Ανακοίνωση – καταπέλτης από δεκάδες Ευρωβουλευτές για τη Μόρια

Ανακοίνωση – καταπέλτης από δεκάδες Ευρωβουλευτές για τη Μόρια

Ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για την Μόρια

«Η ΕΕ συνεχίζει να θέλει μόνο να δίνει κονδύλια, προκειμένου οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, να μείνουν όσο το δυνατόν πιο μακριά της», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που φέρει τις υπογραφές Ευρωβουλευτών μελών ων Επιτροπών Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) αλλά και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) από τρεις Ευρωομάδες, οι οποίοι αναζητούν τα αίτια της μεγάλης καταστροφής στη Μόρια, απαιτώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβουν τις βαρύτατες ευθύνες τους.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων καταθέτουν μια σειρά από προτάσεις για τα επόμενα κρίσιμα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα του προσφυγικού.

Παράλληλα τέλος, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζουν τον επιθετικό ρόλο της Τουρκίας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα δηλώνουν: «Όπως επισημαίνεται και στη δήλωση των Ευρωβουλευτών, όσο συνεχίζουν οι πολιτικές που αποδέχονται την εργαλειοποίηση των ανθρώπων, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί. Τώρα είναι η ώρα η ΕΕ να δείξει ισχυρότερη και έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση του προσφυγικού, στηρίζοντας την Ελλάδα και τους πρόσφυγες.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζουμε ότι και σε αυτόν τον τομέα είναι απαραίτητο η Ευρώπη να αναγνωρίσει τον ρόλο και τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας και να αναλάβει την απαραίτητη δράση σε όλους τους τομείς των σχέσεων μαζί της.»

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η κατάσταση στη Λέσβο έβαινε για καιρό επιδεινούμενη και πλέον είναι πιο φρικτή από ποτέ άλλοτε. Μετά τη χθεσινοβραδινή πυρκαγιά στη Μόρια, 13 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στον δρόμο, χωρίς να έχουν που να πάνε.

Τόσο οι αιτούντες άσυλο, όσο και ο ντόπιος πληθυσμός υποφέρουν από τις συνεχιζόμενες πολιτικές που εφαρμόζονται, οι οποίες, εν γένει, ακολουθούν την προσέγγιση της «Ελλάδας ως Ασπίδα της Ευρώπης», την ίδια στιγμή που στην πραγματικότητα μετατρέπουν τη χώρα σε φυλακή, αγνοώντας τα ουσιαστικά προβλήματα. Η Ευρώπη συνεχίζει να θέλει μόνο να δίνει κονδύλια, προκειμένου οι άνθρωποι που χρειάζονται προστασία, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, να μείνουν όσο το δυνατόν πιο μακριά.

Η συνθήκη της πανδημίας, και οι δυσκολίες που επιφέρει, επιδεινώνουν αυτήν την φρικτή κατάσταση. Και πάλι, οι επιλογές και oi αποτυχίες των πολιτικών της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ, δυσχεραίνουν το πρόβλημα αντί να το επιλύουν: αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υπό τη σκοπιά της δημόσιας υγείας και της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, επέλεξαν να εστιάσουν στη «διαχείριση του μεταναστευτικού», με κυρίαρχο στοιχείο την κράτηση.

Τώρα που όλα κάηκαν, που οι άνθρωποι είναι ακόμη περισσότερο εγκαταλειμμένοι και απεγνωσμένοι, τώρα που όλοι, ντόπιοι και αιτούντες άσυλο είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένοι στην απειλή της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση είναι ανίκανη να χειριστεί την κατάσταση και η ΕΕ προσφέρει, για άλλη μια φορά, μονάχα χρήματα και μόνο για τις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες. Ναι, όλοι θέλουμε οι 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μήνες.

Είναι όμως αυτό αρκετό;

Αυτό που θέλουμε, αυτό που χρειάζεται να γίνει και έχει ήδη καθυστερήσει πολύ, είναι να σταματήσει η υποκρισία και να αναγνωρίσουμε τις συνέπειες των πολιτικών μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Όσο επιτρέπουμε την εργαλειοποίηση ανθρώπων, όσο θέλουμε τα Kράτη Μέλη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ να είναι «ασπίδες» και κέντρα κράτησης, θα αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις. Καταστάσεις όπου ο ανθρωπισμός και οι αξίες μας χάνονται, και για τις οποίες εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι. Καταστάσεις που είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν με μία μικρή αύξηση των κονδυλίων κάθε φορά που προκύπτουν και η Επιτροπή πρέπει να το καταλάβει αυτό!

Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι άμεση δράση και άμεση αλλαγή πολιτικής:

Άμεση δράση αναφορικά με τις επικείμενες αλλά και τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, τόσο για τους αιτούντες άσυλο όσο και για τον ντόπιο πληθυσμό.

Δράση η οποία θα εστιάσει στο θέμα από σκοπιά δημόσιας υγείας και με τρόπο δίκαιο για όλους.

Δράση που θα σημάνει την άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε ασφαλείς δομές στην ενδοχώρα, αλλά ιδιαίτερα στα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ. Και η δράση αυτή θα πρέπει να αφορά όλους τους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το να κάνουμε τα στραβά μάτια μέχρι την επόμενη καταστροφή δεν είναι λύση.

Τέλος, αυτό που πρέπει να κάνει τώρα η Ευρώπη, ακόμα κι αν είναι ήδη αργά είναι να υιοθετήσει και να θέσει σε ισχύ ένα μηχανισμό αυτόματης κατανομής αιτούντων άσυλο. Η Ευρώπη πρέπει, επιτέλους, να λειτουργήσει σύμφωνα με τις αρχές της πραγματικής αλληλεγγύης. Αλληλεγγύη με τα κράτη-μέλη της, αλληλεγγύη με τις τοπικές κοινωνίες, αλληλεγγύη με όσους την έχουν ανάγκη.

Έχοντας επίγνωση του κατεπείγοντος του ζητήματος και με το βλέμμα στραμμένο σε μία μακροπρόθεσμη λύση, ζητούμε να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

-Τα ασυνόδευτα παιδιά, οι οικογένειες και οι γυναίκες πρέπει να μετεγκατασταθούν με προτεραιότητα και να τους δοθεί ασφαλές καταφύγιο, εωσότου μεταφερθούν, το συντομότερο δυνατόν, σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

-Οι αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να τοποθετούνται σε κέντρα κράτησης, αλλά να μεταφέρονται σε ασφαλή, ανοιχτά καταφύγια στην ενδοχώρα και η ΕΕ οφείλει να εξασφαλίσει τη μεταφορά τους στα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη, ως έμπρακτη χειρονομία αλληλεγγύης προς τους ίδιους και την Ελλάδα.

-Πρέπει να διενεργηθεί έρευνα ως προς τα αίτια αυτού του σοβαρού συμβάντος.

-Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να προστατεύονται από βίαιες επιθέσεις.

-Οργανισμοί της Κοινωνίας των Πολιτών πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειάζονται, ιδιαίτερα δε σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι Ευρωβουλευτές

Kostas Arvanitis, GUE/NGL

Pernando Barrena, GUE/NGL

Pietro Bartolo, S&D

Malin Björk, GUE/NGL

Clare Daly, GUE/NGL

Cornelia Ernst, GUE/NGL

Dietmar Köster, S&D

Stelios Kouloglou, GUE/NGL

Pierfrancesco Majorino, S&D

Marisa Matias, GUE/NGL

Anne-Sophie Pelletier, GUE/NGL

Manu Pineda, GUE/NGL

Sira Rego, GUE/NGL

Massimiliano Smeriglio, S&D

Tineke Strik, Greens/EFA

Miguel Urban, GUE/NGL

Bettina Vollath, S&D

Sylvia Spurek, S&D

Erik Marquardt Greens/EFA

Damian Boeselager Greens/EFA

Ετικέτες

Documento Newsletter