Ανάλυση Guardian: Η πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ πυροδοτεί την περιφερειακή σύγκρουση – Πάτημα στον Νετανιάχου για σκληρή απάντηση

Το βράδυ της Τρίτης, η θέα των πυραύλων που έπεφταν στο Τελ Αβίβ ήταν το πιο σαφές σημάδι που μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι η περιφερειακή σύγκρουση που τόσο πολύ ανησυχούσε τον τελευταίο χρόνο μπορεί τελικά να έχει πυροδοτηθεί, γράφει σε ανάλυσή του ο Guardian.

Παρά το ότι δεν υπήρξαν θύματα, το γεγονός ότι στοχοθετήθηκαν πόλεις θα είναι κρίσιμο για την απάντηση του Ισραήλ. Μετά την επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο, τα αντίποινα ήταν σε μεγάλο βαθμό εκτελεστικά. Ο μόνος στόχος που χτυπήθηκε στο εσωτερικό του Ιράν ήταν ένα φυλάκιο της αεράμυνας σε μια στρατιωτική βάση κοντά στο Ισφαχάν.

Αφού οι Ισραηλινοί πολίτες απειλήθηκαν με τόσο ξεκάθαρο τρόπο το βράδυ της Τρίτης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να απαντήσει με πολύ πιο ολοκληρωμένο τρόπο. Οι στρατηγικές επιλογές έχουν ήδη καταρτιστεί, ώστε να είναι έτοιμες για να τις αποφασίσει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, και ο κατάλογος των στόχων αναμένεται να είναι σημαντικός. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, από την πρώτη στιγμή της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους, ήταν ένας πρωθυπουργός που έως τότε ήταν με την πλάτη στον τοίχο, και προσπαθούσε να βρει συμμάχους. Έναν χρόνο μετά, ούτε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το Ιράν θα του έδινε στο… πιάτο την… ευκαιρία που έψαχνε, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο ίδιος, από την πρώτη στιγμή της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους, ήταν ένας πρωθυπουργός που έως τότε ήταν με την πλάτη στον τοίχο, και προσπαθούσε να βρει συμμάχους. Έναν χρόνο μετά, ούτε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το Ιράν θα του έδινε στο… πιάτο την… ευκαιρία που έψαχνε, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι πύραυλοι του Ιράν που έπεσαν στο Ισραήλ το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το αιματοκύλισμα της Χαμάς, ήταν ένα ξεκάθαρο σημάδι πως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που όλοι φοβούνταν, παίρνει νέες διαστάσεις.

«Κήρυξη πολέμου» ότι το Ιράν στοχοποποίησε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Ισραήλ

O Guardian αναφέρει στην ανάλυσή του πως σε αντίθεση με την επίθεση του περασμένου Απριλίου, αυτή τη φορά το Ιράν έβαλε στόχο πυκνοκατοικημένες περιοχές, με τα ισραηλινά ΜΜΕ του Ισραήλ να κάνουν λόγο για «κήρυξη πολέμου».

Το Ιράν έβαλε στο στόχαστρο πόλεις, που κατά τον Guardian, είναι κάτι σοβαρό και κρίσιμο για την απάντηση του Ισραήλ η οποία «ίσως και να μην είναι συμβολική». Αυτό έχουν δείξει άλλωστε οι τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ θα μπορούσε, ίσως, στη λίστα των νέων στόχων να είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Λίγη ώρα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για επιφυλακή και έστειλε μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό του Ισραήλ. Νωρίτερα, ίσως για να στερήσουν από την Τεχεράνη το στοιχείο του αιφνιδιασμού, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει πως το Ιράν ετοιμάζει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ.

Ενδεχομένως να ήταν μια προσπάθεια των ΗΠΑ να κερδίσουν λίγο από το χαμένο πρεστίζ τους, καθώς απέτυχαν να απελευθερώσουν τους ομήρους από τη Γάζα ή να πετύχουν κατάπαυση πυρός, τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο. Σύμφωνα πάντα με τον Guardian, από τη Νέα Υόρκη, όπου έγινε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή για την επίθεση που εξόντωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ και κορυφαίο συνεργάτη του Ιράν, Χασάν Νασράλα. Είχε προηγηθεί, πριν μερικούς μήνες, η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ενώ βρισκόταν στην Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ πήραν αποστάσεις όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, και το Ισραήλ επιτέθηκε με σφοδρότητα στους Παλαιστίνιους, σκοτώνοντας αμάχους, κάνοντας τον Νετανιάχου να δείχνει απομονωμένος. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε, αλλά απέτυχε να μεσολαβήσει τόσο στο να απελευθερωθούν οι όμηροι όσο και να μην εξαπλωθεί η σύγκρουση.

Μετά την πρώτη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να συγκρατήσουν την απάντηση της κυβέρνησης Νετανιάχου. αλλά είχαν προειδοποιήσει την Τεχεράνη ότι δεν θα μπορούσαν να το επαναλάβουν.

Δεδομένης της επίθεσης του Ιράν σε ισραηλινές πόλεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να μην μπορεί να περιορίσει το Ισραήλ και πως ο Νετανιάχου κάνει μια «ολική επαναφορά».

Ο μεγάλος στόχος του Νετανιάχου: Να καταστρέψει το πυρηνικό του πρόγραμμα του Ιράν

Ο Guardian τονίζει πως η Ουάσινγκτον δύσκολα θα μπορέσει πλέον να συγκρατήσει τις ενέργειές του, ενώ ταυτόχρονα οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα δυσκολευτούν να επιμένουν στην αποπομπή του.

Κατά τον Guardian, ο Νετανιάχου είναι πολύ κοντά σε έναν μεγάλο στόχο του, να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο με το Ιράν ώστε να καταστρέψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης (1/10) έφερε στην επιφάνεια και το φόβο πως στο μέλλον, οι πύραυλοι της Τεχεράνης που θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές, θα μπορούν μέσα σε 12 λεπτά να φτάνουν σε ισραηλινούς στόχους.

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά των Χαμάς και Χεζμπολάχ θα γίνουν επιχείρημα των Ιρανών πολεμοχαρών ότι μόνο με ένα πυρηνικό όπλο θα μπορεί το Ιράν να παραμείνει ασφαλές. Και αυτό, με τη σειρά του, θα ενισχύσει τις εκκλήσεις στο Ισραήλ για προληπτικό πόλεμο.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ επηρεάζουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο Guradian σημειώνει ότι συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, όλοι στρέφονταν στις ΗΠΑ. Ωστόσο, με τη χώρα να οδεύει προς εκλογές και τον Τζο Μπάιντεν να μοιάζει αδύναμος (ειδικά μετά την «αποπομπή» του από την προεδρική κούρσα), τόσο που ο Νετανιάχου δεν είχε ενημερώσει για σημαντικά πλήγματα, είναι αβέβαιο τι θα γίνει.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν φωνές από το αμυντικό κατεστημένο, για προληπτική δράση κατά του Ιράν και του πυρηνικού οπλοστασίου του. Κατά τον Guardian, οι φωνές αυτές αναμένεται να αυξηθούν.

Ο «απρόβλεπτος» παράγοντας, Ντόναλντ Τραμπ

Τέλος, ο Guardian σημειώνει ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει κινηθεί πολύ προσεκτικά σχετικά με τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος η Κάμαλα Χάρις, αναμένεται να κάνει το ίδιο, αλλά με λιγότερο συναισθηματικό δέσιμο με το Ισραήλ. Η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή θα βλάψει τις πιθανότητές της να διαδεχθεί τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και θα φέρει πιο κοντά την προοπτική της επιστροφής στην ηγεσία των ΗΠΑ του μεγαλύτερου απρόβλεπτου παράγοντα, που ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ.

Ετικέτες