Ανάπτυξη ήταν και πάει

Εξαερώνονται με πάταγο ένα-ένα τα αφηγήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα βέβαια οι υποσχέσεις για άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Νεκροθάφτης των κυβερνητικών υποσχέσεων ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, του οποίου οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας υποβαθμίζονται σημαντικά, τόσο που αν επιδεινωθεί η διεθνής συγκυρία ακουμπούν την ύφεση.

Με βασικό σενάριο ανάπτυξης το 3,8% που μπορεί να υποχωρήσει και στο 2,8%, με επιτάχυνση του ετήσιου πληθωρισμού ακόμη και στο 7% και πρωτογενές έλλειμμα και το 2022, το οποίο αναμένεται απλώς να μειωθεί, η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στη δραματική αύξηση του κόστους ενέργειας και βασικών αγαθών, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Ταυτόχρονα μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από το πολυδιαφημισμένο και πολλά υποσχόμενο από τα κυβερνητικά στελέχη πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» του οποίου τα διαρθρωτικά προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια.

Και αυτό γιατί ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού, οικονομικής επιβράδυνσης και συνεχώς αυξανόμενων επιτοκίων δανεισμού δημιουργεί αναστολές στη λήψη επιχειρηματικού ρίσκου σε τέτοιο βαθμό που κινδυνεύουν να χαθούν δισεκατομμύρια από τα κονδύλια (όταν και όποτε αυτά δοθούν) του Ταμείου Ανάπτυξης.

Οι «σοφοί» του Μαξίμου και της πλατείας Συντάγματος μπροστά στο διαγραφόμενο μεγαλοπρεπές φιάσκο βρήκαν τη λύση της άμβλυνσης των κριτηρίων ένταξης επενδυτικών σχεδίων στο «Ελλάδα 2.0», μόνο που και εδώ βρίσκουν μπροστά τους τις τράπεζες, οι οποίες δεν φαίνονται διατεθειμένες να δώσουν τα αναγκαία δάνεια με ασαφείς όρους.

Το επικοινωνιακό παραμύθι της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ισχυρή ανάπτυξη διαλύθηκε με πάταγο, ενώ ως αποτέλεσμα της πολιτική της μένουν οι δραματικές αυξήσεις στην ενέργεια και στα βασικά προϊόντα διατροφής, τα συνεχώς αυξανόμενα λουκέτα μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι απολύσεις και η κατακρήμνιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.