1) Μια πρόταση μομφής εγκρίνεται από το ίδιο Σώμα ή Όργανο το οποίο έχει εκλέξει τον εγκαλούμενο στη συγκεκριμένη θέση. Ούτε στενότερο, ούτε ευρύτερο.
2) Αυτά είναι στοιχειώδη ως προς την εξουσιοδότηση και την άρση της εμπιστοσύνης μέσα σε οποιαδήποτε συλλογικότητα πολιτών. Σωματείο, Σύλλογο, Κόμμα, Συνδικάτο, Ίδρυμα, Οργανισμό. Πρέπει να είναι το ίδιο Εκλεκτορικό Σώμα. Οχι κάποιο άλλο.
3) Ο Τσίπρας και ο Κασσελάκης εξελέγησαν από διευρυμένο Εκλεκτορικό Σώμα που ήταν το σύνολο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, παλιών και νεοεγγεγραμμένων· και όχι από την Κ.Ε. Συνεπώς οι 2 πρόεδροι ήταν ανακλητοί μόνον από τα μέλη, οψέποτε ξαναψήφιζαν. Και όχι από την Κ.Ε. η οποία δεν είχε ανάμειξη στην εκλογή τους. Ανάκληση θα μπορούσε να γίνει με την ίδια διαδικασία: Εσωκομματικές εκλογές, ανάδειξη Προέδρου ΚΑΙ ταυτοχρόνως Κεντρικής Επιτροπής.
4) Τότε οι οπαδοί της Ομπρέλας (όχι οι 6+6 κλπ) είχαν διατυπώσει αντιρρήσεις πως ο πρόεδρος καθίσταται ανεξέλεγκτος από την Κ.Ε. και θα γινόταν …Βοναπάρτης. Η σχετική συζήτηση είναι ακόμη νωπή στη μνήμη. Εντούτοις αυτή η διαδικασία εκλογής υπερψηφίστηκε, ίσχυσε και ισχύει.
Το 2022, όταν η Όλγα Γεροβασίλη δήλωνε ενθουσιωδώς πως «πήραμε την απόφαση για διεύρυνση και μετασχηματισμό. Η κοινωνία μετά από τρία χρόνια ΝΔ δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει». Και η Εφη Αχτσιόγλου συμπλήρωνε: «Οφείλουμε να διευρυνθούμε, να συναντηθούμε με τον εργαζόμενο που ο Χατζηδάκης τον ονόμασε επιχειρηματία, με τον άνεργο πτυχιούχο». Είχε απομείνει ο Θ. Δρίτσας να επιμένει κλειστοφοβικά ότι «είναι λάθος. Λάθος σύλληψη, λάθος συγκυρία, είναι λάθος στον τρόπο, λάθος στο χρόνο».
5) Ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός διότι διέθετε τη δεδηλωμένη. Πήρε από την Σακελλαροπούλου την εντολή, εμφανίστηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε από 158 βουλευτές σύμφωνα με τους κανόνες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που διαθέτουμε.
6) Για να το κάνω πενηνταράκια σχετικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Αντιπολίτευση –και οχι οι Νεοδημοκράτες– τον Μάρτιο του 2024: Ο Μητσοτάκης μπορεί να εκπέσει από πρωθυπουργός εάν χάσει την εμπιστοσύνη των 159 (πλέον) στην Ολομέλεια της Βουλής. Δεν πέφτει εάν ακόμη και το σύνολο 30 βουλευτών σε μια Επιτροπή της Βουλής π.χ. Εξωτερικών, Άμυνας ή Υγείας, στραφούν εναντίον του. Διότι αποτελούν υποσύνολο των 158 που τού έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Η λέξη “μομφή” δεν είναι πασπαρτού. Χωρίς συνυπολογισμό ουσιωδών λεπτομερειών γίνεται “κολιός και σαρδέλα απ’ την ίδια βαρέλα”.
7) Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματιστεί για τις 4-6 Οκτωβρίου. Με άλλα λόγια σε 15 μέρες από σήμερα.
8) Κάποιοι ήταν πολύ βιαστικοί γιατί «το παιδί δεν κάνει και πάμε για σίγουρη ήττα». Κι έχουμε τη σημερινή εικόνα που βαδίζουμε προς εξασφαλισμένο «θρίαμβο»…
Διαβάστε επίσης
ΣΥΡΙΖΑ: Νέα επεισόδια στο σίριαλ του bullying – On air κόντρα Τζάκρη – Ραγκούση (Videos)