Ανατέλλει η εποχή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Ανατέλλει η εποχή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής έφερε και την ενεργοποίηση των πλειστηριασμών που είχαν παγώσει για να μην εκτεθεί κατά τις εκλογικές διεργασίες η ΝΔ. Τα ευνοημένα από τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη όρνεα του τραπεζικού συστήματος ετοιμάζονται να… σκυλεύσουν την περιουσία των «κόκκινων» δανειοληπτών που με τη βούλα της ολομέλειας του Αρειου Πάγου μεταβιβάστηκε με σκοτεινές διαδικασίες σε σκοτεινά funds σκοτεινών συμφερόντων. Αυτές ακριβώς τις σκοτεινές πολιτικές του Κυρ. Μητσοτάκη καλείται να κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Αρκεί να αναφέρουμε ότι 50-60 εταιρείες-οχήματα ειδικού σκοπού που συστάθηκαν στην Ιρλανδία με κεφάλαιο 100 ευρώ έχουν αγοράσει αντί πινακίου φακής (στο 3-10% της αξίας τού κάθε δανείου) 90 δισ. ευρώ δάνεια στα οποία «κρέμονται» 700.000 υποθηκευμένα ακίνητα.

140.000 ακίνητα στο σφυρί

Τράπεζες, funds και servicers (κυρίως οι DoValue, Intrum και Cepal) έχουν δρομολογήσει να βγάλουν στο σφυρί συνολικά 120.000140.000 ακίνητα τη διετία 202324, εκ των οποίων το 60-70% είναι πρώτες κατοικίες.

Υπό την προϋπόθεση ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης από αύριο θα είναι ξανά πρωθυπουργός θα πρέπει να αποδεχτούμε ως καθημερινότητα την αστυνομία μαζί με δικαστικούς επιμελητές να πετούν στον δρόμο ανθρώπους που έχασαν το σπίτι τους. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των πλειστηριασμών, έχουν ήδη αναρτηθεί 194.457 πλειστηριασμοί για το επόμενο διάστημα. Από εδώ και στο εξής αυτά τα μεγέθη θα πολλαπλασιαστούν. Αυτό συνεπάγεται ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για 500.000-600.000 ελληνικά νοικοκυριά.

Ο Μητσοτάκης και οι ευνοημένες τράπεζες

Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής του ο Κυρ. Μητσοτάκης χτίζει βήμα βήμα την καταστροφή. Με αδιαφανείς διαδικασίες τα «κόκκινα» δάνεια που είχαν οι τράπεζες (μαζί με τα ενυπόθηκα ακίνητα) μεταφέρθηκαν στα… όρνεα. Οι κόποι μιας ζωής χαρίζονται στα αρπακτικά τύπου Ανδρέα Πάτση, «στο όνομα του ελληνικού λαού» και έναντι πενιχρού ανταλλάγματος.

Πλέον και αφού οι δικαστές του Αρειου Πάγου δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, «μαγειρεύοντας» νόμους και «τσουρουφλίζοντας» «κόκκινους» δανειολήπτες και κοινωνία, οι ελπίδες για δικαιοσύνη επαφίενται στο ΕΔΔΑ.

Παραβίαση του κράτους δικαίου

Στο επίκεντρο βρίσκεται η «δοτή» απόφαση της ολομέλειας του Αρειου Πάγου υπέρ της νομιμότητας των servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς. Οι πρακτικές του Κυρ. Μητσοτάκη και των αρεοπαγιτών φέρνουν την Ελλάδα εγκαλούμενη για παραβίαση του κράτους δικαίου. Η προσφυγή αφορά την υπόθεση της απόφασης της ολομέλειας του Αρειου Πάγου υπέρ της νομιμότητας των funds και των servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς.

Η απόφαση της ολομέλειας που εκδόθηκε αρχές Φεβρουαρίου 2023 –με αστρικές ταχύτητες για τα δεδομένα της βραδυκίνητης ελληνικής Δικαιοσύνης– αναίρεσε προηγούμενη απόφαση (822/22) τμήματος του Αρειου Πάγου. Η 822/22 έκρινε ότι οι servicers που διαχειρίζονται τα «κόκκινα» ενυπόθηκα δάνεια με βάση νόμο του 2003 (δεν περιλάμβανε όρους προστασίας των «κόκκινων» δανειοληπτών ούτε επέτρεπε τα αναγκαστικά μέτρα) δεν έχουν το δικαίωμα να διενεργούν πλειστηριασμούς χρησιμοποιώντας μεταγενέστερο νόμο του 2015.

Τα «μαγειρέματα» του Αρειου Πάγου

Η ολομέλεια του Αρειου Πάγου ωστόσο ανέτρεψε τη συγκεκριμένη απόφαση διατυπώνοντας αντίθετη κρίση, προχωρώντας σε συνένωση δύο διαφορετικών νόμων, διαδικασία που αφορά τη νομοθετική εξουσία και δεν είχε γίνει ποτέ στα χρονικά της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως ανέφερε η μειοψηφία των έξι αρεοπαγιτών που είχαν διαφωνήσει τότε με την πλειοψηφία.

Η απόφαση της ολομέλειας του Αρειου Πάγου καταγγέλθηκε ως κοινωνικά άδικη, καθώς άνοιξε οριστικά τον ασκό του Αιόλου για 700.000 πλειστηριασμούς ακινήτων. Δηλαδή χαρακτηρίστηκε «δοτή» από Κυρ. Μητσοτάκη και τράπεζες προς το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει η εκκαθάριση των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια και να μην αυξηθεί το δημόσιο χρέος από την κατάπτωση των εγγυήσεων του σχεδίου «Ηρακλής».

Τούτο προκύπτει αδιαμφισβήτητα από το γεγονός ότι από τις 11.11.2022 ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας με δημόσια αναφορά του προεξοφλούσε ως θέμα χρόνου τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και από την πρώιμη διαρροή (από τα μέσα Δεκεμβρίου) της έκθεσης της εισηγήτριας που επιβεβαίωνε την προαναγγελία Στουρνάρα.

Η προσφυγή στο ΕΔΔΑ

Το θέμα της αμεροληψίας του Αρειου Πάγου έφερε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, με εκπρόσωπό του τον δικηγόρο Αντώνη Μαρκούλη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας, που μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας είχαν κάνει τότε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών, καταγγέλλοντας την ελληνική κυβέρνηση για παραβίαση του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα σε «δίκαιη δίκη».

«Με την προσφυγή μας στο ΕΔΔΑ υποστηρίζουμε ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, διότι πριν από τη δημοσίευση της απόφασης της ολομέλειας του Αρείου Πάγου είχε κυκλοφορήσει η Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία προεξοφλούνταν ότι η έκβαση της δίκης θα ήταν ευνοϊκή υπέρ των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων» ανέφερε μιλώντας στο Documento ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αντ. Μαρκούλης. «Για το περιεχόμενο της έκθεσης εκκρεμούσε προκαταρκτική εξέταση. Ο Αρειος Πάγος, όμως, απέρριψε αναιτιολόγητα το αίτημα που υποβλήθηκε από τον ΔΣ Αιγίου για αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης μέχρι την περάτωση της εκκρεμούσας ποινικής διαδικασίας» επισήμανε ο Αντ. Μαρκούλης και πρόσθεσε: «Εμείς δίνουμε την κρίσιμη μάχη στο πλευρό των δανειοληπτών, σε αντίθεση με άλλους που, όπως πρόσφατα αναδείχθηκε, δίνουν τον… αγώνα υπέρ των servicers και των funds».

Documento Newsletter