεβλημένη η αναβολή λόγω της τραγωδίας με τις πλημμύρες για μία εβδομάδα – οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 17 Σεπτεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ομως προκάλεσε αρρυθμίες στον κομματικό σχεδιασμό. Καθώς δεν έχει εκλεγεί ακόμη νέος/α πρόεδρος, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν είναι διαφοροποιημένη. Εχει αποφασιστεί ότι δεν θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, αφού εξ αντικειμένου δεν μπορεί να τη δώσει ο επικεφαλής του κόμματος. Επίσης, όπως όλα δείχνουν δεν θα γίνει η ομιλία στο Βελλίδειο αλλά είτε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτης Φάμελλος είτε αντιπροσωπεία του κόμματος θα έχει συναντήσεις με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς στο συνεδριακό κέντρο και στη ΔΕΘ.

Πάντως, όλα είναι προσαρμοσμένα και στις δραματικές εξελίξεις με τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών. Η απόφαση για την αναβολή των διαδικασιών εκλογής προέδρου ελήφθη ομόφωνα από την Πολιτική Γραμματεία το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Στη σύσκεψη που προηγήθηκε νωρίτερα την ίδια μέρα (μετείχαν οι γραμματείς Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης και εκπρόσωποι των υποψήφιων προέδρων) κρίθηκε ότι σωστό θεσμικά ήταν να ληφθεί κομματική απόφαση.

Ο Ν. Παππάς ήταν ο πρώτος που νωρίς το πρωί κάλεσε να αναβληθούν οι διαδικασίες και ο Στέφ. Τζουμάκας συντάχθηκε άμεσα, όπως και λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος της Εφ. Αχτσιόγλου. Θεσμική κομματική πρωτοβουλία προέταξαν ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ο Στέφ. Κασσελάκης. Η απόφαση της ΠΓ ήταν ομόφωνη και στη βάση της πρότασης για αναβολή που είχε θέσει η ΚΕΦΕ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter