Ακόμη έναν υπόδικο αξιωματικό της Πυροσβεστικής για τη φονική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη αναβάθμισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρόκειται για τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο, ο οποίος είναι μεταξύ των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που πρόκειται να κάτσουν στο εδώλιο του Γ΄ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων στις 12 Φεβρουαρίου του 2024, όπου έχει προσδιοριστεί η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη. Όπως αποκάλυψε το documentonews.gr μεταξύ των συγκατηγορουμένων του υποστράτηγου Θεοφιλόπουλου είναι και ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής Θεόδωρος Βάγιας, τον οποίο αναβάθμισε το ΚΥΣΕΑ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από μερικές μέρες.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, η ποινική εμπλοκή των δύο συγκεκριμένων αξιωματικών στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης ήταν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας, καθώς οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί έχουν διωχτεί ποινικά με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος από το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο το γεγονός αυτό άφησε αδιάφορη την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως ακριβώς είχε πράξει και με τους ανώτατους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής για την πυρκαγιά στο Μάτι προκαλώντας τη μήνιν συγγενών θυμάτων της τραγωδίας.
Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Αθηνών
Πιο αναλυτικά ο ανώτατος αξιωματικός του ΠΣ Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος είναι μεταξύ των δύο υποστρατήγων της ΕΛ.ΑΣ που στις πρόσφατες κρίσεις αποφασίστηκε να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία. Μάλιστα χθες 22 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του στη θέση του διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Αθηνών.
Πρόκειται για μία ακόμη αναβάθμιση αξιωματικού της Πυροσβεστικής που είναι κατηγορούμενος για την καταστροφική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, μετά την αναβάθμιση του αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια σε αρχηγό του Σώματος. Όπως ακριβώς τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναβάθμισε όλους τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής στην τραγωδία στο Μάτι, έτσι και τώρα αναβαθμίζει αξιωματικούς οι οποίοι βαρύνονται με κατηγορίες για την φονική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης.
Στο εδώλιο του Γ΄ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων έχουν παραπεμφθεί συνολικά 10 πρόσωπα. Μεταξύ αυτών δύο υπάλληλοι σε διευθυντική θέση του ΑΔΜΗΕ, τέσσερις ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκ των οποίων οι δύο σε αποστρατεία, ένας υπάλληλος του δασαρχείου της Πάρνηθας, ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, ο νυν αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Άμυνας του Δήμου Ωρωπού, Ιωάννης Δήμας και ένας ακόμη υπάλληλος του Δήου.
Διαβάστε επίσης: Οι διώξεις γκρεμίζουν το αφήγημα Κυριάκου
Τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται κατά περίπτωση οι 10 κατηγορούμενοι αφορούν σε εμπρησμό από συγκλίνουσα αμέλεια, εμπρησμό δάσους από συγκλίνουσα αμέλεια, υποβάθμιση περιβάλλοντος από συγκλίνουσα αμέλεια η οποία είχε ως επακόλουθο σοβαρή οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή, ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια κατά συρροή, σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή.
Η παραπομπή κρατικών υπαλλήλων σε δίκη καταρρίπτει πλήρως τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς της περιόδου εκείνης περί δήθεν εμπρηστικού σχεδίου και καταδεικνύει και τις εγκληματικές ευθύνες των αρμόδιων.
Οι ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής
Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που παραπέμπονται σε δίκη είναι τέσσερις. Ο υποστράτηγος του ΠΣ Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο οποίος το καλοκαίρι του 2021 ήταν Αρχιπύραρχος, διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής, ο σημερινός αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο οποίος ήταν διοικητής της διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, ο τότε διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων ΕΣΚΕΔΙ, και ο τότε Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο νυν αρχηγός Θεόδωρος Βάγιας, ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος και ο ένας από τους άλλους δύο ανώτατους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, ήταν αρμόδιοι για «την καθοδήγηση, συντονισμό, εποπτεία, επιθεώρηση και έλεγχο για θέματα επιχειρησιακής ετοιμότητας και οργανωτικής λειτουργίας των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων που υπάγονται στην τοπική τους δικαιοδοσία».
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο κατηγορητήριο, «επέδειξαν αμελή συμπεριφορά» για μία σειρά από ζητήματα κομβικής σημασίας στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Ως «αμελή συμπεριφορά» υπογραμμίζονται στο κατηγορητήριο τα εξής:
- «Η έλλειψη έγκαιρου και αποτελεσματικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνου πολύ σοβαρής δασικής πυρκαγιάς ο οποίος υποτιμήθηκε παρά τη μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης της ενόψει των επικρατουσών καιρικών συνθηκών»,
- «Η πλημμελής εποπτεία της κατάστασης μετά από μερικό έλεγχο της αρχικής πυρκαγιάς και ελλιπή φύλαξη παρότι αυτή δεν είχε κατασβηστεί πλήρως με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της στις 5 Αυγούστου του 2021 και την ταχύτατή επέκταση της προς Κρυονέρι, Δροσοπηγή, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες»,
- «Η έλλειψη ετοιμότητας των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που επιχείρησαν στο πεδίο της φωτιάς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της»,
- «Η έλλειψη έγκαιρης και επαρκούς εναέριας επιτήρησης της περιοχής εκδήλωσης του πυρός με πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά το χρόνο εκδήλωσης και αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς»,
- «Η καθυστερημένη κινητοποίηση των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης προς καταστολή της πυρκαγιάς και εσφαλμένη διαχείριση της κατανομής αυτών ενόψει της παράλληλα εξέλιξης πυρκαγιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας (Μεσσηνία, Εύβοια, Μάνη, Ρόδος)»,
- «Η αργοπορημένη ενεργοποίηση προς επιχείρηση των επίγειων δυνάμεων ενόψει και του δύσβατου τοπίου λόγω του συμπαγούς δάσους».
Τα διευθυντικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ
Σε ότι αφορά τα δύο διευθυντικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, όπως επισημαίνεται στο κατηγορητήριο ήταν υπεύθυνοι «για την καλή λειτουργία, τεχνική υποστήριξη, ορθή συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών των γραμμών και δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας… και άρα υπόχρεοι για την επίδειξη ιδιαίτερης επιμέλειας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Ωστόσο, όπως αναφέρεται οι κατηγορούμενοι «δεν μερίμνησαν ώστε οι εγκαταστάσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας να διατηρούνται στην προσήκουσα ασφαλή κατάσταση λειτουργίας, δεν προνόησαν για την τακτική συντήρησή τους και δεν φρόντισαν για την έγκαιρη επισκευή βλαβών και ζημιών τους».
Συγκεκριμένα η πυρκαγιά προκλήθηκε από βλάβη σε πυλώνα υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, ενώ εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκλήθηκε «προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους καθώς υπήρξαν νεκροί και τραυματίες»
Επίσης, όπως υπογραμμίζεται «εξαιτίας της αμέλειας που επέδειξαν προκάλεσαν υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με αποτέλεσμα ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή λόγω μόλυνσης της ατμόσφαιρας, της αλλοίωσης του μικροκλίματος και της εκτεταμένης μορφολογίας του τοπίου».
Υπάλληλος δασαρχείου Πάρνηθας
Σε ότι αφορά τον υπάλληλο του δασαρχείου Πάρνηθας, στο κατηγορητήριο επισημαίνεται ότι «δεν μερίμνησε για την έγκαιρη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου για την επίτευξη πυροπροστασίας για το έτος 2021, τη διαμόρφωση των αντιπυρικών ζωνών με τη χρήση grader στις περιοχές του Τατοΐου, της Βαρυμπόμπης, με αποτέλεσμα τη δυσχέρανση της ομαλής διέλευσης των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της φωτιάς στα σημεία που επιχειρούσαν με αποτέλεσμα τον «εγκλωβισμό» τους σε πολλές περιπτώσεις».
Επίσης δεν «προνόησε για την οργάνωση περιπόλων στα σημεία που αυτό ήταν αναγκαίο για την αποτελεσματική επιτήρηση των δασών της περιοχής ευθύνης της υπηρεσίας του, ούτε για τη σύνταξη σχεδίων και μελετών προληπτικής πυρασφαλιστικής διαχείρισης των βασικών οικοσυστημάτων και κατασκευής – εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας».
Ευθύνες όμως επιρρίπτονται στον υπάλληλο του δασαρχείου και για όσα έπραξε αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά, καθώς «δεν παρείχε άμεσα τις απαιτούμενες πληροφορίες που άπτονταν της αρμοδιότητάς του στο ΕΣΚΕΔΙΚ και τις δυνάμεις καταστολής (βλάστηση και ανάγλυφο της περιοχής, οδικό δασικό δίκτυο σημεία διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών) για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς».
Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Ωρωπού
Αναφορικά με το δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη και το νυν αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Άμυνας του Δήμου, Ιωάννη Δήμα (σύμβουλος για θέματα πολιτικής προστασίας της Διεύθυνσης περιβάλλοντος του Δήμου την περίοδο εκείνη) και έναν υπάλληλο του Δήμου, το κατηγορητήριο αναφέρεται σε συγκεκριμένες παραλείψεις τους.
Συγκεκριμένα όπως υπογραμμίζεται δεν μερίμνησαν:
- «Για την έγκαιρη (πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου) σύνταξη – επικαιροποίηση σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και την μη εκπόνηση μνημονίου ενεργειών επ αυτού,
- Την έγκαιρη εκτέλεση προληπτικών έργων αντιπυρικής προστασίας με την απομάκρυνση της βλάστησης και των υπολειμμάτων αυτής πέριξ υποδομών στις Περιοχές Ιπποκρατείου Πολιτείας Αφιδνών, ιδίως στις ζώνες μίξης δασών οικισμών και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης που είχε συσσωρευτεί συνέπεια της κακοκαιρίας ΜΗΔΕΙΑ που είχε χτυπήσει την Αττική στις 15 Φεβρουαρίου του 2021,
- Την έγκαιρη πραγματοποίηση έργων συντήρησης και καθαρισμού των αγροτικών οδών του Δήμου για λόγους πυροπροστασίας και ευχερούς κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων,
- Την τοποθέτηση γεννητριών για παροχή νερού σε σημεία υδροληψίας για τον εφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων,
- Την αποτελεσματική συντήρηση των πυροσβεστικών υδροστομιών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς,
- Την υποστήριξη του έργου του ΠΣ για τη λήψη μέτρων αυξημένης επιτήρησης σε δασικές εκτάσεις και τη θέση σε απόλυτη ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων που διαθέτει ο Δήμος,
- Την τήρηση των πυροσβεστικών διατάξεων για τη συμμόρφωση των ιδιοκτητών οικοπέδων στις υποχρεώσεις καθαρισμού εντός οικισμού και σε απόσταση 100 μέτρων από τα οικόπεδά τους.
Η έκθεση Γκουρμπάτση και η μήνυση
Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών είχαν ξεκινήσει μετά από δημοσιεύματα αλλά και μηνυτήριες αναφορές, όπως αυτή που είχε καταθέσει ο συνεταιρισμός Ιπποκράτειος Πολιτεία, λίγο μετά την πυρκαγιά. Μάλιστα για λογαριασμό του συνεταιρισμού είχε συντάξει μια συγκλονιστική τεχνική έκθεση ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος εά. Ανδριανός Γκουρμπάτσης.
Στην έκθεση ο έμπειρος πραγματογνώμονας έκανε λόγο για «σειρά σοβαρών παραλείψεων, λαθών, πλημμελειών, αρρυθμιών και δυσλειτουργιών» από την πλευρά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και ειδικότερα τόσο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας όσο και του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης.
Διαβάστε επίσης: Ιστορική απόφαση του ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για την υπόθεση των οροθετικών γυναικών του 2012
Ιερά Σύνοδος: Ομόφωνο «όχι» στον γάμο ομοφύλων και την τεκνοθεσία – Οι δύο επιστολές που ετοιμάζει
Η Γη είναι… επίπεδη και η Ιερά Σύνοδος βγάζει απαγορευτικό για τα ομόφυλα ζευγάρια
Ομοφοβικό παραλήρημα της Ιεράς Συνόδου κατά Ελπιδοφόρου για βάφτιση των παιδιών ομόφυλου ζευγαριού
Βολές Πέτσα κατά Βορίδη: Ένας υπουργός που διαφωνεί, αποχωρεί (Video)