Επί της αρχής συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής οι προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω αλλαγές μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα όταν και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία που θα αναδιαμορφώσει τον καταστατικό χάρτη της χώρας.
Οι επίμαχες διατάξεις που αναμένεται να συζητηθούν έντονα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας λόγω της σχετικής συζήτησης που θα συνεχιστεί επί των άρθρων έως την Παρασκευή αφορούν την αποσύνδεση των εκλογών από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, το διαβόητο άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη μελών της κυβέρνησης και –φυσικά- τη ψήφο των αποδήμων.
Ως προς τον ΠτΔ, η ΝΔ προκρίνει τη λύση της σχετικής πλειοψηφίας στην περίπτωση που οι τέσσερις προηγούμενες ψηφοφορίες -οι οποίες θα απαιτούν 200, 200, 180 και 151 ψήφους- αποβούν άκαρπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει δημόσια την αρνητική του στάση στη λύση της σχετικής πλειοψηφίας, αντιπροτείνοντας την εκλογή ΠτΔ από το λαό.
Σχετικά με το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, όλα τα κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη αναθεώρησής του, όμως, εντύπωση προκαλεί η απροθυμία της πλειοψηφίας να υπερψηφίσει την ερμηνευτική δήλωση που είχε «περάσει» από την προτείνουσα Βουλή προκειμένου να θεσπιστεί ο διαχωρισμός των επ’ ευκαιρία υπουργικών αδικημάτων από αυτά που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Επ’ αυτού, ο Αλ. Τσίπρας είχε αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Ευρ. Στυλιανίδη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη παραγραφή ευθυνών πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε πολύκροτα σκάνδαλα, όπως στο Novartis – Gate.
Για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, μετά τις υποχωρήσεις στις οποίες αναγκάστηκε η ΝΔ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν πρόθυμα επί της αρχής να στηρίξουν την συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 54 αρκεί όσα συμφωνήθηκαν στη διακομματική επιτροπή που συνεστήθη να τηρηθούν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία εξασφαλισμένη η ψήφος των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Τοποθετήσεις εισηγητών
Ανοίγοντας τη συζήτηση από το βήμα της Βουλής, ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας, παρά την κριτική του στα κόμματα της αντιπολίτευσης περί ιδεοληψιών που εμπόδισαν γενναιότερες συνταγματικές τομές, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. «Αυτά που πετύχαμε είναι πολύ σημαντικά. Πράγματι υπήρξαν συμβιβασμοί» είπε χαρακτηριστικά.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, επικέντρωσε την κριτική του στην άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει την ερμηνευτική δήλωση για το άρθρο 86 ενώ παράλληλα θέσπισε την ασυλία των τραπεζικών στελεχών και αποδεσμεύει τους λογαριασμούς ερευνώμενων για ξέπλυμα χρήματος. «Αρνηθήκατε την ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 86 ενώ με τον ίδιο τρόπο νομοθετικά προχωρήσατε στο ξέπλυμα των αδικημάτων του λευκού κολάρου, στη πλήρη κατάργηση της ποινικής ευθύνης των τραπεζιτών όλες» είπε και πρόσθεσε ότι μέχρι και οι FT κατήγγειλαν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ.
Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Αν. Λοβέρδος υποστήριξε ότι αφορά ελάχιστους πολίτες η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. «Οι εργασίες της προηγούμενης και παρούσας Βουλής πέρασαν κάτω από το ραντάρ» σχολίασε, συμπληρώνοντας πως αν δεν υπήρχε η ψήφος των αποδήμων κανείς δεν θα ασχολούνταν.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γ. Γκιόκας επανέλαβε την πρόθεση του κόμματός του για πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος προκειμένου να πολιτικά πρόσωπα να μην τυγχάνουν διακριτής μεταχείρισης σε σχέση με τους πολίτες.
Ο Κ. Χύτας από την Ελληνική Λύση αποκάλεσε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος άτολμη και διεκπεραιωτική, ενώ από το ΜΕΡΑ25 η Αγγ. Αδαμοπούλου σημείωσε πως η αναθεώρηση δεν ικανοποιεί γιατί λίγες διατάξεις θα έχουν μεγάλη στήριξη από τα κόμματα.