Τέλος στην απάνθρωπη και παράνομη αιχμαλωσία των δελφινιών – Δικαίωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων
Την Παρασκευή 13 Μαρτίου, η Περιφέρεια Αττικής ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του Τμήματος που αφορά τις εγκαταστάσεις των θαλάσσιων θηλαστικών για τα δελφίνια στο ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ.
Η απόφαση της περιφέρειας ήταν αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας οργανώσεων, επιστημόνων, ακτιβιστών και πλήθους πολιτών η οποία κορυφώθηκε από τον Μάϊο του 2019 και μετά, από το ευρωπαϊκό Δίκτυο Dolphinaria-free Europe (DFE), το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, την Περιφερειακή παράταξη ‘Οικολογική Συμμαχία’ και τις οργανώσεις Sea Shepherd Ελλάδας και My Dolphin Club.
Τον Μάιο του 2019 η DFE και το Ινστιτούτο Πέλαγος με κοινή επιστολή τους στην Περιφέρεια Αττικής ζήτησαν να σταματήσουν οι παράνομες παραστάσεις με τα δελφίνια, δεδομένης της βεβαιωμένης παράβασης του νόμου 4039/12 (ο συγκεκριμένος νόμος 4039/12 απαγορεύει κάθε είδους παραστάσεις με ζώα χωρίς να εξαιρεί τους ζωολογικούς κήπους) από το υπ. περιβάλλοντος εδώ και δύο χρόνια, από τις 3/11/2017. Κατόπιν αυτής, η διεύθυνση κτηνιατρικής της Περιφέρειας διενέργησε αυτοψία τον Ιούλιο του 2019, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι τα αποκαλούμενα από το Αττικό Πάρκο «εκπαιδευτικά προγράμματα», «παραπέμπουν σε παραστάσεις», ενώ έγινε και σχετική σύσταση προς το Πάρκο για διακοπή τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Τον Φεβρουάριο του 2020, και μετά από συναντήσεις εκπροσώπων της DFE και των οργανώσεων Sea Shepherd Ελλάδος και My Dolphin Club με την διεύθυνση αγροτικής και κτηνιατρικής πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, η παράταξη «Οικολογική Συμμαχία», κατέθεσε σχετικό ερώτημα στο περιφερειακό συμβούλιο για την εφαρμογή του νόμου – το οποίο υπερψηφίστηκε.
Στις 12 Μαρτίου, οι φορείς DFE και Πέλαγος επανήλθαν με νέα επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Αττικής ζητώντας τη διακοπή των παράνομων παραστάσεων. Την επομένη, 13 Μαρτίου, εκδόθηκε απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του τμήματος θαλάσσιων θηλαστικών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Η άδεια του ζωολογικού κήπου θα έπρεπε να έχει ήδη ανακληθεί από τον Νοέμβριο του 2017, όταν βεβαιώθηκε η παράβαση του νόμου 4039/12 από το σώμα των επιθεωρητών του Υπ. Περιβάλλοντος, καθώς η τήρησή του αναφέρεται σε δύο από τους όρους της άδειας λειτουργίας του ζωολογικού κήπου.
Σημειώνεται ότι είχε οριστεί δίκη για τις παραστάσεις με τα δελφίνια στο 4ο μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία αναβλήθηκε λόγω της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων αυτό το διάστημα.
Οι προσπάθειες τερματισμού των παραστάσεων ξεκίνησαν από την DFE και το Πέλαγος στο τέλος της άνοιξης του 2010, αμέσως μετά την παράνομη εισαγωγή των δελφινιών στη χώρα μας και την έναρξη των παραστάσεων με τα θαλάσσια θηλαστικά για την ψυχαγωγία των επισκεπτών του Αττικού Πάρκου. Η ανάκληση της άδειας και η αναστολή των παραστάσεων και της λειτουργίας του τμήματος θαλασσίων θηλαστικών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου αποτελεί την δικαίωση όλων των πολιτών και των οργανώσεων, που εδώ και χρόνια απαιτούσαν το τέλος της παρανομίας. Ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί ο νόμος και οι παράνομες αλλά και ντροπιαστικές για τον πολιτισμό μας παραστάσεις θα σταματήσουν. Επιπλέον, πάγιο αίτημα των οργανώσεων αποτελεί η νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών στη χώρα μας, αίτημα το οποίο έχουν υποβάλλει σε όλες τις κυβερνήσεις από το 2010. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την πιστή και μόνιμη εφαρμογή του σχετικού νόμου.