Ανασύνταξη και ενίσχυση για μάχες διαρκείας

Ανασύνταξη και ενίσχυση για μάχες διαρκείας
U

Κρεμλίνο και Κίεβο συγκεντρώνουν δυνάμεις και πιάνουν θέσεις στο Ντονμπάς και στα νότια.

Μετά την πτώση των «δίδυμων» πόλεων του Σεβεροντονέτσκ και του Λισικάνσκ, στη γραμμή του μετώπου έχει επικρατήσει μια επιχειρησιακή παύση ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες και να έρθουν ενισχύσεις. Ωστόσο επιχειρησιακή παύση δεν σημαίνει ότι έχουν σταματήσει οι εχθροπραξίες.

Μια σειρά από πυραυλικές επιθέσεις, βολές πυροβολικού, αλλά και μικρές προωθήσεις ρωσικών μονάδων καταγράφηκαν καθόλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Πιο αξιοσημείωτες από αυτές ήταν η «επιχειρησιακή κατάληψη» του Σολεντάρ και του Σεβέρσκ από τους Ρώσους. Μην μπορώντας να αντέξουν την πίεση οι Ουκρανοί υποχώρησαν συντεταγμένα στην πιο σημαντική γραμμή άμυνας που έχουν στο Ντονέτσκ. Η τελευταία εντοπίζεται στο Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ, πόλεις που αποτελούν το έσχατο ουκρανικό προπύργιο στην περιοχή. Εφόσον καταληφθούν από τους Ρώσους, ο πόλεμος θα διέλθει καμπή, όπως αυτή που υπήρξε όταν συντελέστηκε η ρωσική αποχώρηση από τον βορρά στις αρχές του Απρίλη.

Οι επιστρατεύσεις σε Ουκρανία και Ρωσία

Η διαδικασία της επιστράτευσης για την Ουκρανία ξεκίνησε ευθύς αμέσως με τη ρωσική εισβολή. Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές και μη εντάχτηκαν στις γραμμές των σωμάτων Εδαφικής Αμυνας, παρακλάδι του ουκρανικού στρατού. Σε αυτό το πλαίσιο κι έχοντας αντιμετωπίσει σοβαρότατες απώλειες, ο ουκρανικός στρατός πλέον σκοπεύει να δημιουργήσει μια δύναμη μεγέθους ενός εκατομμυρίου ατόμων. Η αποκάλυψη αυτή ήρθε από τα χείλη του Ουκρανού υπουργού Αμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ, παρότι οι Ουκρανοί διπλωμάτες είχαν κάνει λόγο στο παρελθόν για την ύπαρξη μιας τέτοιας δύναμης ως τετελεσμένου γεγονότος. Ο Ρέζνικοφ επίσης ανέφερε ότι η δύναμη αυτή εξοπλισμένη με δυτικά όπλα θα έχει στόχο την ανακατάληψη των νότιων περιοχών (Χερσώνα) από τη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί πως η δήλωση αυτή ακολουθεί την εντολή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τον στρατό για την ανάκτηση των παραθαλάσσιων περιοχών, εξαιτίας της ζωτικής σημασίας για την οικονομία που έχουν για την Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία δεν προχώρησε σε επιστράτευση, μια και απαγορεύεται από το σύνταγμα εάν δεν έχει προηγηθεί κήρυξη πολέμου. Επομένως, ο ρωσικός στρατός ενεπλάκη στον πόλεμο με επαγγελματίες, αν και έχουν υπάρξει καταγγελίες για απώλειες κληρωτών που απλώς εξέτιαν τη θητεία τους. Στη συνέχεια, στις τάξεις του ρωσικού στρατού βρέθηκαν μισθοφόροι της διαβόητης εταιρείας Wagner, καθώς επίσης και εθελοντές από μέρη όπως η Τσετσενία. Πλέον όμως το Κρεμλίνο βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα. Να κηρύξει τον πόλεμο και συνακόλουθα την επιστράτευση κινδυνεύοντας να δυσαρεστήσει τη ρωσική κοινωνία ή να κρατήσει τις ισορροπίες επιλέγοντας πιο ήπια μέτρα;

Ο Πούτιν υπέγραψε νομοθετικό διάταγμα

Από τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε το δεύτερο. Ηδη έχει υπογράψει ένα νομοθετικό διάταγμα βάσει του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ρωσικός στρατός στο εξωτερικό για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, δηλαδή όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ την τελευταία εικοσαετία.

Η κίνηση Πούτιν έρχεται ως απάντηση στις νομικές προσπάθειες διάφορων στρατιωτικών να αποφύγουν τη μετάθεσή τους στην Ουκρανία. Βάσει της ρωσικής νομοθεσίας θεωρητικά δεν είναι υπόχρεοι να συναινέσουν σε αποστολές έξω από τα σύνορα της χώρας.

Συν τοις άλλοις, το Κρεμλίνο προσφάτως έδωσε εντολή στις ομοσπονδιακές περιφέρειες να σχηματίσουν «τάγματα εθελοντών», τα οποία θα συμμετάσχουν στις ρωσικές επιχειρήσεις στο ουκρανικό μέτωπο. Τα τάγματα αυτά θα είναι 85 στο σύνολο, θα περιλαμβάνουν 400 άτομα έκαστο, θα φτάνουν τα 34.000 στελέχη και η εκπαίδευσή τους θα διαρκέσει ένα μήνα.

Τα κίνητρα πέρα από ισχυρές δόσεις πατριωτισμού είναι και οικονομικά. Τα συμβόλαια θα είναι εξαμηνιαία και οι αποδοχές θα ανέρχονται στα 350.000 ρούβλια (3.750 έως 6.000 ευρώ) αλλά και κοινωνικές παροχές για τις οικογένειες των «εθελοντών» όσο διάστημα βρίσκονται στον πόλεμο. Είναι πασιφανές ότι η ρωσική πολιτική ηγεσία μη θέλοντας να προχωρήσει σε κήρυξη επιστράτευσης λαμβάνει αντισυμβατικά μέτρα ώστε να αναπληρώσει τις απώλειες στο μέτωπο με όσο το δυνατόν λιγότερο αποσταθεροποιητικό τρόπο. Η αποστολή ανεκπαίδευτων στρατιωτών στο μέτωπο μάλλον περισσότερο μοιάζει με αναζήτηση κρέατος για τα κανόνια.

Documento Newsletter