ΗΠΑ: Πώς η απόπειρα κατά Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα στο προεκλογικό τοπίο – Αναλύσεις NYT και BBC

ΗΠΑ: Πώς η απόπειρα κατά Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα στο προεκλογικό τοπίο – Αναλύσεις NYT και BBC

Μια χούφτα σφαίρες μπορεί να μην είχαν ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια το βράδυ του Σαββάτου, αλλά σκότωσαν έναν συμμετέχοντα στη συγκέντρωση και τραυμάτισαν βαριά άλλους δύο. Έχουν επίσης διχάσει την προεδρική εκστρατεία του 2024, πλήττοντας τον κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό της χώρας. Η ψευδαίσθηση της εσωτερικής ασφάλειας στην αμερικανική πολιτική – χτισμένη εδώ και δεκαετίες – έχει καταρρεύσει δραματικά.

Τα παραπάνω αναφέρει σε μια πρώτη του ανάλυση το BBC υπενθυμίζοντας ότι από τότε που ο Ρόναλντ Ρίγκαν πυροβολήθηκε από τον John Hinkley Jr το 1981, δεν υπήρξε τέτοια δραματική πράξη βίας εναντίον ενός προέδρου – ή προεδρικού υποψηφίου.

Αυτή η πράξη οδηγεί πίσω σε μια πιο σκοτεινή εποχή στην ιστορία των ΗΠΑ, πριν από περισσότερο από μισό αιώνα, όταν δύο αδελφοί  Κένεντι –ένας πρόεδρος και ένας υποψήφιος για προεδρία- έπεσαν νεκροί από σφαίρες δολοφόνων. Οι ηγέτες των πολιτικών δικαιωμάτων όπως ο Medgar Evers, ο Martin Luther King Jr και ο Malcolm X έχασαν επίσης τη ζωή τους σε πολιτική βία.

Σαν σήμερα, η δεκαετία του 1960 στιγματίστηκε από έντονη πολιτική πόλωση και δυσλειτουργία, όταν ένα πυροβόλο όπλο και ένα άτομο που ήταν πρόθυμο να το χρησιμοποιήσει θα μπορούσε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αντίκτυπος που θα έχουν τα γεγονότα του Σαββάτου στην Αμερική – και στον πολιτικό της λόγο. Ήδη, υπήρξαν κάποιες διακομματικές εκκλήσεις για πάγωμα της ρητορικής μίσους και εθνική ενότητα.

Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν – ο πιθανός αντίπαλος του Τραμπ τον Νοέμβριο – εμφανίστηκε στις κάμερες στο Ντέλαγουερ για να κάνει μια δήλωση στον Τύπο.

«Δεν υπάρχει μέρος στις ΗΠΑ για τέτοιου είδους βία. Είναι άρρωστο», είπε. «Δεν μπορούμε να είμαστε έτσι. Δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό».

Ο πρόεδρος μίλησε αργότερα τηλεφωνικά με τον πρώην πρόεδρο. Διέκοψε το Σαββατοκύριακο που είχε διακοπές στην παραλία και επέστρεψε στον Λευκό Οίκο αργά το βράδυ του Σαββάτου.

NYT: Σοβαρή προειδοποίηση της απειλής που συνιστά η πολιτική βία για τη δημοκρατία

“Οι Αμερικανοί έλαβαν μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση της απειλής που συνιστά η πολιτική βία για τη δημοκρατία μας”, αναφέρουν οι New York Times, στην άμεση ανάλυσή τους, λίγες ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας από έναν 20χρονο άνδρα κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που ετοιμαζόταν να μιλήσει σε υποστηρικτές του σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια

Η εφημερίδα, εκτός από τον αυτονόητη αλλά απαραίτητη υπενθύμιση για μία χώρα σε προεκλογική περίοδο με τόσο μεγάλη πόλωση, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης εκλογών μέσω της βίας είναι απεχθής και ότι η βία είναι αντίθετη με τη δημοκρατία, τονίζει ότι “εναπόκειται πλέον στους πολιτικούς ηγέτες και των δύο κομμάτων, και στους Αμερικανούς ατομικά και συλλογικά, να αντισταθούν σε μια διολίσθηση σε περαιτέρω βία και στον εξτρεμιστικό λόγο που την τροφοδοτεί”.

Και το πιο σημαντικό που υπογραμμίζει είναι ότι η επίθεση του Σαββάτου δεν πρέπει να εκληφθεί ως μια μεμονωμένη πρόκληση ή μια δικαιολογία που θα οδηγήσει σε απλώς μεγαλύτερη πόλωση. “Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι ξεκάθαροι σχετικά ως προς την πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτό το έθνος. Τα γεγονότα του Σαββάτου δεν μπορούν να διαγραφούν ως μια παρέκκλιση. Η βία μολύνει και επηρεάζει την αμερικανική πολιτική ζωή”.

Το 10% υπέρ χρήσης βίας για μη γίνει ο Τραμπ πρόεδρος

Εξτρεμιστικός λόγος που εξαπλώνεται αφιλτράριστα μέσω του διαδικτύου, πράξεις βίας, εύκολη πρόσβαση στα όπλα: όλα αυτά συνθέτουν μια ανησυχητική εικόνα της Αμερικής στην οποία προστίθεται και ένα εξίσου ανησυχητικό εύρημα από έρευνα του ερευνητικού ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Σικάγο Chicago Project on Security and Threats την οποία επικαλούνται οι NYT. Στην εν λόγω έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, το 10% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η χρήση βίας θα ήταν δικαιολογημένη για να αποτρέψει τον Ντόναλντ Τραμπ να γίνει πρόεδρος και στον αντίποδα ότι το 7% είπε ότι η χρήση βίας θα ήταν δικαιολογημένη για να επιστρέψει ο Τραμπ στην προεδρία.

Διαβάστε επίσης

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Η στιγμή που η σφαίρα διατρυπά στο αυτί του (Video)

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς δράστης της επίθεσης – Τι ανακοίνωσε το FBI

Ντόναλντ Τραμπ: Απόπειρα δολοφονίας από 20χρονο σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια (Videos)

Μαφία διαπλοκής ΥΠΠΟ προστασία – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Αγρια συμπλοκή οπαδών, έπεσαν πυροβολισμοί – Τρεις τραυματίες, 72 προσαγωγές

Πληθωρισμός κερδών και όχι μισθών – Oι επιχειρήσεις αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους σε βάρος καταναλωτών και εργαζομένων

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη στο CNN: Αναφέρθηκε σε μια φανταστική χώρα, είδε μέχρι και… 4ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: Η ανατριχιαστική απειλή του δράστη για να πείσει την 37χρονη να γυρίσει σπίτι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter