Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι βαθιά και γενικευμένη το 2020, με τη μείωση του ΑΕΠ να κινείται γύρω στο 10%.
Αποσπασματικά μέτρα, όπως η παροχή της αποζημίωσης των 800 ευρώ, η αναστολή πληρωμής φόρων για τέσσερις μήνες και ασφαλιστικών εισφορών για τρεις μήνες, η αναστολή απολύσεων για λίγους μήνες κ.λπ., είναι αναγκαία αλλά όχι αποτελεσματικά, λόγω του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τους και του στενού πεδίου εφαρμογής τους.
Το ίδιο και η βραχυπρόθεσμη ενίσχυση «πληττομένων» επιχειρήσεων στη βάση των ΚΑΔ. Σχεδόν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να γίνουν προβληματικές, είτε λόγω δραματικής μείωσης παραγγελιών και τζίρου είτε λόγω των περιοριστικών μέτρων που τις καθιστούν ζημιογόνες. Μπροστά στη γενικευμένη κρίση η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει ένα συνεκτικό, πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας διάρκειας ενός έτους.
Ενα πρόγραμμα που θα στηρίζει με μέτρα βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης απόδοσης το διαθέσιμο εισόδημα καταναλωτών, την τόνωση των επενδύσεων, την ενίσχυση των επιχειρήσεων, τη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας και την παροχή επαρκούς ρευστότητας στην οικονομία. Με μέτρα οριζόντια και εμπροσθοβαρή, όπως η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, η αναστολή των πληρωμών τοκοχρεωλυτικών δόσεων προς τράπεζες, η αναστολή των πλειστηριασμών, η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων κ.ά.
Με επεξεργασία ειδικών προγραμμάτων για τον τουριστικό, αγροτοδιατροφικό και πολιτιστικό κλάδο και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με διαφανή και αποτελεσματική χρήση πόρων από όλες τις διαθέσιμες πηγές
H Λούκα Τ. Κατσέλη είναι ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, πρώην υπουργός