Αναδρομικά: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον Γιώργο Πιτσιλή φοροκλέβουν και κοροϊδεύουν χιλιάδες συνταξιούχους

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε αγαστή συνεργασία με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, ψαλιδίζει τα ψίχουλα των αναδρομικών με παράνομη υπερφορολόγηση.

Στο ίδιο έργο θεατές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράζει αναδρομικά στους συνταξιούχους και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με τη συνδρομή του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών με αντισυνταγματικές διαδικασίες τα παίρνει πίσω, μέσα από τις σε στιλ «αποφασίζω και διατάζω και σε όποιους δεν αρέσει τραβάτε στα δικαστήρια» αποφάσεις. Ο στόχος διττός: από τη μια η κοροϊδία των συνταξιούχων που βλέπουν επιπλέον… ψίχουλα στους λογαριασμούς τους και έτσι υφαρπάζεται η ψήφος τους, με τη συνδρομή και των συστημικών ΜΜΕ, και από την άλλη το φορομπηχτικό «φούσκωμα» του ΑΕΠ.

Ηδη με τις συντάξεις του Οκτωβρίου 2024 καταβλήθηκαν σε περίπου 45.000 συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναδρομικά που αγγίζουν ακόμη και τις 8.600 ευρώ. Πρόκειται για επανυπολογισμό ο οποίος αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (ν. 4670/2020) που ισχύουν μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Στον συγκεκριμένο επανυπολογισμό που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο 2023 οι δικαιούχοι έλαβαν μεν αυξήσεις στις συντάξεις αλλά δεν τους καταλογίστηκαν τα οφειλόμενα αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 που προβλέπει ο νόμος. Συνεπώς, αυτά που καταβλήθηκαν με τις συντάξεις του Οκτωβρίου 2023 αφορούν διάστημα 48 μηνών, ήτοι από Οκτώβριο του 2019 ως και τον Οκτώβριο του 2023. Το γιατί ο eΕΦΚΑ, όπως έχει μετονομαστεί από τον Μάρτιο 2020 για να δηλωθεί ο ψηφιακός του μετασχηματισμός, δεν κατέθεσε και τα αναδρομικά καθίσταται πρόδηλο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνει με το σταγονόμετρο τα ψίχουλα από τα αναδρομικά προκειμένου να κρατά τους συνταξιούχους σε «εγρήγορση» σε σχέση με την ψευδή κοινωνική του ενσυναίσθηση.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι περίπου 45.000 δικαιούχοι αυτών των αναδρομικών είναι συνταξιούχοι μετά το 2016 οι οποίοι λαμβάνουν δύο συντάξεις, όπως για παράδειγμα σύνταξη λόγω γήρατος και σύνταξη λόγω θανάτου ή δύο συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση. Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται επίσης συνταξιούχοι με διαδοχική ασφάλιση (π.χ. ΙΚΑ και δημόσιο), συνταξιούχοι που συνέχισαν ή ανέλαβαν εργασία μετά τη συνταξιοδότηση κ.λπ. Μάλιστα στο επόμενο χρονικό διάστημα η ίδια διαδικασία (καταβολή αναδρομικών σε λογαριασμούς) θα τρέξει και για περίπου 25.000 απόστρατους και θα αφορά επανυπολογισμό και αναδρομικά 27 μηνών των κρατήσεων που είχαν παρανόμως λόγω αντισυνταγματικότητας παρακρατηθεί το 2012 με τον ν. 4093 (νόμος Βρούτση).

Η παγίδα που έστησαν

Ολοι αυτοί, που είτε έχουν κατατεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αναδρομικά και γνωρίζουν τα ποσά είτε πρόκειται να τους κατατεθούν στο κοντινό μέλλον, έχουν να αντιμετωπίσουν μια ανοίκεια συμμαχία των Μητσοτάκη – Πιτσιλή και την παγίδα αντισυνταγματικής φορολόγησης που στήνουν αυτοί οι δύο με τη συνδρομή του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών (Σταϊκούρας και Χατζηδάκης δηλαδή). Πρόκειται για λογική που σέρνει δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους στα διοικητικά δικαστήρια από τις αντισυνταγματικές αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ακολουθώντας μια πρακτική που εκκίνησε κατ’ ουσία το 2012 από τους τότε υπουργούς Κουτρουμάνη και Βρούτση.

Με τη λογική ότι δεν θα προσφύγουν όλοι στη Δικαιοσύνη λόγω κόστους κατ’ ουσία λαμβάνονται αντισυνταγματικές αποφάσεις και έτσι θίγονται εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και τελικά δικαιώνονται κάποιες χιλιάδες που αποφασίζουν να προσφύγουν και να… ταλαιπωρηθούν. Σε αυτήν τη μοίρα βρίσκονται 117.000 δικαιούχοι που έλαβαν αναδρομικά (συνεπεία αποφάσεων του ΣτΕ) το 2019 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ποιο είναι το «ανοίκειο κόλπο» των Μητσοτάκη – Πιτσιλή; Πολύ απλά, τα αναδρομικά που μπορεί να αφορούν πολλές χρονιές πιστώνονται στη χρονιά που καταβάλλονται, με αποτέλεσμα να καταγράφεται υποχρέωση υπερβολικής καταβολής φόρου.

Ομως δεν μένει σε αυτό ο ανήθικος σύμμαχος του Κυρ. Μητσοτάκη, δηλαδή ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής. Ως γνήσιος φορομπήχτης, επιβάλλει και φόρους επί παραγεγραμμένων απαιτήσεων προηγούμενων ετών. Εχει συμβεί σε 117.000 δικαιούχους των αναδρομικών του 2019. Ολα αυτά τα κάνει αγνοώντας ακόμη και αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και συγκεκριμένα τις με αριθμό 616/2021, 617/2021, 618/2021.

Για να το κάνουν ακόμη χειρότερο ο Γ. Πιτσιλής και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ χρησιμοποιούν το δικαίωμά τους στη σιωπηρή απόρριψη –βέβαια υπολείπονται κατά πολύ των 117.000 που έχουν υποστεί την αντισυνταγματική και παραγεγραμμένη υπερφορολόγηση– ώστε να στείλουν στα δικαστήρια όλους όσοι προσφεύγουν γι’ αυτές τις απίστευτες μεθοδεύσεις του ανήθικου διδύμου. Ειρήσθω εν παρόδω, ακριβώς την ίδια πρακτική χρησιμοποίησαν ο Γ. Πιτσιλής και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ (τα μέλη της αναφέρονται μόνο στον διοικητή) και στη βρόμικη ιστορία που αφορά το Documento με το πρόστιμο που έχουν επιβάλει οι επίορκοι εφοριακοί Ηλίας Επίσκοπος, Κωνσταντίνος Φακλής, Αικατερίνη Λυμπεροπούλου και Ευαγγελία Παπαστεργίου.

Μάλιστα και παρά την πρόσφατη θεσμοθέτηση της τροπολογίας του Κ. Χατζηδάκη, οι Χατζηδάκης – Πιτσιλής αρνούνται να εντάξουν τους συνταξιούχους, προς πλήρη επιβεβαίωση όσων υποστηρίζουν ότι αυτή θεσμοθετήθηκε προκειμένου να «ξεπλυθούν» ημέτεροι της Μαξίμου ΑΕ και του συστήματος Πιτσιλή. Συγκεκριμένα, με αυτή την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα αναδρομικής διόρθωσης σφαλμάτων σε αποφάσεις της εφορίας. Ετσι πολλές υποθέσεις φοροδιαφυγής σε βάθος δέκα ετών, για τις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα και εκκρεμούν, μπορούν να «διορθωθούν» με συμπληρωματικές δηλώσεις και έτσι οι δράστες να αποφύγουν τα πρόστιμα! Τέτοια πρόστιμα έχουν επιβληθεί και σε συνταξιούχους δικαιούχους αναδρομικών…

Ανήθικες πρακτικές

Εδώ εισέρχονται νέες ανήθικες πρακτικές του Γ. Πιτσιλή σε βάρος των συνταξιούχων.

Οι αρμόδιες ΔΟΥ λαμβάνουν χιλιάδες αιτήσεις να προχωρήσουν σε διαγραφές βεβαιωμένων ποσών. Οι αιτήσεις προσβάλλουν την υπ’ αριθμ. ΔΕΑΦ Α 1174594 ΕΞ/17-12-2019 οδηγία του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για παράνομη κατά τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ) αλλά και σύμφωνα με τις αποφάσεις με αριθμό 616,617,618/2021 της ολομέλειας του ΣτΕ (έκρινε αυτές τις εκκαθαρίσεις παράνομες). Μάλιστα στις αιτήσεις γίνεται αναφορά και στην τροπολογία «Ρυθμίσεις για την ακύρωση ή τροποποίηση άμεσου προσδιορισμού φόρου, πράξης προσδιορισμού φόρου και πράξης επιβολής προστίμου στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας παρ. 5 άρθρου 74 προσθήκη παρ 6 στο άρθρο 74 και προσθήκη παρ 5 στο άρθρο 84 ΚΦΔ». Καμία ΔΟΥ, σαν να έχουν πάρει εντολή, δεν απαντά, με αποτέλεσμα να έχουν ασκηθεί χιλιάδες ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, τα μέλη της οποίας αναφέρονται μόνο στον Γ. Πιτσιλή. Το μοτίβο είναι ακριβώς ίδιο. Δεν απαντούν (σιωπηρή αποδοχή), με αποτέλεσμα τα διοικητικά δικαστήρια να επιβαρύνονται με χιλιάδες υποθέσεις.

ΕΝΔΙΣΥ: Να διαγραφούν πρόστιμα και προσαυξήσεις

Με την απαίτηση να διαγραφούν φόροι και πρόστιμα στους 117.000 συνταξιούχους που έπεσαν θύματα των Μητσοτάκη – Πιτσιλή αναφορικά με τα αναδρομικά του 2019, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων δίνει το στίγμα των αντισυνταγματικών πρακτικών του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή. Οπως αναγράφεται σε δελτίο Τύπου, η ΑΑΔΕ εκκαθάρισε το έτος 2019 (και εκπρόθεσμα κοινοποίησε τον Ιανουάριο του 2020) τα αναδρομικά χρεώνοντας υπερβολικά με παράνομους φόρους που αποτιμώνται σε χιλιάδες ευρώ και έφταναν ακόμη και τις 23.000 ευρώ τους συνταξιούχους. Η πρακτική ήταν η εξής: με εντολή Πιτσιλή στις κατά τόπους ΔΟΥ εκκαθαρίστηκαν τα αναδρομικά παρελθόντων ετών που προέκυψαν από την καθυστερημένη έκδοση απονομής συντάξεων, που έφτασε έως και τα πέντε έτη μέσα το 2019. Καθίσταται προφανές ότι αυτό αφορά τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και δεν υφίσταται ευθύνη των συνταξιούχων.

Το ΕΝΔΙΣΥ λοιπόν απαιτεί:

  • Να διαγραφούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις που παράνομα έχουν εγγραφεί στις σελίδες χιλιάδων συνταξιούχων στο Taxisnet. Η διαγραφή να γίνει αναδρομικά και να αφορά την τελευταία δεκαετία.
  • Σε όσους έχουν καταβάλει το σύνολο της παράνομης οφειλής να διαγράψουν τα ποσά που καταβλήθηκαν και να επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους.
  • Σε όσους έχουν κάνει ρύθμιση και καταβάλλουν τις αναλογούσες δόσεις να σταματήσει η ρύθμιση και να επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους.
  • Σε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση και έχουν αφήσει φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις να διογκωθούν να διαγραφούν τα ποσά που οφείλονται.

Η ΑΑΔΕ να σταματήσει την παράνομη δράση της

Ιωάννης Παρασχάκης

Συνταξιούχος, πρώην προϊστάμενος στο υπ. Οικονομικών και υπεύθυνος επί των φορολογικών θεμάτων στο ΕΝΔΙΣΥ

Κύριε Μητσοτάκη,

Κύριε Χατζηδάκη,

Σταματήστε να κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους.

Σταματήστε να παρεμβαίνετε στους θεσμούς (δικαστική εξουσία).

Βάλτε φρένο στις αντισυνταγματικές αποφάσεις της ΑΑΔΕ του κ. Πιτσιλή, ο οποίος:

  1. Παραβίασε τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
  2. Αλλοίωσε τους πίνακες σελίδων του Taxisnet των συνταξιούχων.
  3. Μετέφερε αναδρομικά του 2000-14 στις δηλώσεις του 2015 (χρήση 2014) και έκανε παράνομη οίκοθεν εκκαθάριση (κάλεσμα φορολογούμενου για ενημέρωση στις ΔΟΥ).
  4. Απέστειλε χρεωστικά υπηρεσιακά σημειώματα (ραβασάκια) το 2020 στους συνταξιούχους, άλλα «παραγεγραμμένα» και άλλα φουσκωμένα με φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις.
  5. Το 2021, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ (616-617-618), αποδέχτηκε την παρανομία του και διέγραψε ποσά από 1.840 συνταξιούχους, έπειτα από αιτήσεις και ενδικοφανείς προσφυγές που συνέταξε και υπέβαλε το ΕΝΔΙΣΥ. Υστερα από λίγο καιρό όμως σταμάτησε την αποδοχή και στέλνει τους υπόλοιπους προσφυγέντες στα «διοικητικά δικαστήρια».

Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Χατζηδάκη,

Εκτός από τις αποφάσεις του ΣτΕ (616-617-618/2021), πρόσφατα ψηφίσατε τροπολογία ΚΦΔ Ν.5104/ 2024 που αποδέχεται τα λάθη της διοίκησης και τα διαγράφει.

Απαιτούμε να δώσετε εντολή στην ΑΑΔΕ να σταματήσει την παράνομη δράση της εις βάρος φτωχών και ανήμπορων συνταξιούχων. Να εφαρμόσει επιτέλους τους νόμους που ψηφίζει η πολιτεία και τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων.

Να διαγράψει τους φόρους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις των παραπάνω περιπτώσεων σε συνταξιούχους που ενέπλεξε από τους πίνακες του Taxisnet!

Να επιστρέψει τα χρήματα σε όσους πλήρωσαν στο σύνολο την παράνομη οφειλή, αλλά και σε εκείνους που βρίσκονται σε ρύθμιση και την εξυπηρετούν.

Διαβάστε επίσης:

«Μπλόκο» στις ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά με εντολή Μητσοτάκη;

Ασθενείς και βιομήχανοι έξαλλοι με τον Άδωνη για τα φάρμακα

«Μάσκες» στο… κενό για το Μαξίμου – Άκαρπες οι «κοινοβουλευτικές ενημερώσεις» και τα «γαλάζια» τραπεζώματα σε βουλευτές

Περού: Ποινή κάθειρξης 20 ετών στον πρώην πρόεδρο Αλεχάνδρο Τολέδο για το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ

Μέση Ανατολή: «Νεκρός ο επικεφαλής της μονάδας 4.400» – Διαχειριστής των οικονομικών της Χεζμπολάχ