Ανασύνταξη και προοδευτικό προσκλητήριο στο ΜέΡΑ25

Ανασύνταξη και προοδευτικό προσκλητήριο στο ΜέΡΑ25

Οι προτεραιότητες και οι επιδιώξεις του κόμματος στον δρόμο προς το πρώτο συνέδριο.

Είναι ένα είδος μετα-ποπ πολιτικού και οικονομολόγου o Γιάνης Βαρουφάκης. Πετάει λέξεις επιστημοσύνης πάνω από πανεπιστημιακά έδρανα στις πρωτεύουσες του κόσμου και τις προσγειώνει στις γειτονιές της Ελλάδας των φουγάρων που αναβοσβήνουν, των πανωσηκωμάτων του εμπορικού… slum, του κοινωνικού ασανσέρ με τις μεσοαστικές στάσεις στον δρόμο για την προλεταριοποίηση/ πρεκαριοποίηση.

Ο Γ. Βαρουφάκης ακούει βερεσέ τις αιτιάσεις περί προσωπικού ελιτισμού. Όμως βλέπει με προσοχή και επιδιώκει μεθοδικά να αναστρέψει τη διάχυτη εικόνα για τον προσωποπαγή χαρακτήρα του ΜέΡΑ25 (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής) – ξέρει να μετατρέπει τα αρνητικά σε θετική αντανάκλαση στον επικοινωνιακό κόσμο του δημόσιου βίου.

Ένα συνέδριο είναι η καλύτερη ευκαιρία για την ανάδειξη συνεργατικών γνωρισμάτων και πολιτικών διεργασιών μέσω συλλογικών οργάνων και όχι μόνο μέσω της προβολής του ηγέτη. Και παράλληλα είναι ένα πεδίο ανακατανομής ρόλων, ανασύνταξης δυνάμεων και επανατοποθέτησης περιεχομένου στις προκλήσεις των καιρών.

Το επιδιώκει σφόδρα το ΜέΡΑ25. Είναι το κόμμα που ιδρύθηκε το 2018 έχοντας προπομπό και διεθνή μαγιά παρουσίας το Diem μια διετία νωρίτερα, μετά το δημοψήφισμα του 2015 και την προσφυγή της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε νέες κάλπες λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων που προκάλεσαν την αποχώρηση κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΜέΡΑ25 οργανώνει το 1ο συνέδριό του με τη βεντάλια μιας ιδιόμορφης νέας «εξωστρέφειας» που εμβληματικά εκφράζει η επιλογή του τόπου και ο προσδιορισμός της συνεδριακής διαδικασίας. Θέλει να φέρει κοντά από διανοούμενους έως… χειρώνακτες και συμβολικά να δείξει τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο από την επίθεση λιτότητας διαρκείας.

Παράλληλα επιδιώκει με βάση τις στοχεύσεις, πολιτικές και καταστατικές, να αναδείξει τη συμμετοχική δημοκρατία στον καιρό της ψηφιακής οικονομίας. Το συνέδριο διεξάγεται στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας (4-5-6 Ιουνίου 2021) και το προσδιορίζουν ως «διαβουλευτικό», στο πλαίσιο θεσμικών οργάνων όπως τα διαβουλευτικά συμβούλια κληρωτών & εκλεγμένων πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ) κ.λπ.

Όπως δηλώνει στο Documento ο συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Μπιτσάνης, «κάθε συνέδριο κόμματος συνιστά κορυφαία στιγμή και διαδικασία για το ίδιο το κόμμα, τα μέλη του αλλά και τη χώρα, την κοινωνία ευρύτερα, ώστε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να υπάρξουν οι απαραίτητες αποφάσεις, οι κατευθύνσεις και τα οράματα για την επόμενη μέρα».

Και συμπληρώνει με πολιτική αιχμή: «Στο παρελθόν δυστυχώς πολλές φορές έχουν υπάρξει μεγάλες διαψεύσεις, όταν κάποιοι κλήθηκαν να εφαρμόσουν στην πράξη τις αποφάσεις των συνεδρίων τους. Το 1ο συνέδριο του ΜέΡΑ25 αποτελεί ορόσημο ώστε να μην υπάρξουν ξανά τέτοιου είδους διαψεύσεις, τόσο για τους συνοδοιπόρους μας στο κόμμα όσο και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Εκπλήξεις, αφιερώματα και λαμπερά ονόματα

Κατά την έναρξη του συνεδρίου του το ΜέΡΑ25 θα τιμήσει το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Γλέζο. Θα είναι ένα αφιέρωμα που εκπέμπει πολιτικά μηνύματα, με επίκεντρο «τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, που δεν λύγισε ούτε στην κατοχή ούτε στις φυλακές ούτε στην καταστολή των μνημονιακών χρόνων».

Παράλληλα, στο συνέδριο θα ακουστεί ηχηρά η φωνή συμπαράστασης στον αγώνα των Παλαιστινίων για γη και ελευθερία. Αλλωστε στελέχη όπως η βουλευτής Σοφία Σακοράφα έχουν συνδέσει την πορεία τους με την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Ηδη ο Γ. Βαρουφάκης προανήγγειλε ότι θα προτείνει να γίνει θέση του ΜέΡΑ25 η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης και θα εισηγηθεί επίσης στο 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο «την προσχώρηση στην πολιτική μποϊκοτάζ και εμπάργκο του Ισραήλ, αρχικά από τα συνδικάτα».

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Γ. Βαρουφάκης, πρόεδρος της ΚΟ και γραμματέας του κόμματος, με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Σουηδία, τη Μάλτα και άλλα 135 κράτη-μέλη του ΟΗΕ «που αναγνώρισαν επισήμως το παλαιστινιακό κράτος κρίνοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ να τερματίσει την πολιτική του σταδιακού εποικισμού των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών».

Παρεμβάσεις κατά το συνέδριο θα κάνουν προσωπικότητες της διεθνούς διανόησης και πολιτικής, των επιστημών, της τέχνης, όπως μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, η ακτιβίστρια, δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν, ο μουσικοσυνθέτης Μπράιαν Ινο κ.ά. Αναμένεται να γίνουν παρεμβάσεις και από προσωπικότητες της Προοδευτικής Διεθνούς, στην οποία πρωτοστατεί το γνωστό στέλεχος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς. Το συνέδριο θα κλείσει με μεγάλη συναυλία των Δημήτρη Ζερβουδάκη και Σπύρου Γραμμένου.

Εγρήγορση για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων

Στο συνέδριο θα επιχειρηθεί να ενεργοποιηθούν, χωρίς αποκλεισμούς, όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη, ενώ θα υπάρξει διαδικασία διεύρυνσης των οργάνων, με εκλογή και κλήρωση για την κεντρική επιτροπή (από περίπου 140 μέλη σε 200) και την πολιτική γραμματεία, η οποία θα ενισχυθεί κυρίως με μέλη της νεολαίας, των αποδήμων και του «brain drain».

Τα στελέχη του ΜέΡΑ25 βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολιτικών (και εκλογικών) εξελίξεων το φθινόπωρο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι οι εξελίξεις μετά την πανδημία, η κυβερνητική επίθεση στον κόσμο της εργασίας, η προοπτική μεγαλύτερης βύθισης της ελληνικής κοινωνίας, με πέμπτο μνημόνιο επί θύραις κατά τις εκτιμήσεις του ΜέΡΑ25.

Οι θέσεις αφορούν το πλαίσιο προτάσεων και πολιτικής σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων και η λεγόμενη «Νέα Πράσινη Συμφωνία» (ένα πράσινο επενδυτικό πρόγραμμα) κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας του συνεδρίου ο Γ. Βαρουφάκης και κορυφαία στελέχη του ΜέΡΑ25 θα ξεκινήσουν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα για να φέρουν πιο κοντά τις θέσεις του κόμματος στον κόσμο της περιφέρειας.

Documento Newsletter