Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η «δίκη των 62» – Καταγγέλλουν πολιτική δίωξη (Photos)

Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η «δίκη των 62» – Καταγγέλλουν πολιτική δίωξη (Photos)
Αναβολή για 16 Σεπτεμβρίου 2022 πήρε η δίκη που αφορά αφορά τις διώξεις 62 πολιτών που προσπάθησαν να διαδηλώσουν στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ένα σχεδόν χρόνο πριν, καθώς δικηγόροι κατηγορουμένων επικαλέστηκαν κώλυμα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός όπως άλλωστε σχολίασαν και οι ίδιοι κατηγορούμενοι ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε σε μία πολύ μικρή αίθουσα, ενώ οι ίδιοι κατηγορούνται για διάδοση μεταδοτικής ασθένειας με αφορμή την πανδημία. Από την πλευρά τους συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλλαν αίτημα διεξαγωγής της δίκης σε μεγαλύτερη αίθουσα.
Πρόκειται για την πρώτη δίκη με μαζικό χαρακτήρα που έχει σχέση με τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία.
Στο πλευρό των συλληφθέντων βρέθηκε σήμερα πλήθος κόσμου φωνάζοντας συνθήματα.
Ένα αστυνομοκρατούμενο κέντρο, με άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. να ξεσπούν ακόμα και πάνω σε μπουκέτα λουλουδιών που ο κόσμος άφηνε στο σημείο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη, αποτελούσε το σκηνικό που επικρατούσε στην περιοχή των Εξαρχείων εκείνη την ημέρα.
Στις 4 Δεκεμβρίου του 2020 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ η οποία απαγόρευε για 24 ώρες τις συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων στις 6 Δεκεμβρίου 2020 επικαλούμενος την ανάγκη ληψης μέτρων κατά της πανδημίας και λαμβάνοντας όπως λέει υπόψιν του τη σχετική από 2/12/20 εισήγηση της επιτροπής προστασίας για τη δημοσια γεια και τον κορονοϊο.
«Η απόφαση αυτή αποσκοπούσε προφανώς στην αποτροπή πολιτικών εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και ήταν συνέχεια της 4ημερης απαγόρευσης των συναθροίσεων τις ημέρες του Πολυτεχνείου του 2020», λέει στο documentonews.gr ο Κώστας Παπαδάκης συνήγορος υπεράσπισης 12 εκ των κατηγορουμένων.
«Πρόκειται για μια αντισυνταγματική απόφαση που απαγορεύει το δικαίωμα των συναθροίσεων και μια απόφαση αναξιόπιστα υγειονομική διοτι είναι μονομερής και απαγόρευε μόνο πολιτικές εκδηλώσεις και μόνο για ενα 24ωρο.», σημειώνει ο δικηγόρος και προσθέτει πως «την ημέρα εκείνη η κοινωνία δεν υπάκουσε κατέβηκε στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων. Έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις ανθρώπων που ούτε καν πρόλαβαν να ανοίξουν τα πανό κ να διαδηλώσουν. Η αστυνομία ήταν παντού. Στην Αθήνα θυμίζω ότι μία από τις εκατοντάδες προσαγωγές ήταν και η δική μου αλλά και του συναδέλφου Θανάση Καμπαγιαννη όπου μεταχθήκαμε στην Πέτρου Ράλλη μαζι με αλλα περίπου 80  άτομα. Αντίστοιχα οι 62 μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ και συνελήφθησαν για παραβίαση του άρθρου 285ΠΚ περί πρόληψης μέτρων για τη μεταδοτικότητα της νόσου».
Ο Κ. Παπαδάκης τονίζει πως οι συνθήκες κράτησης των συλληφθέντων ήταν πολύ χειρότερες σε σχέση με τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθησαν όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
Ανάμεσα στους 62 κατηγορούμενους είναι και 12 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ μ-λ.
«Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να βρεθούμε στο κέντρο και να επιδιώξουμε να συμμετάσχουμε στις συγκεντρώσεις, εννοείται τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις», λέει μιλώντας στο documentonews.gr ο Γιάννης Βάρλας ένας εκ των 62 κατηγορουμένων και μέλος του ΚΚΕ μ-λ.
«Εμείς κινηθήκαμε στην οδό Γραβιάς, ανοίξαμε ένα πανό το οποίο κατήγγειλε συνολικότερα την κυβερνητική πολιτική. Πολύ γρήγορα κυκλωθήκαμε από αστυνομικές δυνάμεις, προσπαθούσαν να πλησιάσουν δημοσιογράφοι αλλά αστυνομικοί οι ποιοι δεν τηρούσαν τα μέτρα δεν τους άφηναν. Κάποια στιγμή ήρθαν βανάκια της αστυνομίας και μας είπαν να επιβιβαστούμε για μια τυπική προσαγωγή. Μας μετέφεραν στη ΓΑΔΑ όπου κρατηθήκαμε επί 15 ώρες μαζί με άλλους άλλους ανθρώπους  σε ένα κελί 25 τμ χωρίς αερισμό», σημειώνει ο Γ. Βάρλας περιγράφοντας το περιστατικό και τονίζει πως «πρόκειται για υποκρισία γιατί μετά εμείς κατηγορηθήκαμε για διασπορά του ιού».
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως «θεωρούμε ότι είναι μια καθαρά πολιτική δίωξη με ένα προσχηματικό και υποκριτικόο κατηγορητήριο, αν σκεφτεί κανείς για παράδειγμα τον κόσμο που στοιβάζεται στα ΜΜΜ. Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να ποινικοποιήσει με αυτό τον τρόπο την πολιτική διαμαρτυρία».
Documento Newsletter