Αμπντουλάχ Οτσαλάν: 26 χρόνια από την αρπαγή του από τους Τούρκους – Στα σκαριά ιστορική συμφωνία για το κουρδικό

Αμπντουλάχ Οτσαλάν: 26 χρόνια από την αρπαγή του από τους Τούρκους – Στα σκαριά ιστορική συμφωνία για το κουρδικό
Με φόντο τους χιονισμένους λόφους γύρω από την Τεχεράνη, Ιρανός Κούρδος κρατάει ένα πορτρέτο του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην ιρανική πρωτεύουσα την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 1999. Περίπου 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την κράτηση του Οτσαλάν από τις τουρκικές αρχές (AP Photo/Enric Marti).

Πριν από 26 χρόνια παραδόθηκε στην Τουρκία, δυστυχώς μέσω Ελλάδας, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και σύμβολο της μάχης για την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Ο φετινός Φεβρουάριος, είναι πιθανό να καθορίσει το κουρδικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το τουρκικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών, ο ηγέτης του PKK, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή στο νησί Ιμραλί της Θάλασσας του Μαρμαρά από το 1999, θέλει να απευθύνει ένα «ιστορικό κάλεσμα» για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία σήμερα 15 Φεβρουαρίου.

Όπως δήλωσε ο Τουντζέρ Μπακιρχάν, συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM), ο Οτσαλάν ανακοίνωσε το σχέδιό του για μια διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ Τούρκων και Κούρδων.

Ο Μπακιρχάν δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι «όλα είναι πλέον στα χέρια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», θεωρώντας ότι αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία για τον «σουλτάνο».

Το PKK μάχεται εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης από το 1984 και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Το χρονικό της αρπαγής του Οτσαλάν από τους Τούρκους

Πέρασαν 26 χρόνια από τότε που η Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη παρέδωσε στους διώκτες του τον ηγέτη των Κούρδων, από την Ελληνική Πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου τον έστειλε «για την ασφάλειά του», αφού αρνήθηκε να του παραχωρήσει πολιτικό άσυλο.

Στις 16 Φεβρουαρίου 1999 ο ελληνικός λαός ξημέρωσε με την είδηση πως μία μέρα νωρίτερα, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν -γνωστός και ως «Άπο»- είχε βρεθεί από τα χέρια της τότε ελληνικής κυβέρνησης στα νύχια της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ.

Εκείνο το πρωινό της 16ης Φεβρουαρίου στα εγχώρια αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης «έπαιζαν» βίντεο και φωτογραφίες του Κούρδου ηγέτη με δεμένα τα χέρια. Μετά από ένα έντονο διπλωματικό και κατασκοπευτικό θρίλερ ο «Άπο» έπεσε στα χέρια των Τούρκων, οι οποίοι είχαν εξαπολύσει διεθνές ανθρωποκυνηγητό εναντίον του με σκοπό την σύλληψη του.

Τον Οκτώβριο του 1998 ο Οτσαλάν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Συρία ύστερα από τελεσίγραφο της Αγκυρας προς τη συριακή κυβέρνηση, με το οποίο ζητούνταν η τελευταία να πάψει να στηρίζει τους Κούρδους αντάρτες που δρούσαν στο τουρκικό έδαφος.

Με αεροπλάνο, μέσω της Δαμασκού έφτασε στην Αθήνα στις 9 Οκτώβρη, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να του επιτρέψει την παραμονή στη χώρα, ενώ η ΕΥΠ του εκμίσθωσε αεροπλάνο και τον έστειλε στη Μόσχα.

 

Στις 12 Οκτωβρίου 1998 ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος αναχώρησε από τη Μόσχα για τη Ρώμη, αφού προηγουμένως έχουν γίνει πολλές μυστικές διαπραγματεύσεις με πολλές ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να τον δεχτούν.

Στις 12 Νοεμβρίου του ίδιου έτους συνελήφθη από την ιταλική Αστυνομία. Αρχικά ανακοινώθηκε η σύλληψή του από τον υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ως καταζητούμενου για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, ενώ την ίδια στιγμή στη Ρώμη και άλλες πόλεις χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν υπέρ του ηγέτη τους. Η Τουρκία απείλησε την Ιταλία με διπλωματικό επεισόδιο και ζήτησε την έκδοσή του, κατηγορώντας τον για θάνατο 30.000 αμάχων.

Τέσσερις μέρες μετά στις 16 Νοεμβρίου ξέσπασε διπλωματική κρίση μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Στις 20 Νοεμβρίου ο Οτσαλάν, που μέχρι τότε βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Ρώμη, μπορεί πλέον να κυκλοφορεί ελεύθερος, καθώς οι ιταλικές αρχές απέρριψαν το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση, με την αιτιολογία ότι το ιταλικό Σύνταγμα απαγορεύει την έκδοση ατόμων σε χώρα που εφαρμόζει ακόμη τη θανατική ποινή.

Στις 31 Ιανουαρίου μια νέα οδύσσεια ξεκίνησε για τον Κούρδο ηγέτη. To αεροπλάνο που τον μετέφερε περιφερόταν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζητώντας άδεια προσγείωσης από διάφορες χώρες, την οποία δεν έλαβε. Η Ολλανδία τον έδιωξε, το ίδιο και η Ελβετία. Από το Μινσκ ξαναγύρισε στην Ελλάδα και οδηγήθηκε τελικά στην Κένυα. Στις 2 Φεβρουαρίου 1999 ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν βρίσκεται στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη στο Ναϊρόμπι.

Οι Κενυάτες υποστήριξαν ότι ήθελαν να βοηθήσουν τον Οτσαλάν να φύγει από τη χώρα προς την Ολλανδία σε συνεργασία με την Ελλάδα. Ωστόσο, αυτή η επιχείρηση ήταν αυτή που θα οδηγούσε στη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη. Μάλιστα, οι Κενυάτες είχαν δώσει τελεσίγραφο. Είχαν κάνει σαφές ότι αν δεν γίνει αυτό, την ευθύνη για όσα θα ακολουθήσουν θα είχε τόσο η Ελλάδα όσο και ο Οτσαλάν.

Τα αυτοκίνητα ετοιμάστηκαν, ωστόσο, οι Κενυάτες δεν επέτρεψαν στους ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη και τον πρέσβη Γιώργο Κωστούλα να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητο που μπήκε ο Οτσαλάν. Οι δυο τους μπήκαν σε άλλο και ξεκίνησε η διαδρομή για το αεροδρόμιο. Σε ένα φανάρι, όμως, το αυτοκίνητο που βρίσκεται ο Οτσαλάν εξαφανίστηκε. Ο Κούρδος ηγέτης έχει απαχθεί και ήταν πλέον στα χέρια των Τούρκων πρακτόρων.

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει τότε στους Los Angeles Times ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες στο Ναϊρόμπι παρακολουθούσαν κάθε κίνηση και λέξη του Οτσαλάν μόλις 48 ώρες από την είσοδό του στην Κένυα.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος -ο οποίος πέθανε στις 31 Μαΐου 2023 σε ηλικία 85 ετών- είχε κατηγορηθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης -και όχι μόνο- ότι ουσιαστικά είχε παραδώσει στα χέρια των Τούρκων τον ηγέτη των Κούρδων, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείτο συστηματικά.

Διαβάστε επίσης:

Ενθουσιασμός στη γερμανική ακροδεξιά από την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου στο Μόναχο

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κουνάει το δάχτυλο και κάνει μαθήματα «Δημοκρατίας» στους Ευρωπαίους (Video)

Γερμανία: Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ επικρίνει την κυβέρνηση των ΗΠΑ – «Συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ επιχειρηματιών»

Βαρσοβία: Ο Αμερικανός υπ. Άμυνας προειδοποιεί ότι η στρατιωτική παρουσία τους στην Ευρώπη δεν είναι δεδομένη

Documento Newsletter