Από τον φημολογούμενο δομικό ανασχηματισμό, ο Μητσοτάκης κατέληξε τελικώς να κάνει ανασχηματισμό για να να διώξει το Χρυσοχοϊδη, να επαναφέρει τον Τάκη Θεοδωρικάκο (έρχονται και εκλογές) και να επιβραβεύσει τον Θάνο Πλεύρη για τις υπηρεσίες του στην Προανακριτική και την Καλογριτσιάδα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως οι αρχικές διαρροές για εντυπωσιακές αλλαγές που θα σημειώνονταν ήταν μέσα στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρούσε πως με ένα αναδομημένο κυβερνητικό σχήμα θα έδινε την εικόνα της κυβέρνησης που ξεκινά από μηδενική βάση. Ήταν όμως άγνωστες οι βουλές των βαρόνων, των εθνικών εργολάβων και των καναλαρχών. Έτσι οι υπουργοί των Οικονομικών και παραγωγικών Υπουργείων παρέμειναν στις θέσεις τους (ακόμη και ο Άδωνης) , για να μην διαταραχθούν οι ευαίσθητες ισορροπίες σε μια πολύ δύσκολη γι αυτόν περίοδο. Την ίδια ώρα διαμορφώνεται μια ισορροπία τρόμου με τον Μητσοτάκη να κάνει τον ζογκλέρ αντί τον θαρραλέο και αποφασιστικό πρωθυπουργό.
Τι προκύπτει από μια πρώτη ανάγνωση του ανασχηματισμού.
- Αναμφίβολα το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στον ανασχηματισμό, είναι η τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, του πρώην Υπουργού Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του Χαρδαλιά. Ο Μητσοτάκης επιχείρησε να εμφανίσει την απόφασή του ως κίνηση συναίνεσης σε ένα υπουργείο που σήμερα δέχεται κριτικές αλλά κατέληξεσε γκάφα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ο πρώην ναύαρχος δεν αποδέχτηκε την υπουργοποίησή του. Η ανακοίνωση της υπουργοποίησης του πρώην ναυάρχου είχε αντιδράσεις και στη Νέα Δημοκρατία αφού ο Αποστολάκης είχε δεχτεί έντονη κριτική από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν έγινε υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που τον συνέκρινε με τον Σπαντιδάκη της χούντας. Ετσι το στοιχείο εντυπωσιασμού που επιχείρησε ο Μητσοτάκης έγινε μπούμεραγκ για τον ίδιο επιβεβαιώνοντα ότι κάθε ημέρα η κατάσταση δυσκολεύει για τον πρωθυπουργό.
- Ο Μητσοτάκης στην κυβέρνηση, ο ΛΑΟΣ στην εξουσία. Ο Καρατζαφερισμός και η ακροδεξιά αποτελούν πλέον ισχυρή συνιστώσα της «φιλελεύθερης» κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η υπουργοποίηση του Πλεύρη, αποτελεί επιβράβευση για τη στάση του στην Προανακριτική για τον Νίκο Παππά αλλά και τον παρασκηνιακό του ρόλο στην άλλη Προανακριτική για τη Novartis. Αποτελεί όμως και επιβεβαίωση της αντίληψης του Μητσοτάκη. Θέλει την ακροδεξιά ως συνιστώσα στο κόμμα, για να γοητεύει το ακροδεξιό κοινό που αλληθωρίζει προς τα μικρά κόμματα , αλλά και για να αναλαμβάνει τις βρόμικες δουλειές. Η Αγία Τριάδα του Καρατζαφέρη την οποία η Καθημερινή αποκαλούσε «ακροδεξιά αγκάθια για το ΛΑΟΣ», σήμερα καθίσταται η ΛΑΟφιλής επιλογή του πρωθυπουργού. Ναι η Νέα Δημοκρατία, είναι στα χέρια της ακροδεξιάς η οποία θα δίνει το επιθετικό ιδεολογικό στίγμα ενώ ο Μητσοτάκης θα διευθύνει την εργολαβία μιας κυβέρνησης «Ανώνυμη Εταιρεία».
- Η μετάθεση του Βασίλη Κικίλια στο Υπουργείο Τουρισμού, είναι δήλωση αποτυχίας της διαχείρισης της πανδημίας. Ο Μητσοτάκης αλλάζει τον Υπουργό Υγείας, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας δηλαδή δηλώνει πως δε μπορεί να ανταπεξέλθει και χρειάζεται μάλιστα κάποιος ακροδεξιός. Είναι σημαντικό πως επίσης αποπέμφθηκαν ή άλλαξαν Υπουργείο, όσοι είχαν ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο Μητσοτάκης τρώει τους από κάτω για να επιβιώσει ο ίδιος. Συνήθης τακτική στην πολιτική αλλά όχι πάντα αποτελεσματική.
- Η απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος μένει με τη μάνικα στο χέρι, είναι μια ευθεία παραδοχή αποτυχίας της πολιτικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά και του δόγματος Νόμος και Τάξη. Ο Χρυσοχοΐδης έπεσε θύμα των αντιπαθειών που δημιούργησαν οι χειρισμοί του, αλλά κυρίως του πολέμου μέσα στο Μαξίμου, με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργικό ανιψιό που βγαίνει ισχυρός στην απαίτησή του να πάει το Υπουργείο Προ.Πο σε άλλα χέρια. Δεν πήγε βέβαια στα χέρια του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου όπως θα επιθυμούσε, αλλά κατέγραψε μία νίκη. Ενώ όμως ο Χρυσοχοίδης φεύγει, οι Σημιτικοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραμένουν διατηρώντας τη δυσφορία στο παραδοσιακό κομμάτι της ΝΔ.
- Η επαναφορά του Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος είχε χτυπηθεί από τις παραφυάδες του συγκροτήματος Μαρινάκη με δημοσιεύματα και οδηγήθηκε στην έξοδο από την κυβέρνηση, είναι ένα σαφές μήνυμα πως ο Μητσοτάκης βλέπει νοσταλγικά το παρελθόν την ώρα που εμφανίζει αδυναμία χειρισμών στο παρόν. Όταν επαναφέρεις αυτούς που έχεις διώξει, έχεις κάνει ταυτόχρονα την παραδοχή πως παλιά ήσουν καλύτερα. Επειδή όμως το επόμενο διάστημα, το Υπουργείο που εγκατέλειψε ο Χρυσοχοΐδης θα μοιάζει πολύ με την Καμπούλ, είναι πραγματικά απορίας άξιο αν πρόκειται για αναβάθμιση του άλλοτε Γραμματέα της ΚΝΕ, ή για τιμωρία;
Ο ανασχηματισμός δεν ικανοποιεί καμία από τις προσδοκίες των ψηφοφόρων της ΝΔ που περίμεναν μια αποφασιστική κίνηση για να έχουν λόγο να χειροκροτήσουν το Μητσοτάκη, αντιθέτως δημιουργεί έντονη δυσφορία. Ο Μητσοτάκης δηλώνει στο κομμάτι των ψύχραιμων ψηφοφόρων της ΝΔ, πως κυβερνά με τους ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ και τις παραφυάδες του Σημίτη. Δολοφονεί μέρα με τη μέρα, τα ιστορικά στελέχη της παράταξης για να ικανοποιήσει την προσωπική του ατζέντα ενώ δείχνει αδυναμία. Ίσως πρέπει να σημειώσουμε ακόμη, πως η παραμονή του Νίκου Δένδια στο Υπουργείο Εξωτερικών, πράγμα που δεν ήθελε καθόλου ο Μητσοτάκης, είναι απόδειξη αυτής της αδυναμίας.