Το ταξίδι στη γνώση και τη συμπερίληψη του Οδυσσέα και της Καλυψούς συνεχίζεται μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου της Αναστασίας Κατσουγκρή, «Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ ταξιδεύουν στη Μινωική Κρήτη».
Η πολυβραβευμένη παιδαγωγός, Αναστασία Κατσούγκρη, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην εκπαίδευση και αυτός είναι ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε από την πολυεθνική εταιρεία BIC Global μεταξύ των 10 κορυφαίων εκπαιδευτικών από όλο τον πλανήτη για την προσφορά της στην γενική και ειδική αγωγή.
Στο βιβλίο της «Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ ταξιδεύουν στη Μινωική Κρήτη» οι δύο φίλοι, πιο ώριμοι και πιο περίεργοι, επισκέπτονται ξανά τη Μαγική Μηλιά θέλοντας να γνωρίσουν κι άλλους πολιτισμούς. Μετά τον Κυκλαδικό Πολιτισμό τα δύο παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τον Μινωικό, θα συναντήσουν τον Θησέα, την όμορφη Αριάδνη και θα ζήσουν από κοντά το άθλημα της εποχής που δεν είναι άλλο από τα ταυροκαθάψια.
Θα φιλοξενηθούν από ντόπιους και θα γευτούν τοπικά εδέσματα ενώ πρώτα θα δουν να ζωντανεύουν οι διάσημες τοιχογραφίες των ανακτόρων της Κνωσού. Πιο σοφοί και ακόμα πιο αγαπημένοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι την επόμενη περιπέτεια.
Η Αναστασία Κατσούγκρη σπάει τα στερεότυπα που θέλουν τους ανθρώπους με αναπηρίες να στερούνται το δικαίωμα στη ζωή. Μαζί σε αυτή τη συνθήκη και οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τον τρόπο ή πιο σωστά δεν διδάχθηκαν πώς να συνυπάρξουν μαζί τους. Πολύτιμοι βοηθοί της εκπαιδευτικού – συγγραφέως δύο παιδιά.
Ο Οδυσσέας είναι τυφλός αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να ονειρεύεται όπως όλα τα παιδιά. Ο μικρός μας φίλος αντικαθιστά τη χαμένη του όραση με την οξυμένη ακοή και με τη βοήθεια της Καλυψούς, που με τη σειρά της μαθαίνει τη συμπερίληψη, ετοιμάζεται ν΄ ανακαλύψει τον κόσμο.
Η κάθε λέξη που επιλέγει η συγγραφέας είναι καμωμένη με τέτοιον τρόπο που το ταξίδι στην ιστορία μετατρέπεται σε ένα πολύχρωμο ταξίδι. Αρωγός της η εικονογράφηση της Ελισσάβετ Δέδε –προσεγμένη σε κάθε λεπτομέρεια- ζωντανεύει κάθε εικόνα και έννοια.
Ποτέ ξανά η γνώση δεν έχει αποδοθεί με τόση φαντασία κάνοντας το διάβασμα παιχνίδι. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει βοηθητικό υλικό όπου μέσα από σπαζοκεφαλιές, ποιήματα και πρωτότυπες ερωτήσεις οι μικροί αναγνώστες κατανοούν καλύτερα το κείμενο.
Ποια είναι η Αναστασία Κατσούγκρη
Η Αναστασία Κατσούγκρη γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτη του ΠΤΔΕ Αθήνας, πτυχιούχος Ειδικής Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με εξειδίκευση στα άτομα με κινητική αναπηρία. Έχει Πιστοποιητικό Εξειδίκευσης στις Μαθησιακές Δυσκολίες (Πανεπιστήμιο Πατρών) και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» (ΤΕΑΠΗ Αθήνας) και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών.
Είναι μέλος της επιστημονικής και ερευνητικής ομάδας στάθμισης εργαλείων ανίχνευσης Μαθησιακών Δυσκολιών του Πανεπιστημίου Πατρών. Είχε αναλάβει τη διαχείριση θεμάτων Ειδικής Αγωγής στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αθήνας από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο 2011. Υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Ομάδας και της Ομάδας Έργου του ΙΕΠ με τίτλο «Ανάπτυξη Υποστηρικτικών Δομών για την Ένταξη και Συμπερίληψη στην Εκπαίδευση των Μαθητών με Αναπηρία ή και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες – Μετατροπή του Ειδικού Σχολείου σε Κέντρο Υποστήριξης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης».
Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου ΕΠΕΑΕΚ, συνέγραψε για λογαριασμό του ΙΕΠ τον Οδηγό Εξατομικευμένου Προγράμματος για μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες και τον Οδηγό Εξατομικευμένου Προγράμματος για παιδιά με Αυτισμό. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις της σε διεθνή και πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια. Είναι επιμορφώτρια στα ΠΕΚ.
Το 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Διηνεκές» το βιβλίο της με τίτλο «ΜΜΕ & Αναπηρία: Κοινωνικές Προκαταλήψεις και Στερεότυπα» και το παραμύθι με τίτλο «Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ ταξιδεύουν στον χρόνο», ένα παραμύθι τυπωμένο σε Braille από το ΚΕΑΤ για τυφλά παιδιά. Το 2017 κυκλοφόρησε το βιβλίο της για τον αυτισμό με τίτλο «Εκπαιδεύοντας ένα παιδί με αυτισμό στην οικογένεια και το τυπικό σχολείο» από τις εκδόσεις «Συμμετρία» και η 2η έκδοση από την «Ελληνοεκδοτική».
Από το 2011 είναι Διευθύντρια σε Σχολικές Μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Πλέον, είναι Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου.
Το 2019 σχεδίασε και οργάνωσε στο Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης μαζί με τον Διευθυντή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας κύριο Φίλιππο Κατσούλη καθώς και τον Μανώλη Κουμπιά, Σχολικό Σύμβουλο.
Για την υλοποίηση του Προγράμματος αυτού τα δύο σχολεία βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο.
Τον Νοέμβριο του 2020 πήρε μέρος σε διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε η εταιρεία BIC με εκπαιδευτικούς από πολλά κράτη και ανακηρύχθηκε μία από τις δέκα κορυφαίες εκπαιδευτικούς στον κόσμο.