«Αν ομολογούσε θα τη γλίτωνε ο σύζυγος;»

«Αν ομολογούσε θα τη γλίτωνε ο σύζυγος;»

Ο συνήγορος του Χαρτζεϊσβίλι Γιώργος Ψαρρής µιλώντας στο Documento κάνει επίσης λόγο για τα βασανιστήρια που ξεκάθαρα υπέστη ο πελάτης του. Αυτά άλλωστε είναι που τον οδήγησαν να υποβάλει µηνυτήρια αναφορά ζητώντας να παρουσιαστούν οι ανακριτικοί υπάλληλοι ενώπιον του εντολέα του προκειµένου να αναγνωρίσει ποιοι είναι εκείνοι που τον υπέβαλαν σε αυτά. Ο συνήγορός του ζητάει παράλληλα την τιµωρία των φερόµενων ως βασανιστών.

«Ο πελάτης µου κρατήθηκε στους Κήπους Αλεξανδρούπολης λόγω έλλειψης νοµιµοποιητικών εγγράφων. Πήγαινε προς τη Γεωργία, όπου ζουν τα τρία ανήλικα κοριτσάκια του. Κρατήθηκε εκεί µέχρι τις 17 Μαΐου και µετά συνελήφθη από το τµήµα ∆ιαρρηκτών για µια υπόθεση στο Πικέρµι, η οποία αφορούσε περίπτωση κλοπής µε την οποία ο πελάτης µου δεν έχει σχέση» δήλωσε στο Documento ο Γ. Ψαρρής, δικηγόρος του Γκ. Χαρτζεϊσβίλι. Στη συνέχεια ο Γεωργιανός συλληφθείς «µεταφέρθηκε από την Αλεξανδρούπολη προς τη Θεσσαλονίκη, όπου και έγινε αλλαγή αστυνοµικού οχήµατος. Στη Λάρισα το όχηµα άλλαξε πάλι και από εκεί µεταφέρθηκε στη ΓΑ∆Α, στο τµήµα ∆ιαρρηκτών, προκειµένου να εκτελεστεί το ένταλµα σύλληψης που εκκρεµούσε από την 11η ανακρίτρια, από την οποία ανακρίθηκε στη συνέχεια».

Στη ΓΑ∆Α, συνεχίζει ο Γ. Ψαρρής, «έγινε τυπικά η έκθεση σύλληψης –προκειµένου να µην υπάρξει ακυρότητα της έκθεσης– και κατευθείαν ανέλαβε το τµήµα Ανθρωποκτονιών. Τότε ξεκίνησε το πανηγύρι. Του έλεγαν “εσύ σκότωσες την κοπέλα”. Τους απαντούσε ότι δεν ξέρει για ποια κοπέλα του έλεγαν, αλλά επέµεναν να οµολογήσει. Τον είχαν µόνο του σε ένα δωµάτιο για τέσσερις ηµέρες. Τον είχαν δεµένο στην καρέκλα. Τον χτυπούσαν µε µπουνιές. Υπήρξαν ξυλοδαρµοί στο κεφάλι, στα πλευρά και τα πόδια προκειµένου να οµολογήσει την περίπτωση της ανθρωποκτονίας στα Γλυκά Νερά. Μιλάµε για ξεκάθαρα βασανιστήρια και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αλλωστε δεν υπάρχει χειρότερο ψυχολογικό βασανιστήριο για να κάµψεις κάποιον».

«Χωρίς νερό και φαγητό»

Σύµφωνα µε όσα έχει καταγγείλει ο Χαρτζεϊσβίλι, τον βασάνισαν «τουλάχιστον πέντε αστυνοµικοί. Ο πελάτης µου» σηµειώνει ο δικηγόρος του «µου είπε ότι δύο από τους αστυνοµικούς ήταν τα “κεφάλια”, που έδιναν εντολές στους υπόλοιπους για το πώς θα συµπεριφερθούν». Αναφορικά µε την ιατρική περίθαλψη που δέχτηκε ο Χαρτζεϊσβίλι, ο Γ. Ψαρρής ανέφερε ότι «τον είδε γιατρός, ο οποίος απλώς του πήρε την πίεση. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΑΣ εµµέσως παραδέχεται το περιστατικό, αλλά νοµίζω ότι το πάει µε την πεπατηµένη της δικαστικής πραγµατογνωµοσύνης, ότι δηλαδή εξετάστηκε και δεν έχει τίποτα. Εµείς δεν έχουµε στα χέρια µας τη δικαστική πραγµατογνωµοσύνη. Πάντως έγιναν πολλές παραλείψεις κατά την ανάκριση, όχι µόνο στο επίπεδο των βασανιστηρίων –από τότε έπρεπε να έχουν καταγγελθεί τουλάχιστον στην εισαγγελία– αλλά και στο το ότι δεν στάλθηκε ένας πραγµατογνώµονας για να διαγνώσει αν υπάρχουν χτυπήµατα. Αλλωστε τα χτυπήµατα αυτά έγιναν σε σηµεία που δεν αφήνουν µώλωπες».

Σε απάντησή της προς το Documento για τις σοβαρές καταγγελίες περί βασανισµού κρατουµένου η αστυνοµία απέφυγε επιµελώς να τοποθετηθεί επί της ουσίας και αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι «για τη διερεύνηση των καταγγελλοµένων έχει διαταχθεί διοικητική έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη». Παρέπεµψε παράλληλα σε προηγούµενη ανακοίνωσή της, σύµφωνα µε την οποία ο συλληφθείς είχε εξεταστεί για την υπόθεση των Γλυκών Νερών και κατά την παραµονή του στα κρατητήρια της ΓΑ∆Α «ζήτησε και εξετάστηκε από γιατρό, ο οποίος γνωµάτευσε ότι είναι καλά στην υγεία του, ενώ δεν ζήτησε τη µεταφορά του σε νοσοκοµείο».

Πηγές της αστυνοµίας πάντως οι οποίες µίλησαν στο Documento υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε κανένας βασανισµός αν και παραδέχονται πως υπήρξε πολύωρη και εντατική ανάκριση.

Ο Γιώργος Ψαρρής

 

Την περασµένη Τρίτη πάντως ο Γ. Ψαρρής υπέβαλε εξώδικη όχληση-µηνυτήρια αναφορά, που κοινοποιήθηκε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Εκεί αναφέρονται µε ακρίβεια οι βασανισµοί που ο Χαρτζεϊσβίλι καταγγέλλει πως δέχτηκε από τους αστυνοµικούς επί τέσσερις µέρες, αφού, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται: «Ηµουν χωρίς νερό και φαγητό και µου έλεγαν ότι εγώ σκότωσα την κοπέλα στα Γλυκά Νερά και να οµολογήσω το συµβάν», ενώ «η εν λόγω συµπεριφορά τερµατίστηκε στις 20.05.2021, οπότε και κρίθηκα προσωρινά κρατούµενος». Ως εκ τούτου, ο Χαρτζεϊσβίλι ζητά διά του δικηγόρου του την τιµωρία εκείνων που τον βασάνισαν στον 11ο όροφο της ΓΑ∆Α, να κληθούν σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση όλοι οι αστυνοµικοί που είχαν υπηρεσία τις ηµέρες εκείνες και οι οποίοι «προσπάθησαν να µου αποσπάσουν οµολογία», προκειµένου «να αναγνωρίσω τους εις βάρος µου ενόχους». Παράλληλα, όπως ενηµέρωσε το Documento ο συνήγορος του Χαρτζεϊσβίλι, έγινε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή µε καταγγελλόµενη υπηρεσία τη ΓΑ∆Α εξαιτίας παραβίασης του άρθρου 3 της ΕΣ∆Α περί βασανιστηρίων.

Αναφορικά µε την υπόθεση στο Πικέρµι, ο Γ. Ψαρρής ανέφερε ότι «κι εκεί έχουµε σοβαρά στοιχεία, στο πλαίσιο της προσωρινής του κράτησης. Με προβληµατίζει ότι ένας αθώος άνθρωπος βρίσκεται στη φυλακή για περισσότερο από ένα µήνα. Αυτό είναι στο οποίο προσανατολιζόµαστε τώρα. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία µε τους συγγενείς του Χαρτζεϊσβίλι και µε µάρτυρες για τα άλλοθι που έχει και, πιστέψτε µε, όχι µόνο είναι αρκετά, αλλά δυστυχώς δεν προβλήθησαν κατά τη διάρκεια της ανακρίσεως. Εκεί είναι το θέµα: προσανατολίζονταν ότι µπορεί να εµπλεκόταν Γεωργιανός στην υπόθεση των Γλυκών Νερών. Αυτό καταδεικνύεται και από τη δικογραφία του Πικερµίου, όπου έγιναν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες µετά την ανθρωποκτονία της Καρολάιν».

Λάθος πρακτικές

Το ακόµη πιο ειδεχθές, σύµφωνα µε τον Γ. Ψαρρή, είναι ότι «για το “αδίκηµα” για το οποίο κατηγορείται στο Πικέρµι βγήκαν διάφοροι µε θεσµικούς ρόλους από την αστυνοµία –δεν θα αναφέρω πλέον ονόµατα– και ανέφεραν ως γεγονός ότι ο Γεωργιανός είχε σχέση µε το Πικέρµι. Είναι απαράδεκτο να γίνεται αυτό από θεσµικούς παράγοντες. Παραβιάζεται το τεκµήριο της αθωότητας. Είναι οι ίδιοι παράγοντες που λένε ότι αρκεί η οµολογία ενός κρατουµένου για να καταδικαστεί. ∆ηλαδή αποσπάµε εµείς την οµολογία και µε αυτή την οµολογία καταδικάζεται».

Και καταλήγει: «∆υστυχώς όµως –και το λέω µετά λόγου γνώσεως από δικογραφίες που έχω χειριστεί– όταν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, εκεί έρχονται αυτές οι πρακτικές. ∆εν είναι κάτι καινούργιο τα βασανιστήρια. Οι ίδιοι οι αστυνοµικοί έρχονται στα δικαστήρια και λένε ότι γίνονται βασανιστήρια. Απλώς στη συγκεκριµένη περίπτωση τον βασάνισαν να οµολογήσει ενώ δεν ήταν καν αυτός. Κι άµα οµολογούσε, τι θα γινόταν; Θα ήταν έξω ο Αναγνωστόπουλος που ούτως ή άλλως έκανε το έγκληµα;».

 

 

 

Documento Newsletter