Η κρίση που προέκυψε με τον Covid19 αναδεικνύει εκτός των άλλων και την διαφορά ανάμεσα σε δύο πολιτικές επιλογές στο χώρο της υγείας που υπήρχαν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης το προηγούμενο διάστημα. Από τη μια οι θιασώτες του ιδιωτικού τομέα της υγείας και από την άλλη η επιλογή του δημόσιου συστήματος υγείας.
Είναι εφιαλτικό ακόμη και να φανταστεί κανείς αν είχε υπάρξει ο χρόνος, τους προηγούμενους μήνες να ιδιωτικοποιηθεί το σύστημα υγείας, κάτι βέβαια που είχε ξεκινήσει. Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης ζητούσαμε οι δομές δημόσιας υγείας να συνεχίσουν να στέκονται όρθιες και ισχυρές. Με ερωτήσεις στη Βουλή σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ζητούσαμε την ανανέωση των συμβάσεων του προγράμματος του ΟΑΕΔ για τους 5.500 πτυχιούχους, την προκήρυξης μόνιμων θέσεων για 1500 θέσεις το 2019 και 2500 το 2020 που είχαμε ήδη έτοιμες, την υποστήριξη σε προσωπικό και χρηματοδότηση για τη λειτουργία των Νοσοκομείων, των Πρωτοβάθμιων Μονάδων Υγείας, της Μετανοσοκομειακής περίθαλψης.
Μας αντιμετώπιζαν ως γραφικούς γιατί η λύση κατά τη γνώμη τους βρισκόταν στην «ιερότητα» της ελεύθερης αγοράς. Αν είχε ολοκληρωθεί το σχέδιο της ΝΔ προ κρίσης, σήμερα η κατάσταση θα ήταν τραγικά επικίνδυνη, καθώς οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θα είχαν καμία οικονομική δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιωτικές κλινικές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συνολικές προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και στον τομέα της οικονομίας ώστε να μην οδηγηθούμε σε κοινωνικά αδιέξοδα. Αναγνωρίζοντας το ιστορικό μέγεθος και την κοινωνική σημασία των επιπτώσεων όσων ζούμε, προτείναμε εφαρμογή πολιτικών που θα αποτελέσουν την ασπίδα της υπεράσπισης των κοινωνικών κατακτήσεων, την στήριξη όσων έχουν ανάγκη, τη συλλογική μας επιβίωση και την πολιτική ελευθερία.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ελαχιστοποίηση της ζημιάς και η στάση κανενός δεν μπορεί να είναι ευκαιριακή.
Από την πρώτη στιγμή βλέποντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και την δυσάρεστη εξέλιξη που διαμορφωνόταν στην Καστοριά (ήδη τώρα υπάρχουν, επίσημα 27 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 6 νεκροί), καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς όλους τους αρμόδιους της κυβέρνησης. Τους τελευταίους μήνες το Νοσοκομείο αποδυναμώθηκε σε προσωπικό.
Στις 11/3/2020 οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας και ο τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε ερώτηση για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Αναφοράς. Στη συμμετοχή μου σε δύο συσκέψεις στην Αντιπεριφέρεια (12/3/2020 και 15/3/2020) ζήτησα να υπάρξει από την κατανομή των προβλεπόμενων διορισμών των 2000 ατόμων η κάλυψη σε προσωπικό και για το νοσοκομείο Καστοριάς, με τις αναγκαίες ειδικότητες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να γίνει αύξηση της χρηματοδότησης προς το νοσοκομείο Καστοριάς από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης. Να γίνει άμεσα μεταφορά, για το απαραίτητο χρονικό διάστημα, ιατρικού προσωπικού αναγκαίων ειδικοτήτων για τον Covid19 από άλλα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ που δεν παρουσιάζουν πρόβλημα.
Με επιστολή στον Υπουργό Υγείας στις 13 Μαρτίου, ενημέρωσα γραπτώς τον Υπουργό για την κατάσταση στην περιοχή και έκανα συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της. Στις 15/3/2020 έκανα αίτημα ενημέρωσης για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από Νοσοκομείο Καστοριάς προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και με κοινοποίηση στον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ. Στις 18/3/2020 κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Πολιτική Προστασία.
Μέχρι στιγμής παραμένουν όλα αναπάντητα. Θέλουμε να βάλουμε πλάτη, να βοηθήσουμε στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε , αλλά αυτό προϋποθέτει την άμεση και έγκυρη ενημέρωση μας, από τους αρμοδίους.
Καμία απάντηση δε δόθηκε από κανέναν. Και καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έγινε, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο μας να αντιμετωπίζει συνθήκες κατάρρευσης. Το προσωπικό να μην έχει ούτε καν τα απαραίτητα μέσα προστασίας με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να είναι πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μετά από πιέσεις επιτέλους άρχισε ο έλεγχος όλου του προσωπικού για τον Covid19.
Ουσιαστικά δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός. Απουσία αρμοδίων. Από απόσταση η κυβέρνηση για το τοπικό πρόβλημα, άφαντος ο επικεφαλής της περιφέρειας από το πρόβλημα της Καστοριάς.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη δημιουργεί μεγαλύτερη ευθύνη τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Μεγάλη είναι η προσπάθεια που γίνεται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους εργαζόμενους, τις καθαρίστριες του Νοσοκομείου, όλους αυτούς που δίνουν την μάχη και το κρατούν ακόμη ανοιχτό. Το προσωπικό του ΚΥ Καστοριάς, του ΚΥ Άργους Ορεστικού, τα Αγροτικά Ιατρεία, το ΕΚΑΒ και το ΚΕΦΙΑΠ, τα μέλη του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Καστοριάς.
Χρειάζεται η υγειονομική ασφάλεια της περιοχής. Χρειάζεται η ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας καθώς σήμερα είναι πλέον από όλους κατανοητός ο αναντικατάστατος ρόλος τους.
Εν κατακλείδι όμως αυτό είναι μια συζήτηση που θα γίνει με νηφαλιότητα μετά το τέλος της κρίσης. Τώρα απαιτείται η θωράκιση της υγείας των πολιτών και η συμβολή όλων μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κανείς δε μπορεί να αδιαφορεί για το πρόβλημα.
Οι πολίτες πρέπει να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και ακολουθούμε τις οδηγίες του επιστημονικού προσωπικού.
Η Ολυμπία Τελιγιορίδου είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καστοριάς