Όλα είναι έτοιμα για την διεξαγωγή αύριο του δεύτερου και καθοριστικού γύρου των προεδρικών εκλογών, από τον οποίο θα κριθεί κατά πόσον ο πρόεδρος Nίκος Αναστασιάδης (35,5% στον γύρο), που στηρίζεται βασικά από τον ΔΗΣΥ, θα εξασφαλίσει επανεκλογή ή νέος πρόεδρος της Κύπρου θα είναι ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς (30,3% α’ γύρος).
Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε αντίπαλο τον Σταύρο Μαλά και το 2013, αλλά τότε προηγείτο κατά 18,55%. Τελικά, εξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης με 57,46%, ενώ ο Σταύρος Μαλάς έμεινε στο 42,52%.
Το στοιχείο, που κάνει ξεχωριστές τις αυριανές εκλογές, είναι ότι ουδείς εκ των δύο «μονομάχων» κατάφερε να εξασφαλίσει επίσημα συμμαχίες από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη, που στον α΄γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά ούτε από την Συμμαχία Πολιτών και το Ε.ΛΑ.Μ. Έτσι, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θα προσέλθουν αύριο στις κάλπες με τις ηγεσίες των κομμάτων τους να έχουν αποφασίσει «ούτε Αναστασιάδη, ούτε Μαλά» ή «ψήφο κατά συνείδηση».
Σε σύνολο 550.876 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι δύο “μονομάχοι” του β’ γύρου έλαβαν μαζί 254.177 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι 296.699 ψηφοφόροι είναι χωρίς κομματική “γραμμή”. Από αυτούς οι 154.961 απείχαν στον α’ γύρο και οι υπόλοιποι έκαναν άλλη επιλογή στην κάλπη από τους δύο “μονομάχους”. Και τα δύο επιτελεία έκαναν δημοσκοπήσεις αυτές τις μέρες, που ο νόμος δεν επιτρέπει δημοσιοποίηση τους, για να έχουν μια εικόνα σε σχέση με την αυριανή αναμέτρηση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκινά την κούρσα του β΄ γύρου από καλύτερη θέση, η οποία ενισχύθηκε και από το τελευταίο debate». Στο επιτελείο Μαλά σημειώνουν ότι «οι μετρήσεις φουσκώνουν τα ποσοστά της εξουσίας, ενώ την κρυφή ψήφο στον α’ γύρο την είχε ο υποψήφιος τους».
Το ποσοστό των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας που καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή υπολογίστηκε με βάση τον αριθμό των ψηφισάντων των οποίων η ψήφος κρίθηκε ως έγκυρη. Δηλαδή, από το σύνολο των 550.876 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν την περασμένη Κυριακή, αφαιρέθηκαν οι 154.927 ψηφοφόροι που επέλεξαν αποχή, οι 3.459 ψηφοφόροι που έριξαν λευκό καθώς και οι 5.879 ψηφοφόροι τα ψηφοδέλτια των οποίων κρίθηκαν ως άκυρα για διάφορους λόγους.
Συνεπώς, εκείνοι που αποφάσισαν, την περασμένη Κυριακή, ποιοι υποψήφιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, καθορίζοντας μάλιστα και τα ποσοστά των υποψηφίων, ήταν οι 386.611 ψηφοφόροι τα ψηφοδέλτια των οποίων κρίθηκαν ως έγκυρα. Λόγω του γεγονότος ότι συνολικά 164.265 ψήφοι (αποχή, λευκά και άκυρα) δεν λήφθηκαν υπόψη στο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της περασμένης Κυριακής, άλλαξε και το τελικό ποσοστό των υποψηφίων που έλαβαν. Για την ακρίβεια, το γεγονός αυτό ενίσχυσε τα ποσοστά τους.
Σύμφωνα με τους εκλογολόγους για το τι σημαίνει στην πράξη η αποχή και πώς επηρεάζει, εάν επηρεάζει, το εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνεται ότι το ποσοστό της αποχής έχει τη σημασία του, διότι επωφελούνται οι υποψήφιοι που στηρίζονται από κόμματα που καταγράφουν τη μεγαλύτερη εκλογική συσπείρωση. Για παράδειγμα, στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, εάν τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, που είναι οι βασικοί υποστηρικτές των υποψηφίων Μαλά και Αναστασιάδη, έχουν μεγάλη συσπείρωση, «τότε, όλο και περισσότεροι θα προσέλθουν να ψηφίσουν».
Εάν ένα από τα δυο κόμματα, προστίθεται, «καταγράψει μικρότερη συσπείρωση και οι ψηφοφόροι του δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, τότε, η δική τους αποχή θα επιβραβεύσει το αντίπαλο κόμμα και τον υποψήφιό του, που πέτυχε μεγαλύτερη συσπείρωση». Την περασμένη Κυριακή το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ήταν 71,4% σε σχέση με 83,14% στις προεδρικές του 2013 και 66,74% στις βουλευτικές εκλογές του 2016.