Αναπτύσσουν τη… φτωχοποίηση

Αναπτύσσουν τη… φτωχοποίηση

Αλαλαγμοί, θριαμβολογίες, πανηγυρισμοί. Αλλά και ψέματα, ανακρίβειες και δημιουργική λογιστική. Είναι ακριβώς οι λέξεις που περιγράφουν όλα όσα διαδραματίστηκαν σε επικοινωνιακό επίπεδο μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη του β΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους. Μέχρι που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης θριαμβολόγησε για ανάκαμψη τύπου V μετά την πανδημία.

Ολο το κυβερνητικό αφήγημα στηρίζεται στη διετία 2020-2021. Ως γνωστόν η πανδημία που σάρωνε τον κόσμο πάτησε το κουμπί του στοπ στην παγκόσμια οικονομία. Αρα η σύγκριση θα πρέπει να γίνει με όρους κανονικότητας και για να γίνει αυτό πρέπει να ανατρέξουμε στο β΄ τρίμηνο του 2019. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και στο πεδίο του τουρισμού η όλη φετινή προσπάθεια γίνεται ώστε να επιτευχθούν τα μεγέθη του 2019 όσον αφορά το άμεσο τουριστικό προϊόν, που ανήλθε τότε στα 18,4 δισ. ευρώ.

Η ερώτηση που τίθεται είναι: αυξήθηκε το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019; Η απάντηση είναι καταφατική και δη εντυπωσιακή. Ναι, αυξήθηκε αφού η ΕΛΣΤΑΤ μέτρησε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) για τους μήνες Απρίλιο – Μάιο – Ιούνιο του 2022 στα 52,52 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019 είχε μετρηθεί στα 46,81 δισ. ευρώ. Αυτό μας κάνει μια αύξηση της τάξης του 10,87%! Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό, θα αναφωνήσει κάποιος. Ομως εντός του συγκεκριμένου τριμήνου εκταμιεύτηκε (στις 8 Απριλίου) η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού ποσού 3,6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 1,72 δισ. αφορά επιδοτήσεις και 1,84 δισ. δάνεια). Αν αφαιρέσουμε το συγκεκριμένο ποσό, θα διαπιστώσουμε ότι θολώνει ο κυβερνητικός πανηγυρισμός δεδομένου ότι η ανάπτυξη περιορίζεται από τα 5,71 στα 2,11

δισ. ευρώ (που κι αυτά αποτελούν λογιστική αλχημεία λόγω των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων). Ποσοστιαία μιλάμε για αύξηση της τάξης του 4,6%… Ομως από αυτά θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα έσοδα από φόρους ακίνητης περιουσίας συνολικού ύψους 1,05 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει στο γ΄ τρίμηνο του 2022.

Αναλυτικότερα αν πρόκειται για την πρώτη και δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκαν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα. Οπως προκύπτει από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιούνιο, τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,664 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,05 δισ. ευρώ εξαιτίας της είσπραξης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Αν αφαιρεθεί και το 1,05 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ, τότε βλέπουμε ότι η ανάπτυξη για το β΄ τρίμηνο του 2022 συγκρινόμενη με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 είναι σε απόλυτους αριθμούς 1,2 δισ. ευρώ. Εδώ λοιπόν εισέρχεται ο μεγάλος αποτροπιασμός για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Με βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού, το α΄ εξάμηνο του 2019 εισπράχθηκαν 20,6 δισ. φόρων. Αντίθετα, το α΄ εξάμηνο του 2022 εισπράχθηκαν 26,2 δισ. φόρων! Η «θηριώδης» ανάπτυξη δεν είναι παρά αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης!

Greek statistics… 2022

Εχει υποστηριχτεί από επίσημα χείλη ότι πρόκειται για κρυφό δανεισμό. Οταν λέμε επίσημα χείλη αναφερόμαστε στον Κλάους Ρέγκλινγκ, τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM). Ο λόγος για τα χρέη προς τους ιδιώτες (ύψους 2,3 δισ. ευρώ) και τις παντός είδους εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ (ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2019 μειώνονταν, ακολούθως, με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε ένας καταιγισμός καθυστερήσεων). Ας μη μείνουμε στο γεγονός ότι κάθε φορά οι αξιολογητές των δανειστών μας έκαναν τα στραβά μάτια σε αυτό τον κρυφό δανεισμό. Είναι προφανές ότι έτσι, κι αφού δεν καταβάλλονται, αυξάνεται το ΑΕΠ ανά τρίμηνο. Λογιστικές αλχημείες μιας κυβέρνησης που πορεύεται με το επικοινωνιακό περιτύλιγμα. Στο παρελθόν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή αυτές οι λογιστικές αλχημείες είχαν αποκληθεί Greek statistics και οδήγησαν στον οικονομικό εκτροχιασμό του 2010.

Ανακρίβειες και ψέματα

Στις προεκλογικές πομφόλυγες Μητσοτάκη προεξάρχουσα σημασία είχαν οι επενδύσεις που θα έρεαν δήθεν στη χώρα με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από εκείνον… Μάλιστα στις θριαμβολογίες Σκυλακάκη που επακολούθησαν μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνεται και το ότι οι επενδύσεις δήθεν αυξήθηκαν κατά 37,9% στο β΄ τρίμηνο του 2022 έναντι του β΄ τριμήνου του 2019! Πρόκειται για ανακρίβεια τερατώδους μεγέθους. Ο ακαθάριστος σχηματισμός

κεφαλαίου, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, ανήλθε το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε 7,63 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 είχε διαμορφωθεί στα 6,17 δισ. ευρώ. Προκύπτει λοιπόν μια αύξηση της τάξης του 19,2%. Ομως υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά. Τότε δεν ήταν σε ισχύ η «βροχή ευρώ» από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με βάση τις εκτιμήσεις, από τα 20 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτούν συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει μια «μόχλευση» της τάξης των 60 δισ. ευρώ. Αυτά τα κονδύλια έχουν ήδη αρχίσει να εισέρχονται στην ελληνική οικονομία. Συνεπώς η αύξηση του 1,46 δισ. ευρώ (ή 19,2%) μάλλον χαρακτηρίζεται ισχνή και δεν συνιστά αιτία πανηγυρισμών αλλά έντονου σκεπτικισμού…

Documento Newsletter