Την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς από τον νέο υπουργό Παιδείας στο μέχρι πρότινος πολιτικό πρόταγμα της ΝΔ αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να έρχεται σε αμηχανία και να αποχωρεί χωρίς να απαντήσει.
«Χαίρομαι που ο κ. υπουργός έκανε μία έμμεση αυτοκριτική για την αποτυχημένη επιλογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια μετά την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, προσθέτοντας: «Αυτό που προβάλλατε μέχρι πρότινος ως κεντρική μεταρρύθμιση, ούτε που ακούστηκε σήμερα στις προγραμματικές δηλώσεις, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση κατάλαβε την αποτυχία αυτής της επιλογής».
Ο κ. Ηλιόπουλος στηλίτευσε δε τη διαφαινόμενη απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει τη μάχη με την άνοδο της Ακροδεξιάς στα σχολεία. «Σε μία κοινωνία που ανεβαίνει η Ακροδεξιά και ο φασισμός, το να υποβαθμίζετε το μάθημα της κοινωνιολογίας στα σχολεία, το να έχουμε μία σοβαρή –και όχι υποβαθμισμένη- καλλιτεχνική εκπαίδευση, είναι πράγματα πολύ σημαντικά. Δεν μας κάνει εντύπωση βέβαια γιατί η ΝΔ είναι η πολιτική δύναμη που με το λόγο της έχει κανονικοποιήσει την Ακροδεξιά» τόνισε.
«Αναθεώρηση του άρθρου 16 σημαίνει δίδακτρα στα ΑΕΙ»
Προηγουμένως, άσκησε κριτική στη στοχοπροσήλωση της πλειοψηφίας σε σχέση με την αναθεώρηση του άρθρου 16, υπογραμμίζοντας:
«Η αναθεώρηση του άρθρου 16 και η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, δείχνει ακριβώς ότι θέλετε να διαλύσετε το βασικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας που κατέκτησε η μεταπολεμική Ελλάδα, το δημόσιο πανεπιστήμιο. Όλα αυτά δείχνουν την επιδίωξή σας να πάμε σε σχολές-ελίτ, σε σχολεία-ελίτ. Ακόμα, αναθεώρηση του άρθρου 16, αργά ή γρήγορα θα σημάνει δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια. Και θα βρεθούμε να συζητάμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η αγγλοσαξονική κοινωνία, με τα φοιτητικά δάνεια, το φοιτητικό χρέος, τη μεγάλη σύγκρουση που υπάρχει σήμερα στην Αμερική».