Αναστήλωση του συναινετικού δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ – «Γρατζουνιές» κριτικής στον δρόμο για… θεσμική σύμπλευση

Αναστήλωση του συναινετικού δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ – «Γρατζουνιές» κριτικής στον δρόμο για… θεσμική σύμπλευση

Ένα νέο βολικό δικομματικό παιχνίδι αναβιώνει, με τους πρωταγωνιστές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κοιτάνε δημοσκοπήσεις, να διαλέγουν πολιτική πίστα στα ψηλά της κεντρικής πολιτικής και να ανταλλάσσουν βέλη χαμηλού βεληνεκούς. Μάλιστα, είδαμε το παράδοξο να δίνεται… το χρίσμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ από τον πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού!

Ασμένως μετείχε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στη χαμηλών τόνων κριτική που ο ένας άσκησε στον άλλο, με το ΑΣΕΠ στα ψηλά της ατζέντας επειδή το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μεν αρκετά άρθρα αλλά καταψήφισε επί της αρχής το κυβερνητικό νομοθέτημα λόγω της αποσπασματικότητάς του, κατά τη Χαριλάου Τρικούπη.

Όμως, αυτά είναι… πίνατς, καθώς όπως όλα δείχνουν, ψήνονται συναινέσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Θα ξεδιπλωθούν οι θεσμικές προσεγγίσεις εν ευθέτω. Μάλιστα, ήδη η τροπολογία για τον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών» που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, παρόλο που δεν εξετάστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, έχει μείνει… κάβα για αργότερα, όταν θα φέρει νομοθετική ρύθμιση ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος.

Παράλληλα, μένει να φανεί η στάση που θα κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το πρόσωπο που θα προτείνει για την προεδρία της Δημοκρατίας ενώ από την άλλη ο Νίκος Ανδρουλάκης προαναγγέλλει προτάσεις στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, καλώντας για συμπόρευση με τη ΝΔ, με χαρακτηριστική την πρόταση αλλαγής του τρόπου επιλογής των ανώτατων δικαστών που να ενισχύει, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών.

Μπροστά στην αυξανόμενη γκρίνια στο εσωτερικό της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά την αναστήλωση μιας αντιπολίτευσης που και να μην τον ζορίζει και να δίνει δυνατότητες συναινέσεων. Και μόνο το επίπεδο των επιχειρημάτων από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, με αφορμή την επίσκεψη του Ν. Ανδρουλάκη την 30η Οκτωβρίου στα γραφεία του ΑΣΕΠ, δείχνουν το άτονο και με το… γάντι «σφυροκόπημα» προς το ΠΑΣΟΚ, με ειρωνείες και αδύναμα επιχειρήματα.

Στόχευσε στο να αναδείξει σαν αφερέγγυο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εβαλε στη σειρά την επίσκεψη στο ΑΣΕΠ, πήγε πιο πίσω όταν την προηγούμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, και ακόμα πιο πίσω όταν το ΠΑΣΟΚ είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την επιλογή διοικητών στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Για πει: «Ποιον Ανδρουλάκη να πιστέψουμε; Της Βουλής, της Χαριλάου Τρικούπη ή μήπως κανέναν από τους δύο;».

Για την ταμπακιέρα ουδέν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού είχε θυμίσει ότι ο θεσμός του ΑΣΕΠ είχε δημιουργηθεί επί ΠΑΣΟΚ, με πρωτεργάτη τον Αναστάσιο Πεπονή, επεσήμανε σχετικά μ τους επιτυχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2023 ότι «το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων λαθών της κυβέρνησης είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται υπό ομηρία. Έχουν χάσει χρόνο, χρήματα και δυστυχώς δεν βλέπουν φως στο τούνελ».

Το ενδιαφέρον είναι ενώ αρχικά οι δηλώσεις για τον ΑΣΕΠ κατά του ΠΑΣΟΚ είχαν σταλεί στους δημοσιογράφους από το πρωθυπουργικό γραφείο, στη συνέχεια αργά το απόγευμα, έγινε ανασκευή και η προέλευση των δηλώσεων αντί για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αποδόθηκαν σε κυβερνητικές πηγές.

Μάλιστα, γι αυτή την εξέλιξη υπήρξε σχόλιο του Κώστα Τσουκαλά, Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο οποίος ανέφερε: «Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προφανώς ενημερώθηκε από όσους τον εξέθεσαν ότι όσα έλεγε περί μη ψήφισης από το ΠΑΣΟΚ των διατάξεων, που εξυπηρετούσαν την επιτάχυνση των προσλήψεων, δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ανέκρουσε πρύμναν και μετατράπηκε σε απλές “κυβερνητικές πηγές”, που μιλούν για καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου και των διατάξεων για την αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας που όπως όλοι καταλαβαίνουν, ουδεμία σχέση έχουν με την επιτάχυνση των προσλήψεων που ανέφερε στην αρχική του δήλωση.
Καλοδεχούμενη η διόρθωση . Τελικά απάντηση έχει γιατί η κυβέρνηση έφερε 32 τροποποιήσεις στον νόμο του 2021;»

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Μπλόκο στην υποψηφιότητα Κασσελάκη – Του απαγορεύουν να κατέβει

«Όχι» Σταϊνμάιερ για τις γερμανικές επανορθώσεις: «Το θέμα θεωρείται λήξαν» – Φοβική απάντηση Μητσοτάκη

Αποκάλυψη Καρυστιανού για Βόζεμπεργκ: Ζήτησα βήμα στο ΕΛΚ για τα Τέμπη και το αρνήθηκε

Documento Newsletter