Στο ρεπορτάζ του Documento «Έλληνες Ρομά: Απροστάτευτοι από τον κορονοϊό και τον ιό του ρατσισμού» αναφέρθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης, επειδή μέσω της εφημερίδας δόθηκε βήμα σε ανθρώπους, ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με τα πλείστα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Ρομά –και- την εποχή της πανδημίας.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφερόμενο στο ρεπορτάζ του Documento, σχολίασε ότι «ακόμη μια ενέργεια προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάσταση των Ρομά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 είναι η συνέντευξη που έδωσε ο Χρήστος Ηλιάδης (σ.σ. είναι εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης και συντονιστής του προγράμματος JUSTROM στην Ελλάδα), σε εφημερίδα η οποία είναι μεταξύ των 8 εφημερίδων με τις καλύτερες πωλήσεις σε εθνικό επίπεδο, στις 18 Απριλίου του 2020. Η συνέντευξη εμφανίστηκε στην κύρια σελίδα, μαζί με αυτή που έδωσε η κ. Αλεξάνδρα Καραγιάννη (σ.σ. η πρώτη δικηγόρος ρομικής καταγωγής στην Ελλάδα και επιστημονική συνεργάτιδα του Συμβουλίου της Ευρώπης) και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελλήνων Ρομά, κ. Βασίλη Πάντζου». Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρθηκε επίσης σε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα που τρέχει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στο οποίο συμμετείχαν τόσο ο κ. Χρήστος Ηλιάδης, όσο και η κ. Αλεξάνδρα Καραγιάννη.
Σχολιάζοντας τη συμμετοχή του στο ρεπορτάζ του Documento, ο κ. Ηλιάδης έδωσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης την παρακάτω δήλώση: «Πήρα αυτή την ευκαιρία να αναφερθώ στις ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ρομά χωρίς ένα κατάλληλο σπίτι κατά τη διάρκεια της πολιτικής του “μένουμε σπίτι”, την ανάγκη να αναπτυχθούν πολιτικές που διασφαλίζουν την πρόσβαση των Ρομά σε βασικές ανάγκες και την ευθύνη που έχουν οι τοπικές αρχές. Τέλος, το γεγονός ότι αυτή η πανδημία δείχνει ότι η πρόσβαση σε δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες θα πρέπει να μπει ξανά στο κέντρο της ατζέντας».
Όπως αναφέρθηκε στο επίμαχο ρεπορτάζ του Documento, οι περίπου 100 χιλιάδες Έλληνες Ρομά που διαβιούν σε συνολικά 354 οικισμούς, πολλοί εκ των οποίων είναι καταυλισμοί, πλήττονται βάναυσα κι αυτή την περίοδο.Χωρίς νερό, ρεύμα, συνωστισμένοι, εκτός εργασίας, επιδομάτων (χωρίς εργασία πώς θα διεκδικήσουν 800 ευρώ;) και οποιασδήποτε πρόβλεψης, οι Ρομά βιώνουν και στην πανδημική κρίση την περιθωριοποίηση. Δεν είναι απροστάτευοι όμως μόνο από τον ιό, αλλά και την κρίση και τον ρατσισμό. Γιατί μπορεί πολλοί να ισχυρίζονται ότι αυτός ο τρόπος ζωής οφείλεται στη νομαδική κουλτούρα των Ρομά, όμως κανείς δεν επιλέγει να ζει σε τέτοιες συνθήκες εξαθλίωσης. Κανείς δεν επιλέγει να είναι αόρατος.
Κανείς δεν επιλέγει επίσης να γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος. Προ ολίγων εβδομάδων η συντριπτική πλειοψηφία των εγχώριων ΜΜΕ αντιμετώπισε τους καταυλισμούς των Ρομά ως «υγειονομικές βόμβες». Όπως όμως είχε αναφέρει και στο επίμαχο ρεπορτάζ ο Χρήστος Ηλιάδης, «ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής, μιας γειτονιάς, ενός καταυλισμού ως υγειονομικής βόμβας είναι λόγος μίσους. Στιγματίζει ακόμη περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι θύτες, αλλά θύματα που βιώνουν αυτήν τη συνθήκη πολύ πιο δύσκολα από εμάς. Η πανδημία δεν πρέπει να οδηγήσει τις ήδη απομονωμένες κοινότητες σε περαιτέρω απομόνωση». Αυτό ουδόλως απασχόλησε τα ελληνικά ΜΜΕ που για ακόμη μια φορά έσπευσαν να επιτεθούν σε ευάλωτες ομάδες, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι χιλιάδες Έλληνες Ρομά, με ευθύνη της Πολιτείας, ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες.
Οι άνθρωποι μένουν «αόρατοι» όταν κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς. Ούτε η Πολιτεία, ούτε η κοινωνία, ούτε τα ΜΜΕ. Το Documento έχει αποδείξει ότι δίνει βήμα σε όλες τις φωνές, συμβάλλοντας από την πλευρά του στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και την προστασία των αδύναμων.