Ανάλυση: Γιατί η Τερέζα Μέι πάει στις κάλπες;

Kάνοντας πολιτική στροφή 180_x000D_
μοιρών η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι εξήγγειλε πρόωρες εκλογές για την 8η Ιουνίου. 

Γιατί ; Διότι αν νικήσει, όπως πιστεύει, θα αυξηθεί η διαπραγματευτική της ισχύς απέναντι στην Ευρωπαΐκή Ένωση (ΕΕ). Και αυτό διότι δεν θα είναι μια μη εκλεγμένη πρωθυπουργός, αλλά θα έχει την στήριξη τόσο της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού όσο και των μελών του κοινοβουλίου, ώστε να διαχειριστεί τα ακανθώδη και πολύπλοκα ζητήματα του Brexit. Ετσι θα νομιμοποιείται να «παζαρέψει» με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο πιο άνετα και, κατά την εκτίμησή της, πιο αποτελεσματικά, κατά την προσεχή διετία.

Αυτή είναι η βάση της ανάλυσης στην οποία προέβη η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ, σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δημόσιου ειδησεογραφικού φορέα της Βρετανίας.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο της κυρίας Κούενσμπεργκ :

«Οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν το 2020». Αυτό υποστήριζε μέχρι πρότινος η Τερέζα Μέι, η οποία μόλις έκανε μια τεράστια πολιτική στροφή.

Για μήνες η ίδια και η ομάδα των στενών συνεργατών της υποτιμούσαν την προοπτική της πρόωρης κάλπης. Οι λόγοι ήταν απλοί. Δεν ήθελαν να δημιουργήσουν αστάθεια κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εν όψει Brexit. Δεν ήθελαν να εμπλακούν στην τεχνική διαδικασία παράκαμψης του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επίσης ήθελαν να αποφύγουν τον απρόβλεπτο χαρακτήρα μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Πολλοί στο Συντηρητικό Κόμμα πίστευαν ότι ήταν πολύ μικρή η πιθανότητα για το κόμμα των Εργατικών να οργανωθεί και να αντεπιτεθεί πριν από το 2020, γεγονός που θα επέτρεπε στους Συντηρητικούς να συνεχίσουν έως τότε ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν ακόμη και με μεγάλη πλειοψηφία. Υπήρχε, επιπλέον, η επιθυμία για την Τερέζα Μέι να δείξει ότι είναι η πρωθυπουργός που τηρεί τις δεσμεύεσεις της.

Όμως, η αδυσώπητη πολιτική λογική αποδείχθηκε πολύ δελεαστική για να αντισταθεί κανείς.

Κερδίζοντας μέρα με τη μέρα μια μικρή πλειοψηφία, οι Συντηρητικοί βουλευτές απέκτησαν σημαντική δύναμη για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να κάνει πίσω σε μια σειρά ζητημάτων.

Οι εκλογικές καμπάνιες μπορεί να είναι εξαιρετικά απρόβλεπτες, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση των Τόρις, κάτι που, αν συμβεί, θα λύσει το πρόβλημα των εσωκομματικών αντιδράσεων.

Και παρότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός εκλέγεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όσο πλησιάζουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, ο λόγος της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες – καθώς και στο Γουέστμινστερ– θα είναι πιο ισχυρός, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Όπως φάνηκε τα τελευταία χρόνια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για τα πολιτικά δρώμενα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς ακόμη και οι υπουργοί της κυβέρνησής της βρίσκονταν στο σκοτάδι, ως προς την στροφή στις κάλπες, έως σήμερα το πρωί, είναι δύσκολο ακόμη να «διαβάσει» κανείς την Τερέζα Μέι. »