Κανονική επιχείρηση εξαπάτησης των συνταξιούχων για τα αναδρομικά τους έστησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Στέλιος Πέτσας, αφού η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προβλέπει δύο μέτρα και δύο σταθμά για όσους είχαν προνοήσει να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ενώ ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος υποσχόταν πως «θα υπάρξει οριζόντια λύση και δεν χρειάζεται κανείς να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη».
«Η έκκληση που θα ήθελα να κάνω είναι οι συνταξιούχοι να έχουν λίγη υπομονή και να μην προσφεύγουν σε ένδικα μέσα, γιατί αυτό συνεπάγεται μεγάλη γραφειοκρατία, φόρτο στα δικαστήρια και φυσικά δαπάνη για τους ίδιους» ήταν μία από τις αναφορές του Στέλιου Πέτσα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος το καλοκαίρι του 2020, απευθυνόμενος στους συνταξιούχους μετά από την τότε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά της περιόδου 11.6.2015 έως 11.5.2016.
Την Τρίτη, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την επιστροφή αναδρομικών ποσών για επικουρικές και δώρα (Χριστούγεννα, Πάσχα, θερινή άδεια) των μνημονιακών χρόνων στους συνταξιούχους, αποφασίζοντας πως αυτά τα χρήματα θα τα λάβουν μόνο όσοι συνταξιούχοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι την 31η Ιουλίου του 2020. Όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγή μέχρι την τελευταία ημέρα εκείνου του Ιουλίου, για το δικαστήριο έχουν απολέσει τις αξιώσεις τους. Η απόφαση του ΣτΕ καλύπτει μόνο τις κύριες συντάξεις, για τις οποίες πράγματι αποφάσισε πως τις δικαιούνται άπαντες, είτε προσέφυγαν νομικά είτε όχι.
Ωστόσο, στα μέσα εκείνου του Ιουλίου ήταν ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τότε ο Στέλιος Πέτσας, που εξ ονόματος της κυβέρνησης ζητούσε από τους πολίτες να μην προσφεύγουν νομικά για να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται, δίχως να ξεκαθαρίζει εάν αναφέρεται στις κύριες ή στις επικουρικές και τα λοιπά ποσά.
«Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται ν’ ασκούν προσφυγές. Δεν χρειάζεται να τρέχουν σε δικηγόρους. Χρειάζεται μόνο να έχουν λίγη υπομονή, καθώς δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής. Να περιμένουν τις οριστικές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες θα γίνουν μετά από προσεκτική μελέτη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας» έλεγε ο Στ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της 17ης Ιουλίου του 2020.
«Θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας έχοντας ως προσανατολισμό μια οριζόντια πολιτική απόφαση, η οποία θα στέλνει ένα μήνυμα και στους ανθρώπους να μην ασκήσουν ένδικα μέσα, να μην προσφύγουν στους δικηγόρους, έχουν περιθώριο, δεν υπάρχει θέμα παραγραφής και μπορούν να περιμένουν την οριστική τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η έκκληση που θα ήθελα να κάνω είναι οι συνταξιούχοι να έχουν λίγη υπομονή και να μην προσφεύγουν σε ένδικα μέσα, γιατί αυτό συνεπάγεται μεγάλη γραφειοκρατία, φόρτο στα δικαστήρια και φυσικά δαπάνη για τους ίδιους» δήλωνε ο ίδιος από τηλεοράσεως λίγες ημέρες αργότερα.
Ο Στ. Πέτσας όμως δεν ήταν ο μόνος που έδινε ψεύτικες υποσχέσεις και παρέσυρε επί της ουσίας τους συνταξιούχους να χάσουν τα δικαιώματά τους με τις «προτροπές» του. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε ακριβώς τις ίδιες εκκλήσεις, δηλώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει ρύθμιση για όλους, και όχι μόνο για όσους προσέφυγαν, και πάλι χωρίς να διαχωρίζει κύριες από επικουρικές.
«Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία ρύθμιση, η οποία θα καταλαμβάνει κατά το δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων και όχι μόνον εκείνων οι οποίοι προσέφυγαν και αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει. Θα εντάξουμε τη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ μέσα στη γενικότερη δημοσιονομική στρατηγική, θέλουμε να στηρίξουμε και θα στηρίξουμε τους συνταξιούχους αλλά θα επιχειρήσουμε και μία πολύ μεγάλη στήριξη σε άλλες κατηγορίες, ιδίως τους νέους εργαζομένους, τις επόμενες γενιές, ώστε να δημιουργήσουμε ένα θετικό ισοζύγιο και για τα μελλούμενα» δήλωνε τότε ο υπουργός Επικρατείας, εκφράζοντας προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου.
Ακόμα χειρότερα, στις 29 Ιουλίου του ίδιου έτους, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος Βουλής υποσχόταν πως η κυβέρνηση «θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας». Κρύβοντας τον διάβολο στις λεπτομέρειες, στις δικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός σημείωνε τότε πως αναφέρεται στις κύριες συντάξεις.
Όμως είναι ξεκάθαρο πως αφού προηγουμένως οι υπουργοί του είχαν καλέσει τους συνταξιούχους να μην κινηθούν νομικά για να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται, ήταν αυτός που μία ημέρα πριν την εκπνοή της διορίας που αποφάσισε το ΣτΕ, ομολογούσε την προσχεδιασμένη ταφόπλακα στις διεκδικήσεις τους αυτές.