Η προσφορά του εκλεγμένου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αποσπάσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη επιχείρηση για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων – και θα μπορούσε να οδηγήσει τον πλανήτη σε ένα σπιράλ κλιματικής αλλαγής από το οποίο δεν θα είχε καμία ελπίδα να ανακάμψει.
Ο Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να ορκιστεί για τη δεύτερη θητεία του στις 20 Ιανουαρίου, έχει δώσει την υπόσχεση να προσαρτήσει την παγωμένη αυτή επικράτεια, η οποία αποτελεί μέρος του Βασιλείου της Δανίας εδώ και τρεις αιώνες. Απείλησε μάλιστα να επιβάλει βαριές δασμολογικές επιβαρύνσεις για να εξαναγκάσει την Κοπεγχάγη.
Διαβάστε επίσης: Η πρωθυπουργός της Δανίας λέει στον Τραμπ ότι «η Γροιλανδία δεν πωλείται» αλλά ο διάλογος συνεχίζεται
Υπάρχει ωστόσο και ένας ακόμα λόγος που το νησί θα μπορούσε να αποτελέσει μια δελεαστική προοπτική για την Ουάσινγκτον, πέρα από τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι χρειάζεται «οικονομική ασφάλεια».
Σύμφωνα με μια εκτίμηση της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, η Γροιλανδία «περιέχει περίπου 31.400 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (MMBOE)» και άλλα προϊόντα καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 148 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.
«Αυτό είναι το είδος των αποθεμάτων που αν είχαν ανακαλυφθεί στη Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ, οι επιχειρήσεις θα πηδούσαν από χαρά», δήλωσε ο Ajay Parmar, ανώτερος αναλυτής των αγορών αργού στην εταιρεία πληροφοριών εμπορευμάτων ICIS.
«Φυσικά, δεδομένου ότι βρίσκονται στη Γροιλανδία, θα υπήρχαν τεχνικές προκλήσεις για τη δημιουργία των σωληνώσεων για την εξόρυξή τους και τη μεταφορά τους σε όλο τον κόσμο», είπε. «Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική εμπορική ευκαιρία εκεί, ακόμη και αν θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και προσπάθεια».
Ωστόσο, το 2021, η Γροιλανδία θέσπισε μορατόριουμ για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά την ανάληψη της εξουσίας από το σοσιαλιστικό, φιλο-ανεξάρτητο κόμμα Inuit Ataqatigiit, το οποίο ορκίστηκε να «λάβει σοβαρά υπόψη του την κλιματική κρίση».
«Drill, baby, drill»
Ο Τραμπ, αντίθετα, έχει ορκιστεί να «απελευθερώσει την αμερικανική ενέργεια» μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του και έχει συνοψίσει την υποστήριξή του για την άντληση περισσότερου πετρελαίου και φυσικού αερίου γενικά με ένα απλό σύνθημα: «drill, baby, drill» (σε απλά ελληνικά: Εξόρυξε όσο μπορείς).
Έχει επίσης υποσχεθεί να ανατρέψει το πάγωμα των νέων έργων φυσικού αερίου από την κυβέρνηση Μπάιντεν και έχει αθετήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή.
Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές ανησυχούν ότι η προοπτική να πέσει η Γροιλανδία στα χέρια του Τραμπ θα μπορούσε να σημαίνει ότι η απαγόρευση των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εκπέσει, οδηγώντας σε περισσότερες εκπομπές που, όπως λένε, ισοδυναμούν με «βόμβα άνθρακα».
«Μπορούμε εύκολα να πούμε ότι δεν υπάρχει δρόμος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό που να μην περιλαμβάνει μορατόριουμ ή απαγορεύσεις ή να μην ανοίγουν νέες πετρελαιοπηγές οπουδήποτε», δήλωσε ο Kirtana Chandrasekaran, υπεύθυνος εκστρατείας των Φίλων της Γης.
Σύμφωνα με την ίδια, η επέκταση της εξόρυξης στη Γροιλανδία θα αποτελούσε ένα πολύ κακό παράδειγμα για την παγκόσμια ηγεσία στον τομέα του κλίματος και θα χρησιμοποιούνταν ως δικαιολογία από τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη και πιο μακριά «για το γιατί άλλες χώρες θα πρέπει τώρα απλά να το ξεχάσουν και να καταρρεύσουν».
Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο βουλευτής Μάικ Γουόλτς – ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ – δήλωσε ότι το σχέδιο «δεν αφορά μόνο τη Γροιλανδία».
«Πρόκειται για την Αρκτική», είπε. «Έχετε τη Ρωσία που προσπαθεί να γίνει βασιλιάς της Αρκτικής με 60 και πλέον παγοθραυστικά, ορισμένα από αυτά πυρηνικά … Εμείς έχουμε δύο, και το ένα μόλις πήρε φωτιά».
«Αυτό έχει να κάνει με το ότι, καθώς οι πολικοί πάγοι υποχωρούν, οι Κινέζοι ετοιμάζουν τώρα παγοθραυστικά και προωθούνται επίσης εκεί πάνω … πρόκειται για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Είναι η εθνική μας ασφάλεια», πρόσθεσε.
Ο αντίκτυπος της εξόρυξης θα μπορούσε από μόνος του να έχει καταστροφικές συνέπειες για την τοπική πανίδα και χλωρίδα στην περιοχή που ξεπαγώνει, σύμφωνα με την Anne Tolvanen, καθηγήτρια και διευθύντρια ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων της Φινλανδίας, η οποία έχει συνυπογράψει μια ανασκόπηση σχετικά με την εξόρυξη στο περιβάλλον της Αρκτικής.
«Οι βόρειες καλλιεργητικές περίοδοι είναι σύντομες και ψυχρές, οπότε όλα τα είδη βρίσκονται λίγο-πολύ στα όρια της … επιβίωσης», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι η φύση θα μπορούσε να χρειαστεί «δεκαετίες ή και αιώνες» για να ανακάμψει από τις διαταραχές που προκαλούνται από τη βαριά βιομηχανία και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης:
Γιατί ο Τραμπ έχει… εμμονή με τη Γροιλανδία; – Τα παιχνίδια εξουσίας με φόντο τους πάγους
Βαθαίνει το ρήγμα: Η ατάκα του Τζο Μπάιντεν που εξόργισε την Κάμαλα Χάρις
Ποιοι χαίρονται με την επιστροφή Τραμπ; – Αποκαλυπτικές απαντήσεις από φίλους και… εχθρούς των ΗΠΑ