Σε ταχεία αναδίπλωση στο θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αναγκάστηκε το Ισραήλ, καθώς το χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά εργαζόμενοι της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) στις αρχές της περασμένης εβδομάδας δεν έφερε μόνο διεθνή κατακραυγή, αλλά προκάλεσε και την πιο έντονη αντίδραση των ΗΠΑ που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα.
Η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανοίξει το πέρασμα του Ερέζ (γνωστό και ως πέρασμα της Μπέιτ Χανούν) στη βόρεια Γάζα για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ (Κάρεμ Αμπού Σάλεμ) στον νότο για βοήθεια από την Ιορδανία καθώς και του λιμανιού του Ασντότ ήρθε ύστερα από ωμό εκβιασμό από πλευράς του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική συνομιλία των δύο αντρών.
Το τηλεφώνημα
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Μπάιντεν, ο οποίος από τη Δευτέρα και το πλήγμα εναντίον της οργάνωσης WCK είχε ανεβάσει τους τόνους, στο τηλέφωνο έδωσε στην ουσία τελεσίγραφο στον Νετανιάχου πως αν δεν επιτρέψει άμεσα την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τότε οι ΗΠΑ θα αλλάξουν πλήρως και συνολικά τη στάση τους απέναντι στο Ισραήλ. Μάλιστα από τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων έγινε ξεκάθαρο πως η αμερικανική πίεση και η απειλή για άρση της υποστήριξης προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν, αφού όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα, δηλαδή από το εάν θα βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση εντός της Λωρίδας της Γάζας. Μάλιστα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ξεκάθαρα πως αν και οι αποφάσεις αυτές είναι καλοδεχούμενες, ίσως να μην αρκούν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Ο πανικός που επικράτησε στην ισραηλινή ηγεσία μετά τη διεθνή κατακραυγή και την αμερικανική παρέμβαση για την επίθεση εναντίον του κομβόι των αυτοκινήτων της WCK γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρος αν συνυπολογιστούν οι… πιρουέτες στη στάση του Ισραήλ απέναντι στο ίδιο το περιστατικό. Ενώ αρχικά ο Νετανιάχου δήλωσε κυνικά πως «συμβαίνουν αυτά στις πολεμικές συγκρούσεις», στη συνέχεια δύο αξιωματικοί του στρατού που προφανώς είχαν την επίβλεψη της επιχείρησης αποπέμφθηκαν από το στράτευμα, με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να εκδίδουν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το πλήγμα ήταν αποτέλεσμα «κακής εκτίμησης».
Στην ανακοίνωση αυτή απάντησε η WCK με δική της ανακοίνωση στην οποία κατηγορούσε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν φονική βία πέρα από κάθε περιορισμό και πρωτόκολλο. Η κατηγορία αυτή επαναλαμβάνεται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα από πολλές πλευρές. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα εντός της εβδομάδας που ζητά να διωχθεί η ισραηλινή ηγεσία για πιθανά εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα και γι’ αυτό τον λόγο καλεί τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου να σταματήσουν άμεσα τις πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ.
Δολοφονίες ΑΙ
Τα ερωτήματα σχετικά με τα εξοπλιστικά συστήματα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ αλλά και με το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα χτυπήματα και κατ’ επέκταση η συζήτηση για το πλαίσιο που ορίζει την επιτρεπόμενη χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις έγιναν ακόμη πιο πιεστικά μέσα στην εβδομάδα μετά την αποκάλυψη διεθνών μέσων ενημέρωσης για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτουν οι IDF, το οποίο ονομάζεται Levender. Διάφορα δημοσιεύματα καταγράφουν πώς ακριβώς το σύστημα αυτό επιλέγει αυτόματα στόχους εντός της Γάζας και καταδεικνύουν την αδιαφορία της ισραηλινής ηγεσίας για το αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα διερευνήσουν το θέμα περαιτέρω.
Η διεθνής στήριξη προς την ισραηλινή ηγεσία έχει κλονιστεί πλήρως και τα ρήγματα που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Νετανιάχου περιορίζουν τη δυνατότητά του να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα.