Ανάμεικτες οι εκτιμήσεις του Βελγικού τύπου για την Ελλάδαα

Ανάμεικτες οι εκτιμήσεις του Βελγικού τύπου για την Ελλάδαα

Με αναφορές τόσο στη συζήτηση που έγινε χθες στην ευρωβουλή για το ελληνικό ζήτημα, όσο και στη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ περί αναστολής της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων υπέρ της Ελλάδας καλύπτει ο σημερινός βέλγικός, αλλά και ο εξειδικευμένος στα ευρωπαϊκά θέματα Τύπος τις εξελίξεις που σχετίζονται με την ελλην

«Καθυστέρηση στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στη βελγική εφημερίδα De Tijd που παραπέμπει στην σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ντάισελμπλουμ και εκφράζει την εκτίμηση ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να διαρκέσει μέχρι την ‘Ανοιξη. Επισημαίνεται εξάλλου πως την διαδικασία ?παγώματος’ των μέτρων κίνησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ο οποίος, όπως ειδικότερα σημειώνεται, «ενοχλήθηκε» από τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, ο οποίος θεώρησε ότι έχει τα περιθώρια να προχωρήσει σε παροχές προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Για «νέο μπρα ντε φερ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της ΕΕ» κάνει εξάλλου λόγο η εφημερίδα L’ ECHO, ενώ ο EUOBSERVER σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι πιστωτές ανταλλάσσουν βέλη επί της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», άρθρο επισημαίνει ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) να αναστείλει τα πρόσφατα συμφωνηθέντα ελληνικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους καταδεικνύει τις αυξανόμενες διαιρέσεις μεταξύ των πιστωτών επί της Ελλάδας. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η σχετική συζήτηση αποτελεί απόρροια της επιμονής της Γερμανίας, ενώ από την άλλη, ο Επίτροπος Mοσκοβισί αμφισβήτησε την απόφαση περί αναστολής. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είχαν συμφωνηθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης και δεν θα πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτηση από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνέχεια.

Πηγή της ΕΕ είπε εξάλλου στον EUobserver ότι οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού για την ενίσχυση των συνταξιούχων και τη μείωση του ΦΠΑ δεν είναι σύμφωνες με το πρόγραμμα διάσωσης, επειδή δεν είχαν συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα και δεν αντισταθμίζονται από ισοδύναμα μέτρα. Η έκπτωση του ΦΠΑ θα μπορούσε να γίνει κατανοητή καθώς τα νησιά είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, πρόσθεσε η πηγή.

Το δημοσίευμα επισημαίνει στη συνέχεια ότι το ζήτημα που ανέκυψε με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έρχεται καθώς η Επιτροπή και το ΔΝΤ ανταλλάσσουν δημοσίως κατηγορίες σχετικά με την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, παραθέτοντας το γνωστό άρθρο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε ιστολόγιο της ιστοσελίδας του ΔΝΤ και τη σημερινή απάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ Mοσκοβισί μέσω της εφημερίδας Financial Times. Ο Επίτροπος κατηγορεί το ΔΝΤ για ένα «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» το οποίο «κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής».

Αντίστοιχο δημοσίευμα υπάρχει και στη διαδικτυακή πύλη EurActiv, με τίτλο «Η ευρωζώνη βάζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε αναμονή εξαιτίας της διαφωνίας για το δώρο των Χριστουγέννων.

«Βροχή επικρίσεων έναντι των πιστωτών της Αθήνας οι οποίοι κατηγορούνται ότι μετατρέπουν την Ελλάδα σε νομική “no man’s land’, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο έντυπο Agence Europe το οποίο αναφέρεται στην έντονη κριτική που άσκησαν πολλοί ευρωβουλευτές την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, σε βάρους του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς οι θεσμοί αντιτίθενται στην πλήρη αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα, με το ζήτημα να αποτελεί ένα από τα στοιχεία που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως αναφέρεται η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Περβένς Μπερές είπε χθες από το Στρασβούργο ότι είναι «σοκαρισμένη» από τη δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν ισχύει για την Ελλάδα. «Δεν μπορεί να υπάρχουν διπλά μέτρα και σταθμά», σημείωσε η ίδια, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της ΔΟΕ είναι υπέρ της πλήρους αποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα

Ετικέτες

Documento Newsletter