Ανακολουθίες και ψέματα για το ταξίδι Δένδια στη Λιβύη

Ανακολουθίες και ψέματα για το ταξίδι Δένδια στη Λιβύη

Πέπλο μυστηρίου αλλά και έλλειμμα ενημέρωσης με περίεργες πτυχές συνεχίζει να καλύπτει το ταξίδι Δένδια στη Λιβύη με τα γνωστά αποτελέσματα.

Καταρχάς, η σιωπή του Μαξίμου που εκφράστηκε με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ» κατά πολλούς λέει πολλά. Ενδεχομένως ότι το Μαξίμου θέλει να κρατήσει αποστάσεις από το ταξίδι Δένδια.

Το πραγματικό όμως ερώτημα είναι τι ήθελε ο κ. Δένδιας στη Λιβύη αυτήν την περίοδο. Να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τους όποιους δίαυλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση στα ανατολικά, να ανοίξει το μείζον θέμα της συμφωνίας για ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών ή απλά να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στη λεγόμενη διπλωματία των εμβολίων;

Το έτερο ερώτημα είναι η επικοινωνία Μητσοτάκη, Αντονι Μπλίνκεν κόμισε κάτι στη χώρα μας στις σχέσεις της με τη Λιβύη. Όλα τα παραπάνω όμως πλην της διπλωματίας των εμβολίων προϋποθέτουν τη συνεννόηση Μαξίμου, ΥΠΕΞ ή αλλιώς Μητσοτάκη, Δένδια.

Εκ του αποτελέσματος κάτι δεν πήγε καλά. Διότι είναι πρωτόγνωρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ να μη βγαίνει από το αεροπλάνο. Από τότε και ένα ακόμη ερώτημα πλανάτε πάνω από την Ακαδημίας 1: ο πραγματικός λόγος που ο κ. Δένδιας έδωσε εντολή στον πιλότο του αεροπλάνου του να συνεχίζει αμέσως για Βεγγάζη ήταν όντως ότι δεν ήθελε να δει την υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης Ναιλά Μανγκούς, επειδή ήταν εκείνη που υπέγραψε το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο το 2019; Διότι τουλάχιστον το έγγραφο του MOU δεν φέρει την υπογραφή Μανγκούς αλλά του υπουργού πετρελαίου και αερίου της αφρικανικής χώρας Μοχάμεντ Ουν!

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια του Μαξίμου να βρει σωσίβιο στην εξόρυξη υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης, το ταξίδι Δένδια στη Λιβύη και η χάραξη ΑΟΖ με τη χώρα αυτή, τα δημοσιεύματα για παρακολούθηση Δένδια από το Predator και για έντονη δυσφορία που τον έφτασε στα όρια της παραίτησης και η δήλωσή του από τις Βρυξέλλες για σχέση εμπιστοσύνης με τον πρωθυπουργού συνθέτουν ένα περίεργο ομολογουμένως παζλ κατώτερο των περιστάσεων και των αναγκών της χώρας και της εξωτερικής της πολιτικής σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του υπογράμμισε πως «η ντροπιαστική και απαράδεκτη εικόνα να τίθεται ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας προκλητικά προ τετελεσμένων από την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, μαρτυρά δυστυχώς την αδύναμη διεθνή εικόνα της χώρας και της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά και την έλλειψη σχεδιασμού σε ένα τόσο σημαντικό ταξίδι».

Documento Newsletter