Ανακοινώσεις της Bristol Myers Squibb στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας

Η Bristol Myers Squibb (BMS) κατά τη διάρκεια του ετησίου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO) που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας, στις 19-23 Οκτωβρίου 2018 ανακοίνωσε αποτελέσματα 3 μελετών αναφορικά με το nivolumab σε συνδυασμό με ipilimumab:

Eνθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με προχωρημένη μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστης: Ανακοινώθηκαν τα δεδομένα παρακολούθησης που αξιολογούν το nivolumab ως μονοθεραπεία και το nivolumab σε συνδυασμό με ipilimumab σε ασθενείς με μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα (mUC) που έχουν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν με πλατινούχο σχήμα. (αποτελέσματα από τη Φάσης 1/2 μελέτη CheckMate-032 ).

Σημαντικά μεγαλύτερη επιβίωση χωρίς θεραπεία σε ασθενείς με μη αντιμετωπισμένο στο παρελθόν, προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα: Tα αποτελέσματα μίας νέας ανάλυσης από τη Φάσης 3 μελέτη CheckMate -214, που αποδεικνύουν ότι η θεραπεία με nivolumab σε συνδυασμό με ipilimumab σε ασθενείς που δεν είχαν λάβει θεραπεία στο παρελθόν για προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC) συσχετίστηκε με σημαντικά μεγαλύτερη επιβίωση χωρίς θεραπεία (TFS).

Διαρκές όφελος ως προς την τετραετή επιβίωση σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα : Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (53%) που έλαβαν θεραπεία με τον συνδυασμό nivolumab και ipilimumab επιβίωσαν για τέσσερα έτη, ενώ η διάμεση συνολική επιβίωση (OS) δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Το υψηλότερο ποσοστό των ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με τον συνδυασμό δεν λάμβαναν θεραπεία στα τέσσερα έτη σε σύγκριση με τους ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με το nivolumab ή το ipilimumab μεμονωμένα. Τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια παρακολούθηση μέχρι σήμερα για ασθενείς που έλαβαν συνδυασμό αναστολέων σημείων ελέγχου σε μία φάσης 3, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη (απoτελέσματα από τη Φάσης 3 κλινική μελέτη CheckMate -067).

Συγκεκριμένα:

Το nivolumab σε συνδυασμό με ipilimumab επιδεικνύει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με προχωρημένη μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε δεδομένα παρακολούθησης που αξιολογούν το nivolumab ως μονοθεραπεία και το nivolumab σε συνδυασμό με ipilimumab σε ασθενείς με μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα (mUC) που έχουν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν με πλατινούχο σχήμα. Τα αποτελέσματα από τη Φάσης 1/2 μελέτη CheckMate -032 έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό του nivolumab 1 mg/kg με ipilimumab 3 mg/kg (Ν1:Ι3) εμφάνισαν υψηλότερο ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR) σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν nivolumab 3 mg/kg σε συνδυασμό με ipilimumab 1 mg/kg (Ν3:Ι1) ή nivolumab ως μονοθεραπεία. Οι ασθενείς στη μελέτη ήταν πολυθεραπευμένοι, οι περισσότεροι με τουλάχιστον δύο προηγούμενα θεραπευτικά σχήματα.

Σε ελάχιστο διάστημα παρακολούθησης 7,9 μηνών για την ομάδα επέκτασης ασθενών που έλαβαν Ν1:Ι3, το ORR ήταν 38% (95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI]: 28-49). Για τους ασθενείς που έλαβαν Ν3:Ι1, σε ελάχιστο διάστημα παρακολούθησης 38,8 μηνών το ORR ήταν 27% (95% CI: 19-37), και για τους ασθενείς που έλαβαν nivolumab ως μονοθεραπεία, σε ελάχιστο διάστημα παρακολούθησης 37,7 μηνών το ORR ήταν 26% (95% CI: 16-37).

Η διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) και η συνολική επιβίωση, τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία της μελέτης, ήταν αριθμητικά μεγαλύτερες στην ομάδα της θεραπείας με Ν1:Ι3 (4,9 και 15,3 μήνες, αντίστοιχα [95% CI: 2,7‑6,6 και 10,1‑27,6]) σε σύγκριση με την ομάδα Ν3:Ι1 (2,6 και 7,4 μήνες, αντίστοιχα [95% CI: 1,4‑3,9 και 5,6‑11,0]) και την ομάδα του nivolumab ως μονοθεραπεία (2,8 και 9,9 μήνες, αντίστοιχα [95% CI: 1,5‑5,3 και 7,3‑21,1]).

Αυτά τα δεδομένα από τη μελέτη CheckMate -032 παρουσιάστηκαν σε μία έκτακτη προφορική συνεδρία (Παρουσίαση #LBA32) στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO) 2018 στο Μόναχο της Γερμανίας.

«Τα αποτελέσματα αυτά από τη μελέτη CheckMate -032 υποστηρίζουν τον συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab ως πιθανή υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα που έχουν λάβει στο παρελθόν χημειοθεραπεία με πλατινούχο σχήμα,» δήλωσε ο Jonathan E. Rosenberg, M.D., Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ιατρικής Ογκολογίας του Ουρογεννητικού (Genitourinary Medical Oncology Service) του τομέα Ογκολογίας Συμπαγών Όγκων, Πρόεδρος του Enno W. Ercklentz, του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering της Νέας Υόρκης. «Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν επίσης τη συνεχιζόμενη μελέτη CheckMate -901 του συνδυασμού σε μη προθεραπευμένους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης και προσβλέπουμε στη συνέχιση της έρευνας που θα ωφελήσει περισσότερο αυτόν τον πληθυσμό.»

Το συνολικό προφίλ της ασφάλειας ήταν ανάλογο με αυτό που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες του nivolumab σε συνδυασμό με ipilimumab με αυτά τα δοσολογικά σχήματα. Βαθμού 3 ή 4, σχετιζόμενα με τη θεραπεία ανεπιθύμητα συμβάντα (TRAE) εμφανίστηκαν στο 27%, 31% και 39% των ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με nivolumab ως μονοθεραπεία, Ν3:Ι1 και Ν1:Ι3, αντίστοιχα. Βαθμού 5 TRAE (πνευμονίτιδα) παρατηρήθηκαν σε έναν ασθενή στην ομάδα του nivolumab ως μονοθεραπεία και στην ομάδα Ν3:Ι1. Στην ομάδα Ν1:Ι3 δεν παρατηρήθηκε κανένα TRAE Βαθμού 5. Ο συνδυασμός του nivolumab με ipilimumab ήταν επίσης καλά ανεκτός, με ποσοστό διακοπής 13,0% λόγω TRAE στην ομάδα Ν1:Ι3 και 13% στην ομάδα Ν3:Ι1. Το ποσοστό διακοπής λόγω TRAE στην ομάδα του nivolumab ως μονοθεραπεία ήταν 4%.

«Ο συνδυασμός του nivolumab με ipilimumab έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα με διάρκεια σε ένα ευρύ φάσμα όγκων και συνθηκών θεραπείας και τα δεδομένα αυτά για τον συνδυασμό σε ασθενείς που ζουν με μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα είναι εξίσου ενθαρρυντικά», δήλωσε ο Arvin Yang, M.D., Ph.D., επικεφαλής ανάπτυξης του τομέα μελανώματος και καρκίνων του ουρογεννητικού της Bristol-Myers Squibb. «Αποτελεί δέσμευσή μας η πλήρης διερεύνηση των δυνατοτήτων των σχημάτων που βασίζονται σε ανοσο-ογκολογικές θεραπείες και ανυπομονούμε να διαπιστώσουμε πώς αυτό το σημαντικό σχήμα συνδυασμού μπορεί να ωφελήσει αυτόν τον πληθυσμό ασθενών.»

Bristol-Myers Squibb & Ανοσο-Ογκολογία: Προωθώντας την Έρευνα στην Ογκολογία

Στη Bristol-Myers Squibb, οι ασθενείς αποτελούν το επίκεντρο για οτιδήποτε κάνουμε. Το όραμά μας για το μέλλον της φροντίδας στον καρκίνο εστιάζεται στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων των Ανοσο-Ογκολογικών (I-O) θεραπευτικών προσεγγίσεων για δύσκολα αντιμετωπίσιμους καρκίνους, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βελτιώσουν τις εκβάσεις για αυτούς τους ασθενείς.

Κατέχουμε ηγετική θέση στον τομέα της ολοκληρωμένης επιστημονικής κατανόησης των οδών των καρκινικών κυττάρων και του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω του εκτεταμένου μας χαρτοφυλακίου ερευνητικών φαρμακευτικών ουσιών και εγκεκριμένων παραγόντων. Το διαφοροποιημένο μας πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης μελετά ευρείς πληθυσμούς ασθενών σε περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου με 24 μόρια σε κλινικό στάδιο, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν σε διαφορετικά μονοπάτια του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βαθιά μας εξειδίκευση και οι καινοτόμοι σχεδιασμοί των κλινικών μελετών μας δίνουν τη δυνατότητα να εξελίξουμε τους συνδυασμούς I-O/I-O, I-O/χημειοθεραπείας, I-O/ στοχεύουσας θεραπείας και I-O/ακτινοθεραπείας σε πολλαπλούς τύπους όγκων και ενδεχομένως να παρέχουμε το επόμενο κύμα θεραπειών με μία αίσθηση επείγοντος. Επίσης, συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε στην έρευνα που θα συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση του ρόλου των ανοσολογικών βιολογικών δεικτών και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα βιολογικά χαρακτηριστικά του όγκου ενός ασθενούς για να καθοδηγήσουν τις θεραπευτικές αποφάσεις σε ολόκληρη την πορεία του.

Κατανοούμε ότι για να γίνει πραγματικότητα η υπόσχεση των καινοτόμων θεραπειών, όπως οι ανοσο-ογκολογικές θεραπείες, για το μεγάλο αριθμό ασθενών που ενδέχεται να ωφεληθούν από αυτές τις θεραπείες, δεν απαιτείται μόνο καινοτομία από την πλευρά μας αλλά και στενή συνεργασία με τους πρωτοπόρους ειδικούς στο πεδίο αυτό. Οι συνεργασίες μας με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις υποστήριξης ασθενών και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας συνεισφέρουν στην επίτευξη του συλλογικού μας στόχου που είναι η παροχή νέων θεραπευτικών επιλογών για την εξέλιξη των προτύπων της κλινικής πρακτικής.

Το nivolumab σε συνδυασμό με ipilimumab επιδεικνύει διαρκές όφελος ως προς την τετραετή επιβίωση σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (53%) που έλαβαν θεραπεία με τον συνδυασμό nivolumab και ipilimumab επιβίωσαν για τέσσερα έτη, ενώ η διάμεση συνολική επιβίωση (OS) δεν έχει ακόμη επιτευχθεί

Το υψηλότερο ποσοστό των ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με τον συνδυασμό δεν λάμβαναν θεραπεία στα τέσσερα έτη σε σύγκριση με τους ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με το nivolumab ή το ipilimumab μεμονωμένα

Τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια παρακολούθηση μέχρι σήμερα για ασθενείς που έλαβαν συνδυασμό αναστολέων σημείων ελέγχου σε μία φάσης 3, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη

Η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε τα τετραετή δεδομένα από τη Φάσης 3 κλινική μελέτη CheckMate -067 – την πιο μακροχρόνια παρακολούθηση μέχρι σήμερα – η οποία συνεχίζει να επιδεικνύει διαρκές, μακροχρόνιο όφελος ως προς την επιβίωση με τον πρώτης γραμμής συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab, έναντι του ipilimumab μεμονωμένα, σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα. Με ελάχιστη παρακολούθηση διάρκειας 48 μηνών, τα ποσοστά συνολικής επιβίωσης στα τέσσερα έτη ήταν 53% για τον συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab, 46% για το nivolumab ως μονοθεραπεία και 30% για το ipilimumab ως μονοθεραπεία. Επιπλέον, το ποσοστό των ασθενών που εμφάνισαν πλήρη ανταπόκριση εξακολουθεί να αυξάνεται με ποσοστά πλήρους ανταπόκρισης 21% για το συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab, 18% για το nivolumab ως μονοθεραπεία και 5% για το ipilimumab ως μονοθεραπεία.

Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα μίας ανάλυσης ασθενών που ήταν εν ζωή κατά τη στιγμή της αξιολόγησης στα τέσσερα έτη έδειξαν υψηλότερο ποσοστό ασθενών χωρίς λήψη θεραπείας (δηλ., χωρίς λήψη της θεραπείας της μελέτης ή μεταγενέστερης συστηματικής θεραπείας) στην ομάδα του συνδυασμού (71%) σε σύγκριση με την ομάδα της μονοθεραπείας (50% για το nivolumab και 39% για το ipilimumab). Το προφίλ ασφάλειας για τον συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab στη μελέτη CheckMate -067 στα τέσσερα έτη ήταν ανάλογο με τα προηγούμενα ευρήματα, χωρίς νέα σήματα για την ασφάλεια και χωρίς πρόσθετους, σχετιζόμενους με τη θεραπεία, θανάτους.

Τα δεδομένα από τη μελέτη CheckMate -067 (Παρουσίαση # LBA44) παρουσιάστηκαν σε προφορική παρουσίαση στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO) στο Μόναχο της Γερμανίας, στις 19-23 Οκτωβρίου 2018, με ταυτόχρονη δημοσίευση στο The Lancet Oncology.

«Αυτά τα αποτελέσματα τεσσάρων ετών από τη μελέτη CheckMate -067, τα οποία αντιπροσωπεύουν την πιο μακροχρόνια παρακολούθηση μέχρι σήμερα σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με τον συνδυασμό nivolumab και ipilimumab, ενισχύουν την κατανόηση των πιθανών μακροχρόνιων οφελών για την επιβίωση από τη θεραπεία συνδυασμού, ανεξάρτητα από τα επίπεδα έκφρασης του PD-L1, για την καταπολέμηση αυτής της επιθετικής μορφής μελανώματος» δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης CheckMate -067, F. Stephen Hodi, M.D., διευθυντής του Κέντρου Μελανώματος στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana-Farber και ερευνητής στο Κέντρο Ludwig στο Χάρβαρντ. «Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ποσοστό συνολικής επιβίωσης 53% με οποιαδήποτε διαθέσιμη θεραπεία σε τέσσερα έτη παρακολούθησης σε τυχαιοποιημένη μελέτη φάσης 3.»

«Αυτά τα τελευταία αποτελέσματα από τη μελέτη CheckMate -067 αιτιολογούν περαιτέρω το μακροχρόνιο ερευνητικό πρόγραμμα του συνδυασμού του nivolumab με ipilimumab για την αντιμετώπιση του προχωρημένου μελανώματος» δήλωσε ο Arvin Yang, M.D., Ph.D., επικεφαλής ανάπτυξης στον τομέα του μελανώματος και των καρκίνων του ουρογεννητικού της Bristol-Myers Squibb. «Αυτή η μελέτη προάγει την αποστολή μας που είναι να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση αυτής της επιθετικής μορφής καρκίνου και να προσφέρουμε στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς μία διαρκή και ασφαλή θεραπευτική επιλογή.»

Το nivolumab σε συνδυασμό με ipilimumab οδηγεί σε σημαντικά μεγαλύτερη επιβίωση χωρίς θεραπεία σε ασθενείς με μη αντιμετωπισμένο στο παρελθόν, προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα

H Βristol-Myers Squibb ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μίας νέας ανάλυσης από τη Φάσης 3 μελέτη CheckMate -214, που αποδεικνύουν ότι η θεραπεία με nivolumab σε συνδυασμό με ipilimumab σε ασθενείς που δεν είχαν λάβει θεραπεία στο παρελθόν για προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC) συσχετίστηκε με σημαντικά μεγαλύτερη επιβίωση χωρίς θεραπεία (TFS).

Με ελάχιστη περίοδο παρακολούθησης 30 μηνών, το 36% των ασθενών που έλαβαν τον συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab βρίσκονταν ακόμη στη ζωή χωρίς να χρειάζονται επακόλουθη θεραπεία έναντι του 16% των ασθενών που έλαβαν sunitinib. Στα δύο έτη, από τους ασθενείς που διέκοψαν τη θεραπεία, το 19% των ασθενών που έλαβαν τον συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab έναντι 6% των ασθενών που έλαβαν sunitinib παρέμεναν χωρίς θεραπεία. Τα δεδομένα από την ανάλυση (Παρουσίαση #874P) ανακοινώθηκαν σε αναρτημένη παρουσίαση στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO) 2018 στο Μόναχο της Γερμανίας στις 19‑23 Οκτωβρίου.

«Τα αποτελέσματα από αυτή την ανάλυση της μελέτης CheckMate -214 παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα διατήρησης του κλινικού οφέλους με τον συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab σε ασθενείς με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, στους οποίους υπάρχει μία σημαντική ανεκπλήρωτη ανάγκη», δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης CheckMate -214, David F. McDermott, MD, Διευθυντής του Προγράμματος Ανοσο-ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess.

Η TFS ήταν σημαντικά μεγαλύτερη με τον συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab έναντι του sunitinib ανεξάρτητα από τη βέλτιστη συνολική ανταπόκριση (p<0,0001). Δύο έτη μετά τη διακοπή, το 42% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με τον συνδυασμό έναντι του 12% εκείνων που έλαβαν θεραπεία με sunitinib και είχαν πλήρη ή μερική ανταπόκριση, παρέμεναν χωρίς επακόλουθη θεραπεία. Στο ίδιο χρονικό σημείο, το 12% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με τον συνδυασμό και το 6% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με sunitinib και είχαν σταθερή νόσο παρέμεναν χωρίς θεραπεία. Ομοίως, το όφελος ως προς την TFS από τον συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab έναντι του sunitinib παρατηρήθηκε και σε όλες τις υποομάδες του PD-L1. Στους ασθενείς με PD-L1 ≥ 1%, το 27% από το σκέλος του συνδυασμού του nivolumab με ipilimumab παρέμεναν χωρίς θεραπεία στα 2 έτη μετά τη διακοπή σε σύγκριση με 8% στο σκέλος του sunitinib (p=0,0002). Στους ασθενείς με PD-L1 < 1%, το 18% από το σκέλος του συνδυασμού του nivolumab με ipilimumab έναντι 5% από το σκέλος του sunitinib παρέμεναν χωρίς θεραπεία στα 2 έτη μετά τη διακοπή (p<0,0001).

«Αυτή η τελευταία ανάλυση που καταδεικνύει διατηρούμενο κλινικό όφελος με την πάροδο του χρόνου, βασίζεται στα διαθέσιμα στοιχεία από τη μελέτη CheckMate -214 σχετικά με τη μεγαλύτερη συνολική επιβίωση και τη διαρκή ανταπόκριση, ανεξάρτητα από την έκφραση του PD-L1 και ενισχύει τη δέσμευσή μας για τη βελτίωση των εκβάσεων στους ενήλικες που ζουν με τον πιο συχνό τύπου καρκίνου των νεφρών», δήλωσε ο Arvin Yang, M.D., Ph.D., επικεφαλής ανάπτυξης στον τομέα μελανώματος και καρκίνων του ουρογεννητικού της Bristol-Myers Squibb.