Αναβαθμίζεται σε «τσάρο» ο Γιώργος Πιτσιλής – Υποχώρηση Χατζηδάκη στα φιλοδωρήματα και μισές αλήθειες για το τέλος επιτηδεύματος

Μετά την τεράστια κατακραυγή στα κοινωνικά δίκτυα για την φορολόγηση των φιλοδωρημάτων, ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε στροφή και δίνει αφορολόγητο έως τα 300 ευρώ. Ταυτόχρονα έκανε μια λαθροχειρία με το τέλος επιτηδεύματος μιλώντας για κατάργηση του, ενώ δεν καταργείται για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Στις τέσσερις αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας που παρουσιάστηκαν σήμερα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκτός από τα φιλοδωρήματα υπάρχει… μισή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα φυσικά πρόσωπα, χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με ενίσχυση των εκπτώσεων για όσους πολίτες υποβάλλουν νωρίτερα τις δηλώσεις και διοικητικές αλλαγές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στην τελευταία υπάρχει φωτογραφική δυνατότητα δεύτερης ανανέωσης θητείας του Διοικητή, δηλαδή τρίτη θητεία του Γιώργου Πιτσιλή ως επικεφαλής της ΑΑΔΕ. Ακόμη ανακατανομή των αρμοδιοτήτων του Διοικητή και του Διοικητικού Συμβουλίου που αρχικά φαίνεται να ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τον πρώτο.

Επίσης ανοίγει ο δρόμος για πρόσληψη διευθυντών στην ΑΑΔΕ από τον ιδιωτικό τομέα.

Φιλοδωρήματα

Αφορολόγητο έως 300 ευρώ τον μήνα για φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι (ενδεικτικά σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κλπ) με άμεση εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου 2024. Παράλληλα, για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές Συμβάσεις).

Φιλοδωρήματα πάνω από 300 τον μήνα θα φορολογούνται κανονικά.

Το ύψος των 300 ευρώ αφορολόγητο επελέγη ως το πλέον δίκαιο καθότι ελήφθη υπόψη ότι εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα ή φορολογούνται κανονικά πχ για bonus που λαμβάνουν.

Παράλληλα, εισάγεται μια αντικαταχρηστική διάταξη για τυχόν εργοδότες που θα σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα: Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Τέλος επιτηδεύματος

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ο υπουργός του πανηγυρίζουν τη λεγόμενη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με «μπλοκάκι».

Στην πραγματικότητα το μέτρο δεν αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα, καθώς στα «μπλοκάκια» αφορά μόνο αυτούς που απασχολούνται σε έως 3 εργοδότες ή που το 75% του εισοδήματος τους προέρχεται από έναν εργοδότη. Η κατάργηση αφορά τα εισοδήματα του 2024 που θα δηλωθούν το 2025 και μετά.

Νέα δομή στην ΑΑΔΕ

Ανακατανέμονται οι αρμοδιότητες μεταξύ του Διοικητή και του Συμβουλίου Διοίκησης και θεσπίζεται η δυνατότητα για δεύτερη ανανέωση θητείας του Διοικητή. Αυτά ερμηνεύονται ως αναβάθμιση του Γιώργου Πιτσιλή που μετατρέπεται σε «τσάρο» της φορολογίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, για να μην υπάρξει ενός ανδρός αρχή στη φορολογική διοίκηση, ο νόμος του 2016 με τον οποίο συστάθηκε η ΑΑΔΕ όριζε ότι η θητεία του Διοικητή είναι πενταετής και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά. Αυτή η ανανέωση έγινε το 2020 και πλέον η τωρινή θητεία του κ. Πιτσιλή λήγει κανονικά τον Ιανουάριο του 2025.

Δημιουργούνται 3 θέσεις Υποδιοικητών με στόχο να επικουρούν το έργο του Διοικητή καλύπτοντας συγκεκριμένους τομείς. Οι 3 θέσεις αφορούν τα εξής αντικείμενα:

α) Οργάνωση λειτουργιών.

β) Νομικές Υποθέσεις.

γ) Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Προβλέπεται η δυνατότητα για πρόσληψη ορισμένων γενικών διευθυντών/ διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι επικοινωνίες.

Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

Ορίζεται ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα στο οποίο θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα:

-από 15 Μαρτίου έως και 15 Ιουλίου τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, προβλέπεται έκπτωση για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους και εφόσον υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση, ως εξής:

α) 4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

β) 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

γ) 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Επιπλέον, μονιμοποιείται η καταβολή του φόρου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η 1η εκ των οποίων καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου.

Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, θεσπίζονται κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Περιμένουν νέα «πυρά» Σαμαρά μέσω… Κύπρου για τα ελληνοτουρκικά

Απίστευτη δήλωση του «γαλάζιου» Σιμόπουλου: «Τιμούμε τον Μεταξά» (Video)

Στέφανος Κασσελάκης: Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star