Αμήχανη συνέντευξη Μητσοτάκη: Νέα προσπάθεια για να πείσει ότι όλα πήγαν καλά στη διαχείριση της πανδημίας

Αμήχανη συνέντευξη Μητσοτάκη: Νέα προσπάθεια για να πείσει ότι όλα πήγαν καλά στη διαχείριση της πανδημίας

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία αμήχανη συνέντευξη που έδωσε στον Alpha, μόλις μια ημέρα μετά το τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους «συμπολίτες του». Ωσάν να μην έχει αντιληφθεί τίποτε από την κατάσταση στην κοινωνία ο κ. Μητσοτάκης, επέμεινε ότι η κυβέρνηση πέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ζήτησε από τους πολίτες να είναι αισιόδοξοι και χαμογελαστοί.

Ο πρωθυπουργός θέλει να ανακόψει ή να αντιστρέψει την φθορά της κυβέρνησης, τα υψηλά ποσοστά αποδοκιμασίας που καταγράφουν πλέον όλες οι δημοσκοπήσεις και την αντίστοιχη μείωση στην πρόθεση ψήφου, αλλά και στα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης.

Τα Ελληνοτουρκικά και η πιθανότητα συνάντησης με Ερντογάν

Στα ελληνοτουρκικά προανήγγειλε συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ενώ υιοθέτησε την στάση Δένδια στην Άγκυρα. Είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν το απολύτως ορθό αυτό που έπραξε ο κ. Δένδιας. Ήταν άψογος ο χειρισμός Δένδια… οι δημόσιες αντιπαραθέσεις έχουν την χρησιμότητά τους. Η εντολή που είχα δώσει ήταν “δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη”. Τέθηκαν με ειλικρίνεια όλα τα θέματα και αυτά που είπαμε ακούστηκαν και στην Ευρώπη και όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο… Από εκεί και μετά το πλαίσιο του διαλόγου υπάρχει, οι διερευνητικές συνεχίζονται». Σε ερώτηση τι απαντά στις δηλώσεις Ερντογάν που ακολούθησαν την επίσκεψη Δένδια είπε «Έχω αποφύγει συστηματικά να απαντώ σε δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων… Είναι ξεκάθαρο που μπορούμε να βρούμε πεδία συνεννόησης, η επιθυμία μου είναι να βρούμε ένα modus vivendi με την Τουρκία… Θεωρώ ότι τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα».

Σε ερώτηση για το αν έχει νόημα μία συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε «Πάντα έχει νόημα η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και θα γίνει. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση θα αργήσει. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση».

«Η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην πανδημία»

Ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, παρότι πλησιάζουμε τους 10.000 νεκρούς, σημειώνοντας επίσης και ότι το σύστημα Υγείας άντεξε…

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε αμήχανα ότι «η απόφαση να απαγορευτούν οι μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα ήταν επιβεβλημένη και συνταχθήκαμε με τους ειδικούς για να προστατεύσουμε περιοχές με μικρότερη επιβάρυνση… Ξεκαθάρισα ότι το αντιστάθμισμα θα είναι η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά απρόοπτο… Αυτό θα δώσει μία δυνατότητα ψυχολογικής εκτόνωσης». Διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι είμαστε στο τέλος αυτής της πανδημίας.

Σε ερώτηση «γιατί το φετινό Πάσχα δεν θα είναι όπως το περσινό αφού υπάρχουν οι περιορισμοί;», απάντησε «γιατί το 2021 δεν είναι 2020» και πρόσθεσε ότι «οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν με αυστηρούς κανόνες… Επιπλέον τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια θα είναι η απάντηση στην πανδημία. Ας είμαστε πιο αισιόδοξοι και πιο χαμογελαστοί… Να μην βλέπουμε την στατική εικόνα αλλά την δυναμική τάση που δείχνει ότι αυξάνει ο δείκτης θετικότητας. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ο καιρός είναι σύμμαχος. Όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι θα συμβεί συμμορφώνονται πιο εύκολα».

Έπειτα, έκανε έκκληση «να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα και οι νέοι να διοχετεύσουν την ενεργητικότητά τους στο κίνημα του εμβολιασμού» ενώ προειδοποίησε ότι «οι έλεγχοι στις εξόδους της Αθήνας τις ημέρες του Πάσχα και ότι θα είναι αυστηροί και τα πρόστιμα τσουχτερά», ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από τον μηχανισμό των εμβολιασμών, «η επιχείρηση Ελευθερία είναι καλά οργανωμένη για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους. Από τον Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε πολλά εμβόλια».

«Η κυβέρνηση αποφασίζει και όχι οι ειδικοί», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι κατά κανόνα «έχουμε συνταχθεί με τις προτάσεις της Επιτροπής». Η συζήτηση για τα πρακτικά της Επιτροπής είναι βαθύτατος λαϊκισμός, είπε κάνοντας επίθεση στην αντιπολίτευση. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης θα ήταν να πείσει στην προσπάθεια που κάνουμε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Ευχαρίστησε δε, δημόσια τον Αρχιεπίσκοπο για την στάση του υπέρ του εμβολιασμού.

Όχι στην ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας

Για την οικονομία έδωσε έμφαση στη μείωση της φορολογίας που όπως είπε αφορά όλες τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρότερες. «Αυτό που κάνουμε είναι ότι χτίζουμε την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, μένοντας συνεπείς με το προεκλογικό μας πρόγραμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας θα είναι ρωμαλέα και πολύ ισχυρή».

Για την διαγραφή χρεών των μικρομεσαίων είπε «είναι πολύ εύκολο να υπόσχεται κανείς διαγραφή χρεών αλλά εκείνος που το προτείνει θα πρέπει να μας πει που θα βρεθούν τα χρήματα. Το 2015 κάποιοι έγιναν κυβέρνηση με την φαντασίωση της. Η χώρα έχει χρέος που είναι βιώσιμο, αν δεν ήταν κανείς δεν θα μας δάνειζε με χαμηλό επιτόκιο, γιατί υπάρχει ένεση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και γιατί όλες οι χώρες έχουν αυξήσει το χρέος τους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε για «τέλος του πολέμου» και συνέκρινε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με το σχέδιο Μάρσαλ.

Documento Newsletter