Οι ηγέτες των δύο κρατών συναντήθηκαν την Τρίτη στα Σκόπια σε μια προσπάθεια να αναθερμανθούν οι σχέσεις των δύο χωρών για να επιλυθεί το αδιέξοδο που εμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.
Οι δύο χώρες δείχνουν καλή θέληση για να αρχίσουν να επιλύουν τις διαφορές τους. Από την πλευρά της, η Σόφια θα σταματήσει να ενίσταται για την χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» στους διεθνείς οργανισμούς, αποσύροντας παλιότερες αξιώσεις ότι η ονομασία υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της Βουλγαρίας. Από την άλλη, τα Σκόπια έχουν ήδη δώσει προφορική ειδοποίηση στα Ηνωμένα Έθνη που αναφέρει ότι δεν έχει καμία εδαφική αξίωση εναντίον της «Μακεδονίας του Πιρίν», της Βουλγαρίας.
Διακυβερνητική συνάντηση
Στο βασικό ζήτημα που πλήττει τις διμερείς σχέσεις, το ζήτημα των διαφορετικών αναγνώσεων της ιστορίας και της ταυτότητας των δύο χωρών, τα Σκόπια και η Σόφια συμφώνησαν να εργαστούν πάνω σε αυτά, αλλά πρώτα να επικεντρωθούν περισσότερο σε άλλους τομείς όπου υπάρχει πιθανή συνεργασία. Στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να λάβει χώρα διακυβερνητική διάσκεψη των δύο χωρών στη Σόφια.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να σχηματίσουν ομάδες εργασίας σε πέντε τομείς – οικονομία, υποδομές, ενσωμάτωση στην ΕΕ, πολιτισμός και ιστορικά ζητήματα- οι οποίες θα συνεδριάζουν σε εβδομαδιαία βάση, ώστε η επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών να ενταθεί πρακτικά, ανέφεραν οι δύο πρωθυπουργοί στην συνέντευξη Τύπου για την συνάντησή τους. Και οι δύο συμφώνησαν επίσης να δημιουργηθεί απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο πρωτευουσών το συντομότερο δυνατό.
«Βουλγαρικό μπλόκο» στο δρόμο προς τις Βρυξέλλες
Για δύο συνεχόμενα χρόνια, η Σόφια μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της γείτονά της στην ΕΕ, επιμένοντας ότι τα Σκόπια αποδέχονται μια de facto βουλγαρική ταυτότητα που επικεντρώνεται στον ισχυρισμό ότι η σημερινή μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα είναι βουλγαρικής προέλευσης. Αυτά τα αιτήματα είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από τα Σκόπια.
Κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, ο Πετκόφ, ο οποίος όπως και ο Κοβάτσεφσκι εξελέγη πρωθυπουργός στα τέλη του 2021, επανέλαβε τη στάση της Σόφιας ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη της σύγχρονης μακεδονικής ταυτότητας και της γλώσσας «όπως αναφέρεται στο σύνταγμα της χώρας». Παρόλα αυτά, παλιότερα ο Πετκόφ έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα, πράγμα που είναι διαχρονική θέση της Σόφιας. Επομένως, είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς αν πρόκειται για ειλικρινή μεταστροφή ή για ευκαιριακή εκμετάλλευση.
Αν και οι συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών κύλησαν σε θετικό κλίμα, ορισμένοι παρατηρητές έχουν προειδοποιήσει ότι και οι δύο νεοεκλεγείς ηγέτες έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους.