«Ανακοινώσεις» με αστερίσκους και ευχολόγια για τους υδρογονάνθρακες του Μητσοτάκη

«Ανακοινώσεις» με αστερίσκους και ευχολόγια για τους υδρογονάνθρακες του Μητσοτάκη

Σε προαναγγελία «επιτάχυνσης των ερευνών» με αρκετές επιφυλάξεις μετατράπηκαν οι πολυδιαφημισμένες ανακοινώσεις στις οποίες θα προχωρούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και εβδομάδες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας, μετατρέποντας τελικά το σκηνικό της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων σε ένα πρώτης τάξεως φωτογραφικό κάδρο για τον πρωθυπουργό, με την ελπίδα πριν το τέλος του 2023 να υπάρχει καθαρή εικόνα για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των όποιων κοιτασμάτων σε θαλάσσιες περιοχές.

«Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη της οποίας προήδρευσε το πρωί της Τρίτης στην ΕΔΕΥ, ενώ στη συνέχεια επέμεινε να ξεκαθαρίσει πως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της «επιτάχυνσης των ερευνών», πασχίζοντας να ρίξει τον πήχη των προσδοκιών.

«Είμαι, λοιπόν, πολύ χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε μία νέα αρχή σε αυτή τη διαδικασία. Και θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις -θα το ξαναπώ- ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε όμως ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα» ειπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας σε έξι περιοχές για τον όποιο σχεδιασμό.

«Η μια βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο -θα τονίσω- όπου θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία. Πέντε σε θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό, δύο δυτικά-νότια της Κρήτης» ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ για το χρονοδιάγραμμα, είπε πως «πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως καθώς με τις σημερινές ανακοινώσεις επιβεβαιώνεται μία προβληματική στροφή στους υδρογονάνθρακες σε αντιδιαστολή με την στρατηγική προσήλωσης στην πράσινη ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πατήσει σε δύο βάρκες, υποστηρίζοντας πως «η εντολή μου για την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο δεν υπονομεύει σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης. Ο σκοπός μας είναι πολύ απλός: εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από εθνικό πλούτο».

«Από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου, από πλευράς Υπουργείου, δεσμευόμαστε ότι θα αναβαθμίσουμε όλα τα σχετικά έργα σε έργα εθνικής σημασίας προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις. Και θα αναβαθμίσουμε την ΕΔΕΥ, την ελληνική κρατική εταιρεία, η οποία συντονίζει και αδειοδοτεί όλη αυτή την διαδικασία, ώστε -εφόσον χρειαστεί- και αυτή να συνδράμει σε προσπάθειες εξερεύνησης» υποσχέθηκε πάντως με το βλέμμα και το νου στο ξένο ακροατήριο και τους κατά τόπους «επενδυτές» που ορέγονται τα θαλάσσια φιλέτα, στην περίπτωση που οι έρευνες ευοδοθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τον Κυρ. Μητσοτάκη ανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, που δεσμεύτηκε για τρεις ενέργειες, με στόχο την ισοπέδωση των όποιων «δυσκολιών».

«Για να υπηρετήσουμε τον νέο εθνικό στόχο, έτσι όπως τον περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κάνουμε τρία πράγματα: Πρώτον, θα ζητήσουμε μία νέα task force η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών για την ανεύρεση πιθανών εκμεταλλεύσεων κοιτασμάτων αέριων υδρογονανθράκων. Δεύτερον, θα προχωρήσουμε σε απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για να γίνει σύντμηση στους χρόνους και να διευκολύνουμε τις έρευνες. Και τρίτον, θα σταλεί μία επιστολή στους παραχωρησιούχους από τη ΕΔΕΥ, που θα τους ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησής μας και τη νέα στρατηγική για επιτάχυνση της έρευνας και θα ζητάει να καταθέσουν τις προθέσεις τους άμεσα» ανέφερε ο υπουργός.

Σημειώνεται πως τις σημερινές ανακοινώσεις είχε προαναγγείλει από τις 16 Μαρτίου, κατά την ανακοίνωση του τελευταίου πακέτου μέτρων του 1,1 δισ. ευρώ, όταν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις που «θα υπάρξουν σύντομα» για την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 23 Μαρτίου θα έλεγε από το βήμα της Βουλής πως «οφείλουμε πρώτα και πάνω απ΄ όλα -και θα κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το ζήτημα αυτό την επόμενη εβδομάδα- να γνωρίζουμε τι δυνητικά κοιτάσματα υπάρχουν κι αν αυτά είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα». Στα τέλη, ωστόσο, εκείνης της εβδομάδας, ήταν ο ίδιος που κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ανέβαλε τις ανακοινώσεις «λογικά για τη μεθεπόμενη εβδομάδα», πιάνοντας στον ύπνο ακόμα και τον φιλοκυβερνητικό Τύπου που παρά την αναβολή, κυκλοφόρησε εκείνο το Σαββατοκύριακο με πηχυαίους τίτλους για το «τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός».

Τελικά, τα όσα ανακοίνωσε σήμερα μάλλον χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών, όπως πάσχισε να κάνει και ο ίδιος, αποκαλύπτοντας πως πρόκειται κυρίως για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, με στόχο κυρίως τη διευκόλυνση συγκεκριμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

«Πρώτον, ότι πρέπει να αυξήσουμε την προμήθεια αερίου από εναλλακτικές πηγές μέσω LNG, μέσω αγωγών, όπως ο αγωγός EastMed τον οποίο είχε την ευκαιρία ο Υπουργός να συζητήσει και πάλι στο Ισραήλ με τους ομολόγους του από την Κύπρο και από το Ισραήλ. Πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου άμεσα. Είναι κάτι το οποίο ήδη δρομολογούμε. Και τρίτον, πρέπει να αποφασίσουμε -και αυτό ήταν και το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης- αν η Ελλάδα σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο θα είναι μόνο κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου ή θα είναι και μια χώρα παραγωγός φυσικού αερίου» υπογράμμισε εξάλλου σε άλλο σημείο, ξεκαθαρίζοντας τους ουσιαστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Documento Newsletter