Ανάλυση CNN: Μήνυμα των ΗΠΑ στο Ιράν η επίθεση με βομβαρδιστικό stealth B-2 κατά των Χούθι

Ανάλυση CNN: Μήνυμα των ΗΠΑ στο Ιράν η επίθεση με βομβαρδιστικό stealth B-2 κατά των Χούθι
(Staff Sgt. Joshua Smoot/U.S. Air Force via AP)

Μήνυμα στο Ιράν και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή εν μέσω της αντιπαράθεσης της Τεχεράνης με το Ισραήλ φαίνεται ότι έστειλαν οι ΗΠΑ με την επίθεση που εξαπέλυσαν κατά των Χούθι στην Υεμένη με ένα από τα σημαντικότερα και ακριβότερα αεροσκάφη που διαθέτουν, τα βομβαρδιστικά stealth τύπου B-2 Spirit.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει μόλις 19 τέτοια βομβαρδιστικά, ικανά να ρίξουν πυρηνικές βόμβες, κόστους 2 δισ. δολαρίων έκαστο. Η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιστρατεύσει B-2 Spirit για να πλήξει μια σιιτική οργάνωση ανταρτών που δεν διαθέτει τόσο προηγμένα οπλικά συστήματα «εκ πρώτης όψεως φαντάζει υπερβολική», σχολιάζει σε ανάλυσή του το CNN.

Η Ουάσινγκτον είχε αρκεστεί τον περασμένο χρόνο στην εκτόξευση πυραύλων από αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην περιοχή κατά στόχων των Χούθι, ενώ υπέστησαν ελάχιστη έως και καμία ζημιά στα σκάφη τους.

Μήνυμα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ με αποδέκτρια την Τεχεράνη

Τα λόγια του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κατά την ανακοίνωση της επίθεσης ήταν αποκαλυπτικά:

«Αυτή ήταν μια μοναδική επίδειξη της ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να στοχεύουν εγκαταστάσεις τις οποίες οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να κρατήσουν μακριά, ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά θαμμένες στο υπέδαφος, σκληρές ή οχυρωμένες είναι».

Είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση… για να αποτρέψει επιθέσεις εναντίον αμάχων και των περιφερειακών εταίρων μας».

Αυτές οι λέξεις παραπέμπουν στο Ιράν με δύο τρόπους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNN.

Μεγάλο μέρος των πυρηνικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης θεωρείται ότι βρίσκεται σε προστατευμένες, υπόγειες εγκαταστάσεις. Και δεν υπάρχει πιο σημαντικός «περιφερειακός εταίρος» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή από το Ισραήλ.

Καθώς ο κόσμος αναμένει τα αντίποινα του Ισραήλ για τα πλήγματα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν την 1η Οκτωβρίου, η Ουάσινγκτον στέλνει ένα μήνυμα στην Τεχεράνη ότι θα ανεχθεί μόνο περιορισμένη περαιτέρω δράση εναντίον του Ισραήλ.

Η τελευταία γνωστή πολεμική αποστολή ενός βομβαρδιστικού B-2 ήταν τον Ιανουάριο του 2017. Θα ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι ΗΠΑ περίμεναν περισσότερα από επτά χρόνια -και ένα χρόνο μετά την έναρξη της αντιπαράθεσης με τους Χούθι- για να στείλουν ένα δαπανηρό μήνυμα στην ομάδα και μόνο.

Διαβάστε επίσης:

Επιχείρηση διαγραφής της δημοσιογραφίας – «Τείχος» για την ελευθεροτυπία, μετά το αδιανόητο αίτημα του Αριστείδη Φλώρου της Energa


Νέα δημοσιεύματα για Τσίπρα-Βενιζέλο: Το δείπνο με οργανωτή τον Μαραντζίδη


Ποιο κράτος δικαίου;


Νοσοκομεία: Πανελλαδική 24ωρη απεργία – Τι απαιτούν οι γιατροί για τη Δημόσια Υγεία


Ολιστική σύγκρουση Καραμανλή – Σαμαρά με Μητσοτάκη



Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter