«Αναγκαία κίνηση» η απομάκρυνση Τσουβάλα για τον Οικονόμου – Αυξάνονται τα ερωτήματα

Ως «προγραμματισμένη» επιχείρησε να εμφανίσει την αντικατάσταση του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνου Τσουβάλα ο Γιάννης Οικονόμου, πασχίζοντας να προλάβει τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής που ρίχνουν βαριές σκιές στον άνθρωπο με τις βασικές ευθύνες στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι που αναβάθμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανάληψη της εξουσίας.

Σε θέση άμυνας και για την αιφνιδιαστική αντικατάσταση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προσπαθεί το πρωί της Πέμπτης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να παρουσιάσει την αποπομπή του Κωνσταντίνου Τσουβάλα ως «αναγκαία κίνηση για την επιτάχυνση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου».

Η είδηση της αντικατάστασης του Κωνσταντίνου Τσουβάλα, από τους βασικούς πρωταγωνιστές της καταστροφικής διαχείρισης στο Μάτι, από τον στρατηγό εν αποστρατεία και επίτιμο αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχάλη Καραμαλάκη που είχε τότε την ευθύνη του συντονισμού εναέριων μέσων έγινε γνωστή νωρίς το πρωί, με ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου. Την ανακοίνωση «υποδέχθηκε» ο Θανάσης Κουκάκης, που με ανάρτησή του έκανε λόγο για άμεση σύνδεση της αντικατάστασης Τσουβάλα με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις παραιτήσεις των Δημητριάδη και Κοντολέοντα.

Το θέμα θέσαμε με ερώτησή μας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Σήμερα αντικαταστάθηκε ο γ.γ. Προστασίας του Πολίτη κ. Τσουβάλας. Εχτές επισπεύστηκε η υφυπουργοποίηση του κ. Μπρατάκου, αιφνιδιαστικά, αφού είχαμε μάθει αρχικά πως θα γίνει γ.γ. Πρωθυπουργού. Έχει αυτή η κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου να κάνει με το αποτύπωμα του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και της ενδεχόμενης εμπλοκής του με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης;» ήταν το ερώτημα που έθεσε το documentonews.gr.

«Πρώτα από όλα στην κυβέρνηση, όταν ο πρωθυπουργός θεωρεί γίνονται οι αναγκαίες κινήσεις για την επιτάχυνση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Δεν σχετίζεται με οτιδήποτε άλλο. Αυτές είναι κινήσεις που έχουν αποφασιστεί από καιρό και προς αυτή την κατεύθυνση προχωρήσαμε» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος παραδέχθηκε μεν την «ανάγκη» αντικατάστασής του, αποδίδοντάς την όμως στην ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου. Ωστόσο, δεν έδωσε καμία εξήγηση για ποιον λόγο, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τον εκλογικό ορίζοντα της κυβέρνησης και δίχως κάποια άλλη επίσημη εξήγηση, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μία τέτοια αντικατάσταση.

ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ σε κοινή γραμμή για Τσουβάλα

Απαντήσεις όμως είχαν -έστω μέσω ερωτημάτων- οι ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που έβαλαν στο στόχαστρό τους την αιφνιδιαστική αντικατάσταση Τσουβάλα.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε για τον άνθρωπο που «είχε βασική ευθύνη για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι», πως «παρά την αποπομπή του από τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης τον αναβάθμισε σε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αμέσως μετά τις εκλογές. Σήμερα ξαφνικά – και μετά τις αποκαλύψεις των υποκλοπών – αποφάσισε να καθαιρέσει αυτόν που επί τρία χρόνια κρατούσε παρά το εμφανές πολιτικό κόστος που του προκαλούσε».

«Φανταζόμαστε ότι οποιαδήποτε υποψία πως όλο αυτό έχει σχέση με τις τελευταίες αποκαλύψεις για το παρακράτος Μητσοτάκη με τις υποκλοπές, είναι αποκύημα νοσηρής φαντασίας…» ήταν η βιτριολική κατάληξη της ανακοίνωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντικατάσταση Τσουβάλα.

Λιγότερο πνευματώδης αλλά με πιο συγκεκριμένα ερωτήματα ήταν η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «δεδομένων δημοσιευμάτων του προηγούμενου διαστήματος σύμφωνα με τα οποία εταιρείες σχετιζόμενες και με τη διάθεση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στην Ελλάδα, είχαν συμβάσεις με την ΕΛ.ΑΣ.», προειδοποιώντας πως «η εν λόγω αντικατάσταση δημιουργεί ερωτήματα επί των οποίων θα αναζητηθούν απαντήσεις».

«Αιχμές» από τον έτερο απερχόμενο

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο άλλος γενικός γραμματέας που αντικαταστάθηκε την Πέμπτη, ο γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αποστόλης Δημητρόπουλος, σε δήλωσή του δεν έδειξε να συμμερίζεται την παραπάνω αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, τουλάχιστον για την περίπτωσή του.

«Ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια, στη σύνταξη του οποίου είχα την τιμή να συμμετέχω, δίνει αναμφίβολα μεγάλες δυνατότητες και ελευθερίες που, αν αξιοποιηθούν σωστά, θα επιτρέψουν στα ιδρύματα να κάνουν σημαντικά βήματα μπροστά. Φοβάμαι όμως ότι, στο σύνολο του ο νόμος δεν περιέχει όλες εκείνες τις εγγυήσεις που θα έπρεπε να συνοδεύουν τις ελευθερίες που παρέχει. Προσπάθησα όσο μπορούσα, αλλά δεν έπεισα για αυτό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, αυξάνοντας και για την δική του περίπτωση τα ερωτηματικά για τις αιτίες της αποπομπής του.

Η υπόλοιπη δήλωσή του, έχει ως εξής:

«Ύστερα από 3 χρόνια ένας ακόμα κύκλος κλείνει.  Χάρη στα υπόλοιπα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, στους συνεργάτες μου στη Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα στελέχη και τους υπαλλήλους του Υπουργείου, αλλά και την ανταπόκριση των πανεπιστημίων στις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, καταφέραμε αρκετά και προσπαθήσαμε πολλά περισσότερα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς όλους μαζί και τον καθένα χωριστά για το συναρπαστικό ταξίδι! Η εφαρμογή του νόμου στα πρώτα 10 πανεπιστήμια που έχει ήδη ξεκινήσει, πρέπει να αξιολογηθεί σε κάθε της βήμα, όπως πρέπει να αξιολογούνται όλοι και όλα στην εκπαίδευση. Βελτιώσεις και διορθώσεις μπορούν πάντα να γίνουν, πριν η εφαρμογή επεκταθεί στο σύνολο των ιδρυμάτων. Το σημαντικό είναι να επιτευχθεί ο  στόχος που όλοι συμμεριζόμαστε για ένα σύγχρονο, αυτόνομο, ανοικτό και εξωστρεφές πανεπιστήμιο, με αξιοκρατία και χωρίς εσωτερικά στεγανά. Για να μη χαθεί οριστικά η ευκαιρία για μια μεγάλη, απαραίτητη και ώριμη αλλαγή στα πανεπιστήμια και στη χώρα. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο της ανάταξης της χώρας σε δύσκολους καιρούς που έχει αναλάβει»