Προστατευμένοι από ενδεχόμενο πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας θα είναι οι δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια του νέου πλαισίου προστασίας μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα της Εξωδικαστικής Ρύθμισης Οφειλών (υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας).
Όσοι έχουν ήδη αιτηθεί την προστασία του νόμου Κατσέλη, του οποίου η δίμηνη παράταση λήγει σήμερα, θα μπορούν να παραιτηθούν από αυτόν και να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο νέο πλαίσιο προστασίας.
Οι εν λόγω δανειολήπτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα και στην πλατφόρμα, χωρίς να απεμπολήσουν το δικαίωμα προστασίας του ν. 3869/2010. Αν τους συμφέρει το νέο πλαίσιο, παίρνουν τη ρύθμιση και την επιδότηση, διαφορετικά μπορούν να επιστρέψουν στο παλαιό καθεστώς του νόμου Κατσέλη.
Ωστόσο να σημειωθεί ότι εκκρεμείς υποθέσεις του ισχύοντος νόμου θα ελεγχθούν μέσω πλατφόρμας με βάση τα νέα κριτήρια. Όσοι δεν τα πληρούν θα «πετάγονται» αυτόματα εκτός προστασίας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια.
Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις που δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο υπολογίζονται σε 20.000.
Το σκέλος του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό (πρόκειται για το άρθρο 9 του νόμου 3869/2010, ο οποίος παύει να ισχύει από αύριο) ενδέχεται να κατατεθεί ακόμη και σήμερα στη Βουλή για να ψηφιστεί άμεσα, καθώς το σχέδιο με τις τελικές αλλαγές εστάλη αργά χθες το βράδυ στους θεσμούς.
Οι δανειολήπτες που υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής στο νέο πλαίσιο μέσω της πλατφόρμας και δεν κριθούν επιλέξιμοι, μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, ωστόσο δεν έχουν την προστασία από τον πλειστηριασμό.
Όσοι έμποροι και επιτηδευματίες ζήτησαν στο παρελθόν την προστασία του νόμου Κατσέλη και το δικαστήριο -με οριστική απόφαση- τους «πέταξε» εκτός, λόγω ιδιότητας, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν εκ νέου αίτημα στην πλατφόρμα.
Το νέο πλαίσιο προστασίας δεν έχει αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει την προηγούμενη εβδομάδα.
Tα εισοδηματικά κριτήρια ανέρχονται έως τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο, 21.000 ευρώ για ζευγάρι και συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατο όριο τις 36.000 ευρώ για οικογένεια με τρία ή περισσότερα παιδιά.
Η ισχύς του νόμου θα είναι για 1 έτος, ενώ προβλέπεται έως και 5ετία για τις ειδικές κατηγορίες όπως ΑμεΑ και άνεργοι.
Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ορίζεται έως τις 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου (συν τόκοι) στις 130.000 ευρώ.
Αυξήθηκαν κατά 112% οι αιτήσεις ένταξης στο νόμο Κατσέλη το δ’ τρίμηνο του 2018
Υπερδιπλάσιες ήταν οι νέες αιτήσεις για ένταξη στο νόμο Κατσέλη που κατέθεσαν οι δανειολήπτες το τελευταίο τρίμηνο του 2018 (δ’ τρίμηνο) σε σχέση με εκείνες του προηγούμενου τριμήνου (γ’ τρίμηνο).
Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις ένταξης αυξήθηκαν κατά 112% κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου του 2018 και ανήλθαν στις 11.455 έναντι 5.412 κατά το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η παράταση της ισχύος του νόμου έως την 28η Φεβρουαρίου 2019, είναι πιθανό να έχει αυξήσει έτι περαιτέρω τις εκκρεμείς νέες αιτήσεις.
Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις, όσες δηλαδή δεν είχαν εκδικαστεί, στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 υπολογίζονται σε 100.319. Να σημειωθεί ότι υπήρξαν περισσότερες από 30.000 διπλοεγγραφές, ο οποίες διεγράφησαν.
Αυξημένος ήταν πάντως και ο αριθμός των υποθέσεων που εξετάστηκαν/ολοκληρώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018. Ειδικότερα, ολοκληρώθηκαν 12.400, αριθμός αυξημένος κατά 24% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Δεδομένου ωστόσο ότι εν τω μεταξύ αυξάνονταν και οι νέες αιτήσεις, πιθανότατα προκύπτει ότι τα καθυστερούμενα ποσά δεν μειώθηκαν σημαντικά σε καθαρούς όρους.
Για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018, πάντως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αναφέρει βελτίωση των σχετικών δεικτών πληροφόρησης. Συγκεκριμένα, οι ολοκληρωμένες εκδικασθείσες υποθέσεις αυξήθηκαν κατά 30% και οι καθυστερήσεις μειώθηκαν κατά 15%.