Ανασχηματισμός με «θύμα» τον Χρυσοχοΐδη για τη διάσωση της κυβέρνησης;

Ανασχηματισμός με «θύμα» τον Χρυσοχοΐδη για τη διάσωση της κυβέρνησης;

Πολιτική διέξοδο στον ανασχηματισμό αναζητά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφενός για να εκτονώσει την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια από την αποτυχία του «επιτελικού» κράτους στις πυρκαγιές και αφετέρου για να δημιουργήσει την εντύπωση μιας «επανεκκίνησης της κυβέρνησης».

Στο στόχαστρο βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που χρεώνεται την αποτυχία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μία αποτυχία που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει περί το 1,2 εκ. στρέμματα καμένα δάση και καλλιέργειες. Αν και η ευθύνη μοιράζεται και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η περιπέτεια της υγείας του λειτουργεί αποτρεπτικά. Αντίθετα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσφέρεται για να εκτονωθεί η δίκαιη κοινωνική αγανάκτηση, αν και φυσικά δεν ευθύνεται για την κατάρρευση του επιτελικού κράτους.

Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «άδειασε» ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης (για την δήλωσή του «και επιτελικός και πυροσβέστης»), ο οποίος είπε ότι «οι επιτελικοί συντονίζουν δεν σβήνουν φωτιές με τη μάνικα». Ακολούθησε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος στη παρθενική του εμφάνιση στην ενημέρωση των  πολιτικών συντακτών σε ερώτηση για το αν ο κ. Χρυσοχοΐδης απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού απάντησε: «Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης και αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί με έργα και πράξεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Η στερεότυπη απάντηση είναι ότι όλοι οι υπουργοί απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την απέφυγε. Ο κ. Χρυσοχοΐδης χρεώνεται και την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος, με τις πολλές δολοφονίες, που αυξάνει την ανασφάλεια των  πολιτών και αποδομεί το «δόγμα του νόμου και της τάξης». Βέβαια είναι βολικό για τον πρωθυπουργό ότι το ακροδεξιάς έμπνευσης δόγμα το υπερασπίζεται ένας πολιτικός που προέρχεται από τον σημιτικό «πολιτικό στάβλο». Επιπλέον ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει πάντα τους υποστηρικτές του εντός και εκτός συνόρων. Οι εντός μάλιστα έχουν αρχίσει την υπέρ του αρθρογραφία.

Ωστόσο η διάσωση της εικόνας του πρωθυπουργού είναι ο «υπέρτατος νόμος της κυβέρνησης». Το ερώτημα είναι εάν η απομάκρυνση του κ. Χρυσοχοΐδη είναι εκτός από αναγκαία και επαρκής συνθήκη για να εκτονωθεί η κοινή γνώμη.

Εάν ο πρωθυπουργός -που μέχρι τώρα έδειξε δέσμιος των εξαρτήσεων- θέλει να δώσει την εντύπωση της επανεκκίνησης της κυβέρνησής του, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές των υπουργών που θεωρούνται ότι δεν τα πήγαν καλά, μεταξύ των οποίων oι Νίκη Κεραμέως, Χάρης Θεοχάρης, Λίνα Μενδώνη, Λευτέρης Αυγενάκης. Ακόμη όμως και αν αυτοί είναι τα εύκολα θύματα είναι πάντα ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός θα τολμήσει να απομακρύνει πρωτοκλασάτους υπουργούς όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Άδωνης Γεωργιάδης. Στους δύο προηγούμενους ανασχηματισμούς ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να κάνει σημαντικές μετακινήσεις. Εάν και τώρα περιοριστεί μόνο στον Χρυσοχοΐδη, και σε δευτερεύουσες μετακινήσεις, όπως κυκλοφορεί στα γαλάζια παρασκήνια, κινδυνεύει να προκαλέσει γέλωτα. Το επόμενο ερώτημα είναι εάν υπάρχουν πρόσωπα που να αντικαταστήσουν τους φθαρμένους υπουργούς, να προκαλέσουν θετικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη και να υποστηρίξουν το αφήγημα της αλλαγής πλεύσης της κυβέρνησης. Επίσης εάν ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει περισσότερα πρόσωπα από την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ένας «σαρωτικός» ή «δομικός» ανασχηματισμός μοιάζει με κίνηση force για τον πρωθυπουργό με την έναρξη της νέας πολιτικής χρονιάς. Ορισμένες πληροφορίες τον τοποθετούν πριν από τη ΔΕΘ ώστε σε συνδυασμό με την εκεί παρουσία του να συμβολίσει ένα συνολικό restart, όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός. Την κατεύθυνση του ανασχηματισμού δείχνει η απάντηση που έδωσε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε -όταν είπε ότι αυτή η ερώτηση δεν έχει απάντηση. Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που διευκρίνισε ότι οι αλλαγές που έκανε ο πρωθυπουργός στο στενό επιτελείο του Μαξίμου δεν συνιστούν ανασχηματισμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός.

Documento Newsletter